StoryEditorOCM
TribinaNOVO REAGIRANJE

Šime Erlić: "Enio, Radeta i Rubeša boje se novih izbora. Takve kukavice ovo vijeće još nije vidjelo u svojoj povijesti"

Piše Zadarski.hr
30. prosinca 2022. - 21:12

 Nakon posljednjih događanja u Gradskom vijeću, zbog potrebe pojašnjenja situacije oko proračuna priopćenjem se oglasio Šime Erlić, predsjednik GO HDZ-a Grada Zadra.

"Na prošloj sjednici Gradskog vijeća SDP, AM i NL Enija Meštrovića nasilnim izglasavanjem amandmana su namjerno i svjesno sabotirali gradski proračun i učinili ga nezakonitim. Jasno im je objašnjeno te su upozoreni i od strane gradonačelnika i od stručnih službi što znači ako se tako nestručno formulirani amandmani prisilno izglasaju - da će proračun time postati nezakonit i neprovediv.

U dobroj vjeri još su jednom pozvani ovaj tjedan na razgovor s ciljem da povuku samo one amandmane koji su nezakoniti, međutim oni su odbili doći na sastanak na koji ih je pozvao gradonačelnik. Došao je Rubeša koji je, po svom ustaljenom običaju, samo želio uzrokovati nered. Danas su svi klubovi vijećnika ponovno pozvani od strane gradonačelnika s rokom od osam dana za uklanjanje nezakonitosti iz proračuna čime je gradonačelnik Dukić pokazao maksimum nastojanja da se situacija s proračunom razriješi.

Naime, ako se nezakonitosti ne uklone to će imati dalekosežne posljedice za funkcioniranje grada. Morat će se aktivirati tehnički proračun i uvesti privremeno financiranje što je najblaže rečeno - onemogućavanje funkcioniranja i razvoja grada, jer se ne može ništa ugovarati, ne mogu se pokretati novi projekti niti bilo što drugo. Tehnički proračun se svede uglavnom na financiranje hladnog pogona… Ukratko, razvoj grada se do daljnjeg stavlja na čekanje.

To je porazno, jer dok drugi gradovi imaju sreću da funkcioniraju bez opstrukcija u Gradskom vijeću i već su donijeli svoje proračune, Zadar još nema zakonit proračun i gubi vrijeme.

Otvoreno govoreći, nakon svih razgovora oko proračuna, nisam očekivao da će vijećnici toliko neodgovorno postupiti i zapravo dovesti do blokade proračuna. Jer ovdje je riječ baš o tome. Gradonačelniku su vezane ruke i uz najbolju volju ne može napraviti ništa drugo nego poštivati zakon, a to znači aktivirati tehnički proračun. Osobno ne shvaćam kome je to u interesu, ali svim korisnicima proračuna i građanima to sigurno nije.

ENIO, RADETA I RUBEŠA SE BOJE NOVIH IZBORA

Napomenut ću još nešto, što smatram bitnim kako bi svima bilo jasno o čemu se ovdje radi. Ovi vijećnici su ove poteze učinili s predumišljajem i namjerom, jer ne žele dati gradonačelniku Dukiću i njegovim suradnicima mogućnost za rad. Pokušavali su sabotirati i do sada na brojne druge načine. Očito im smeta što se u gradu realizira cijeli niz projekata koji su dodana vrijednost za građane pa onda smatraju da se te zasluge “pripisuju” gradonačelniku… Teško je pronaći drugačije objašnjenje za te njihove poteze.

Istaknuo bih još jednu vrlo bitnu stvar. Građani su gradonačelniku Branku Dukiću dali povjerenje da nastavi s radom u svom drugom mandatu i to premoćno sa 39%, dok je Vučetić dobio 26%, a Enio 23% u prvom krugu. Ali njegovi poraženi protukandidati, a sada gradski vijećnici pronašli su način da ga u tome onemoguće na jedan nedemokratski, perfidan način kroz sabotiranje proračuna.

Nadalje, Radeta, Enio i Rubeša ne žele staviti svoje vijećničke mandate na raspolaganje i ne žele nove izbore za Gradsko vijeće - jer ih se boje. Toliko se boje izbora, da su na prošloj sjednici Gradskog vijeća skinuli točku kojom se određuju datumi izbora za Vijeća mjesnih odbora! Prijete se svaki dan, postavljaju uvjete, a boje se izbora za mjesne odbore? To svima jasno pokazuje o kakvoj ekipi je riječ i kako pod svaku cijenu čuvaju vlastite vijećničke fotelje.

Zato što je to bio jedini cilj destruktivne većine. Oni su manipulacijom željeli prisiliti gradonačelnika da povuče proračun i time ne izvrši svoju zakonsku obvezu predaje proračuna na vrijeme. To znači nove izbore za gradonačelnika, a da pri tome oni kao gradski vijećnici ne idu na izbore i zadržavaju vijećničke fotelje. Takve kukavice ovo vijeće još nije vidjelo u svojoj povijesti!

Uostalom, zašto bi gradonačelnik povukao proračun ako je Vijeću na vrijeme predložio zakonit proračun koji je nastao kao plod dvomjesečnih pregovora i dogovora s vijećnicima (SDP i Domovinski pokret)?

Gradonačelnik Dukić je napravio jedino što je bilo proceduralno ispravno. Upoznao je vijećnike koje amandmane prihvaća i jasno ih upozorio koji amandmani nisu zakoniti te ih ne može prihvatiti. Gradonačelnik pri tome nije imao problema s prihvaćanjem pojedinih amandmana pa i onih koji mu nisu po volji, ali nije mogao nikako prihvatiti nezakonite amandmane. Međutim, unatoč pojašnjenjima, potpuno svjesni što rade, vijećnici su odlučili izglasati baš te nezakonite amandmane i takav nezakonit proračun. Dizanjem ruku protiv proračuna HDZ je postupio jedino moguće s obzirom na sve okolnosti.

Zato što procedura ne ide na taj način. U Gradu nije ista procedura kao u Saboru. Grad Zadar nema ovlasti za utvrđivanje zakonitosti akata, već ih mora slati u Ministarstvo financija i Upravni sud koji su nadležni za utvrđivanje njihovih zakonitosti.

Gradonačelnik i stručne službe grada su dužne upozoriti ako se radi o nezakonitoj radnji, u ovom slučaju amandmanu, i to je jasno napravljeno.

Kada bi gradonačelnik odlučivao o zakonitosti amandmana, onda bi mogao samoinicijativno zaustaviti bilo koji amandman da uopće dođe do GV-a, a vijećnici na to ne bi mogli utjecati. To bi bilo izrazito nedemokratski i proceduralno pogrešno. O zakonitosti akta odlučuju institucije na državnoj razini.

O REAKCIJI ENIJA MEŠTROVIĆA, PRIČANJU VICEVA I AMANDMANIMA KOJE JE OBJAVIO NA SITUACIJU S PRORAČUNOM

On se, nažalost, ponaša kao osoba koja nije svjesna što svojim postupanjima radi. Dok se Grad nalazi u blokadi s proračunom i dok se tek sagledavaju posljedice izglasavanja nezakonitog proračuna, Enio Meštrović u svom stilu zbija šale.

To je potpuno odsustvo bilo kakve odgovornosti, ali i manjak empatije koje bi svatko razuman pokazao na ovu izvanrednu situaciju. Ne znam kako to drugačije nazvati.

U svojoj objavi on pobjedonosno prezentira što je amandmanima predložio i izglasao, a ne govori s kojih je proračunskih pozicija skinuo novce za svoje amandmane. Dakle kad je nekome “dao” svojim amandmanom, nekome je morao i “uzeti”. Ne govori da je svojim amandmanima “dotukao” koncertnu sezonu u Providurovoj palači i da je skinuo sredstva sa stavke otkupa zemljišta za isti projekt koji je amandmanom predložio da se realizira? Nevjerojatno! Ne govori ni da je ukinuo financiranje Ryanaira, financiranje javne rasvjete, niti novog gradskog groblja u Crnome.

To je čisti primjer jeftinog populizma s jedne te potpune neupućenosti u tematiku s druge strane.

Dvije godine je prošlo od izbora i na ovako ozbiljnim temama, takve izlizane fore i jeftini štosevi više ne prolaze, pogotovo dok gradu prijeti blokada.

POSLJEDNJI POZIV VIJEĆNICIMA – ISPRAVITE NEZAKONITOSTI I ODBLOKIRATJE GRADSKI PRORAČUN!

HDZ je apsolutno spreman za nove izbore, ali ih ne izazivamo. Poštujemo volju građana koji su izabrali ovaj sastav Gradskog vijeća. Međutim ne možemo pristajati na ucjene i na sabotaže proračuna i rada gradonačelnika jer za to ova “sklepana” većina nije dobila legitimitet građana.

Proračun je nadstranački akt koji je bitan za jako puno proračunskih korisnika i za sve građane. Proračun nije ni HDZ-ov, ni SDP-ov ni od Enija Meštrovića, nego od svih građana. Prema tome u interesu grada je da se proračun donese, da je zakonit i da je provediv!

Stoga ovim putem unatoč svim razmiricama i u dobroj namjeri, pozivam sve vijećnike koji su izglasali nezakonite amandmane - budite odgovorni, ispravite nezakonitosti i time odblokirajte gradski proračun!

20. travanj 2024 12:58