StoryEditorOCM
TribinaPISMO IZ BANJEVACA

"Srednjoškolci nam po kiši i hladnoći pješače po četiri kilometra da bi stigli u školu. Izgledaju kao migrantska djeca"

Piše Zadarski.hr
13. siječnja 2022. - 12:56

Predstavnik roditelja iz Banjevaca zbog poteškoća s prijevzom učenika ouputio je pismo javnosti koje objavljujemo u cijelosti.

Srednjoškolska djeca iz dijela Donji Kraj-Banjevci (Općina Stankovci, Zadarska županija) svakodnevno pješače četiri kilometra, 2 km kad odlaze i 2 km kad dolaze kući, po lošim vremenskim uvjetima, kiši, hladnoći da bi prispjeli na autobus koji ih vozi u školu u jutarnju i popodnevnu smjenu u grad Šibenik! Izgledaju kao migrantska djeca, a ne hrvatska, prepušteni sami sebi! A za taj problem znaju autobusni prijevoznik Stari Velim, Zadarska županija, razna ministrastva, ured predsjednika Vlade i države i to već od 2019.godine.

Očito nikoga nije briga što oni prolaze križni put. Bolje su zaštićeni psi i mačke nego oni !?

A ovakav isti problem imali su srednjoškolci iz mjesta Putičanje u Općini Pirovac,  Šibensko-kninska Županija gdje su djeca pješačila do industrijske zone Stankovci, da bi prispjeli na autobus za školu u grad Šibenik, ali sada više nije tako. Isti autobusni prijevoznik Stari Velim svakodnevno  ih odvozi i dovozi u samo mjesto Putičanje i to po mjesečnoj cijeni vožnje ( 1000 kn ) tisuću kuna što sufinancira Općina Pirovac.

Pitamo se zašto Stari Velim tj. njegov ključni čovjek Nediljko Vunić odbija to isto napraviti za Donji Kraj Banjevaca ? A za to postoje svi uvjeti jer isti vozi djecu osnovne škole Petar Zoranić Stankovci. Pitamo se štiti li ga netko kad može sam odlučivati kuda, kako, koga voziti jer ipak živi od ove djece. Jedino što nam preostaje je da djeca po lošim uvjetima ne idu u školu ili ako Stari Velim ne želi, neka ode iz Općine Stankovci i neka dođe netko drugi tko želi voziti u Donji Kraj Banjevaca.

Da li se s ovakvim problemom mogu hvaliti oni koji bi trebali ovaj problem riješiti. Sada Vlada poziva da se Hrvati vrate u Hrvatsku, a ovu djecu tjera vani već unaprijed.

Predstavnik djece i roditelja

Velimir Krpina

Donji Kraj, Banjevci

19. travanj 2024 22:48