StoryEditorOCM
TribinaGDJE JE INSPEKCIJA?

Sindikat umirovljenika: Stanje u domovima je alarmantno! Korisnici se danima ne tuširaju, oskudijevaju i u hrani, a za sve je opravdanje Covid-19

Piše Hina
2. prosinca 2020. - 13:37

Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) i udruga Treća dob Hrvatska upozorili su u srijedu na zanemarivanje starih i nemoćnih osoba u obiteljskim i privatnim domovima za starije osobe, posebice u vrijeme pandemije, i pozvali na hitan sustavni nadzor nad radom domova.

"Iako je ministar Josip Aladrović obznanio kako je udvostručen broj socijalnih inspektora (na mogućih 20), te da će se bitno pooštriti uvjeti za rad privatnih i obiteljskih domova, u stvarnosti nema poboljšanja", tvrde u priopćenju SUH i Treća dob Hrvatska.

U uvjetima apsolutne izolacije i uskraćenosti redovite zdravstvene i socijalne zaštite i potpore, sve su češće dojave kako je mnogim korisnicima domova uz kretanje sužena i prava na osobnu higijenu, redovitu prehranu, pa čak i vodu.

Najgore je, kaže se u priopćenju, to što se korisnicima, s obzirom da im je zabranjen izlazak iz domova, ugrožavaju i druga temeljna životna prava.

Korisnici domova i njihove obitelji redovno kontaktiraju umirovljeničke udruge i upućuju na strašne zlouporabe položaja i ovlasti prema starijim osobama.

"Uskraćuje im se, zbog manjka osoblja, čak i pravo na hranu, tuširanje, izlazak u dvorište, telefonske pozive članovima obitelji i prijateljima, sve s opravdanjem na covid-19".

Navodi se primjer uglednog privatnog doma za starije sjeverozapadno od Zagreba iz kojeg su se tri korisnice potužile kako zbog manjka osoblja djelatnici tjednima ne tuširaju nepokretne osobe već ih samo brišu mirišljavim maramicama, ne donose im hranu u sobe već sami moraju odlaziti po nju.

Tamo gdje ima socijalnih radnika koji obavljaju kontakt s medijima i nadležnim institucijama gotovo se i ne javljaju na telefon, grubi su prema obiteljima i korisnicima i zataškavaju spomenute probleme, kažu SUH i udruga.

Stoga zahtijevaju od Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike hitno djelovanje u domovima za starije i nemoćne te osnivanje stručnog istražnog povjerenstva koje bi sistematski ispitalo stanje u domovima.

Također se zalažu za što skoriju reformu socijalne inspekcije, njezinu decentralizaciju i uvođenje civilnih volontera s pravom pristupa u domove.

20. travanj 2024 02:32