StoryEditorOCM
TribinaVAŽNA I DISTANCA

Što reći bliskoj osobi koja odbija nositi masku? ‘Ja odgovor‘ najbolje je rješenje, a agresija nikad ne bi trebala biti opcija

Piše PSD
13. srpnja 2020. - 21:17

Nošenje maski u javnim prostorima od danas nije samo preporuka, već i obaveza kad su u pitanju trgovine te ugostiteljski objekti. Dok ovo potonje vrijedi samo za zaposlenike, u supermarketima i ostalim trgovinama i kupci su obavezni nositi zaštitu. Odnedavno je na snagu stupilo i pravilo o njihovome nošenju i u javnome prijevozu.

No očigledno je kako pravilo ne poštuju svi, a i kako je sve više onih koji vrlo jasno određena pravila o društvenom distanciranju zaobilaze u širokom luku. Time, kako je naglašeno više puta, dovode druge u potencijalnu opasnost, to i ne znajući nužno.

Bila u pitanju obična tvrdoglavost, nepovjerenje prema autoritetu ili razvijanje vlastitih teorija zavjere, reakcija se ne bi trebala značajnije mijenjati. Iako bi to mogao biti prvi vaš poriv, od javnog iskazivanja nezadovoljstva i napada nema ništa. Dapače, psiholozi ne preporučuju oštru kritiku, kao što i osuđuju bilo kakav oblik ponižavanja na društvenim mrežama.

Dokazano je, naime, kako bi spomenuti oblici reagiranja mogli ostaviti štetu na svijest pojedinca, ali češće izazvati i kontraefekt. Nažalost, u vrijeme kad većina ljudi dane provodi u kućama i poštuje pravila stručnjaka koji sudjeluju u borbi protiv koronavirusa, to je postao svojevrsan trend, a mržnja prema onima koji se ne ponašaju u skladu s mjerama, sve učestalije zna eskalirati online, u obliku poruge, rasprave i zajedljivih komentara.

Kako reagrati kad netko iz vaše okoline odbija nositi masku?

Njujorška psihoterapeutkinja Daryl Appleton izašla je upravo iz ovog razloga u javnost sa savjetima koji bi mogli pomoći onima u čijoj se okolini nalazi netko tko odbija nositi masku. U intervjuu za Men's Health razgovara o sve učestalijem problemu i donosi nekoliko rješenja.

- Ako nekoga zlostavljate, napadate, prijetite im ili pokušavate kod njih izazvati krivnju, možete izazvati primarnu ljudsku reakciju obrabenog mehanizma u obliku agresije, tvrdi liječnica.

Ukoliko sretnete nekoga koga poznajete, primjerice u supermarketu, a ta osoba ne nosi masku i odbija se udaljiti od vas, najbolje je reagirati tzv. "ja odgovorom".

- Fraze poput "nisam spreman na zagrljaje, ali drago mi je što te vidim" ili "bilo bi mi draže da staviš masku pa da možemo razgovarati" na sigurnoj udaljenosti rečenice su koje vam nitko neće uzeti za zlo, a mogle bi se manifestirati u obliku otvaranja osoba koje su u pitanju.

Vrlo je važno stvoriti kod osoba koje nisu naklonjene poštivanju mjera i okružje razgovora i otvorenosti. Saslušati njihove argumente i ponuditi svoje. Iako takvi razgovori mogu biti frustrirajući, činjenice su jedini argumenti koje potiču ljude na proučavanje drugih opcija i otvaranje uma.

- Imajte na pameti koliko su promjene teške i koliko vam je i samima teško prihvatiti ih. Racionalno, znamo da su slatkiši jako nezdravi. No to nas ne zaustavlja da ih jedemo... Ovdje se radi ne samo o navici, već o nečemu vrlo sličnome političkome opredjeljenju, upozorava Appleton na kraju.

18. travanj 2024 22:19