StoryEditorOCM
TribinaFOTO: IZASLANSTVO TALIJANSKOG GRADA I ŽUPE TURIJA POSJETILO NIN

Stiglo je i 60 hodočasnika, sve se događalo zbog relikvija...

Piše M.Ramov/Grad Nin
4. rujna 2019. - 16:58
IDSC_0376.JPG

Ovog vikenda Grad Nin posjetilo je izaslanstvo talijanskog Grada i Župe Turi iz pokrajine Apulije na jugu Italije. Gradonačelnicu Turia gospođu Ippolitu Restu, nadžupnika don Giovania Amodia i gospodina Stefana de Carolisa, povjesničara i zamjenika zapovjednika karabinjera, koji su u Nin stigli u pratnji zadarskog nadbiskupa mons. Želimira Puljića, mons. Josipa Lenkića te don Damira Šehića, nadbiskupovog tajnika s još 60 talijanskih hodočasnika u Ninu su primili gradonačelnik Emil Ćurko, Mirjana Knežević, viša savjetnica za društvene djelatnosti, Marijana Ramov, viša savjetnica za kulturu, te don Božo Barišić, nadžupnik Nina.

Povod ovom posjetu je zahvala Grada i Župe Turi na ustupljenim relikvijama sv. Oronza koji se čuvaju u Riznici Župne crkve u Ninu, za svetkovinu njihovog zaštitnika u Turiju koja se na izuzetno svečan način obilježava svake godine 26. kolovoza.

Sveti Oronzo ili Oroncije prema predaji rođen je u bogatoj obitelji iz Lecea. Upoznao je koronćanina Tita Justa učenika sv. Pavla koji ga je obratio i pokrstio. Pošao je s njim u Korint gdje ga je sv. Pavao posvetio za biskupa. Vratio se u svoju domovinu i naviještao evanđelje. Živio je u spilji koja se i danas zove Grotta u gradiću Turiju.  Davši svjedočanstvo za Isusa Krista prihvatio je mučeničku smrt u Lecceu 26.8.68. godine nakon Krista. Njegove kosti su došle u Nin prilikom ponovne uspostave ninske biskupije i donio ih je Papin legat kao poklon ninskom biskupu.

Za vrijeme svog boravka u Ninu, delegacija i hodočasnici razgledavajući Nin, upoznali su se s 3000 godina dugom poviješću ovog grada, nakon čega su nazočili Svetoj Misi, koju je predvodio nadbiskup mons. Želimir Puljić.

Na prijamu velike delegacije u Vijećnici Grada od strane gradonačelnika Ćurka i gradonačelnice Reste potpisano je pismo namjere za skorašnje bratimljenje gradova Nina i Turia, čija je osnovna poveznica pobožnost svetom Oronzu, prvom biskupu Leccea, mučeniku iz 1. stoljeća n. Kr. zaštitniku Grada Turi, a čija se relikvija (fibula, tibije) nalazi u drevnom i umjetničkom relikvijaru iz 11. stoljeća koji se čuva Riznici nekadašnje katedrale sv. Anselma u Ninu.

Namjera oba grada je kroz upoznavanje i valoriziranje kulturne baštine, obostranom razvoju suradnje na polju kulture, sporta, društvenog života i turizma povezati ne samo lokalne samouprave već i građane dvaju gradova.

Gradonačelnica Ippolita Resti izrazila je zahvalu na primanju i gostoprimstvu Gradu i Nadžupnom uredu, te izrazila veliku želju da se dvije lokalne samouprave što skorije povežu jer imaju puno zajedničkog u svojim povijesnim, kulturnim i religioznim korijenima i baštini, ali i u načinima života ljudi, tradicijskim zanimanjima i gospodarskoj orijentaciji.  Istaknula je da je Turi najpoznatiji po poljodjelstvu i uzgoju posebne sorte bresaka, trešanja, grožđa i maslina, a 75% cjelokupne proizvodnje trešanja u Italiji dolazi upravo iz njihovog kraja.

Mons. Giovanni Amodio, nadžupnik crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije iz Turija, zahvalio je na gostoprimstvu i prijateljstvu Zadarske nadbiskupije, Grada Nina te Nadžupnog ureda te istaknuo svoju ushićenost ljepotama grada i bogatstvom prirodne, kulturne i sakralne baštine, a osobito bogatstvom vjere i štovanja u koju su se imali prilike uvjeriti i u odnosu na njihovog sveca zaštitnika kojeg se čuva crkva u Ninu.

20. travanj 2024 09:01