StoryEditorOCM
TribinaBEZ BRIGE

‘Slobodna’ je sigurna, a i vi sa ‘Slobodnom’!

Piše SD
27. ožujka 2020. - 09:46

Dali smo vam naših 77 godina, a od vas tražimo – vaša dva mjeseca. Da smo u braku, već bismo i zaboravili na dijamantni pir s našim čitateljima. I baš kao u braku, s vama smo u dobru i u zlu. Mi i vi.

Uz vas smo i u inat novoj nedaći koja nas je zadesila. Donosili smo i nastavit ćemo donositi najnovije provjerene vijesti, informacijama se boriti protiv panike, i educirati i toplim pričama podsjetiti da smo prije svega – ljudi. Ako ste sami, u samoizolaciji ili ne možete izlaziti, a volite ujutro pogledati novine (iznenadili biste se koliko vas ima u ovom digitalnom dobu!), imamo idealnu opciju za vas.

Kako biste ostali u tijeku sa svim relevantnim događanjima, Slobodna Dalmacija vam u skladu sa svojim karakterističnim neposrednim kontaktom koji je i dosad gajila prema svom svojoj publici nudi jedinstvenu opciju – pretplatu na dva mjeseca. U tom slučaju umjesto 10 kuna, novinu ćete dnevno plaćati 6,5 kuna, s tim da ponuda vrijedi 60 dana od aktivacije pretplate. Ako vas razočaramo, otkažite nam povjerenje, nećemo zamjeriti!

Ali, vjerujte nam, kao što ste nam vjerovali svih ovih 77 godina. Velika je odgovornost, ali i dužnost kojoj se veselimo, pred Slobodnom Dalmacijom. Naši novinari, urednici i sve prateće službe rade za dišpet virusu, a sve unutar granica zdravog razuma, zakonskog okvira i mjera zaštite. Ne širimo bolest, već se borimo protiv nje.

Svaki članak o koronvirusu koji ste pročitali i koji ćete pročitati provjeren je i ima posebno ubojitu namjeru: konačno eliminiranje te “kuge 21. stoljeća”. Novina će, puna provjerenih informacija, savjeta, razgovora sa stručnjacima i priča s običnim ljudima, tako puna dva mjeseca stizati u vaš poštanski sandučić. U ovo teško vrijeme, kada se cijeli svijet bori protiv opakog virusa, često se suočavamo s pitanjem: Jesu li novine sigurne?. Evo i odgovora, i to od svjetskih stručnjaka: Jesu!

Unatoč tome što u posljednje vrijeme neki liječnici i znanstvenici tvrde kako se virus SARS-CoV-2 prenosi i ako u rukama držite novine, časopise ili bilo koji drugi oblik tiskanog medija, možete biti u potpunosti mirni jer dosad u svijetu nije zabilježen ni jedan jedini takav slučaj.

Neviđena pandemija stvara golemi strah od svega, pa i Međunarodno udruženje za novinske medije (INMA) dobiva mnogo upita o tome može li se bolest COVID-19 prenijeti putem tiska. Profesor Günter Kampf sa Sveučilišta Greifswald sa svojim je timom znanstvenika istraživao koliko se koronavirus zadržava na različitim matrijalima - plastici, staklu, čeliku, aluminiju, drvu, papiru i keramici. Istraživanjem su došli do zaključka da virus SARS-CoV-2 na metalnim, plastičnim i staklenim površinama može preživjeti do devet dana.

Na papiru se virus zadržava 24 sata, ali ti sati opadaju kada je papir izložen zraku. Studija Nacionalnog instituta za zdravlje (NIH), Centara za kontrolu bolesti (CDC) i znanstvenika sa Sveučilišta Princeton objavljena prošlog tjedna u New England Journal of Medicine, pokazala je da je najmanja razina prijenosa koronavirusa bila preko bakra i kartona. Istraživači su otkrili da se snaga virusa na tim materijalima prepolovi svakih 66 minuta. Slijedom toga, šest sati kasnije održivost je svega dva posto - a novine ne koriste karton, nego papir mnogo porozniji od kartona. I virolog George Lomonossoff dotaknuo se prijenosa virusa preko tiska. Mišljenja je da su novine prilično sterilne zbog načina na koji se tiskaju i procesa kroz koji su prošle.

Zaključno, svi znanstveni dokazi ukazuju da su porozne papirne površine, u koje spada i novinski papir, sigurne od koronavirusa, jer kao što smo naveli na samom početku ovog teksta, dosad nije zabilježen ni jedan jedini slučaj prijenosa koronavirusa preko novinskog papira. Stoga budite mirni - i dalje možete bez brige uživati čitajući svoju Slobodnu Dalmaciju.

Kupi kruv i ‘Slobodnu‘

Povuci tavaju da se friži vide

I prospi riči da mi duša mrzne

Dok škoji se bude ka bisera niske

siti se prve zapovidi dalmatinske

Kupi kruv i “Slobodnu”, ako fali, kruv ne nosi

Stara će se isti kora, al’ ćakula znat se mora

Dicu smo slali, pineze dali, nek trču bosi

Kupi kruv i “Slobodnu”, ako fali, kruv ne nosi

Maslina majka, a loza žena

Suzu nam pije dalmatinska zemlja

Dok škoji se bude ka bisera niske

Siti se prve zapovidi dalmatinske...

(pjesma Denisa Batinovića Pekme koju je legendarni Vinko Coce izveo na Splitskom festivalu 2009. godine)

19. travanj 2024 20:36