StoryEditor
TribinaMARJANA BOTIĆ UPUTILA PRIOPĆENJE ZBOG RADOVA U DIKLU

Tražim hitno zaustavljanje devastacije obale i inspekcijski nadzor!

Piše Marjana Botić
10. veljače 2020. - 14:34
83382258_3374500315955207_1235047008792739840_n

Marjana Botić, županijska vijećnica Akcije mladih, zatražila je inspekcijski nadzor radova na uređenju plaže u Diklu, zbog sumnje da se radi o devastaciji obale.

Njeno priopćenje objavljujemo u cijelosti:

- Trenutno je na hrvatskoj obali zahuktala divlja devastacija obale, posebno stjenovitih plaža koje raznorazni "investitori" i lokalnim šerifima bliski developeri masovno "uređuju" mahom zemljanim materijalima, pa i šutom kako bi "stvorili" osjetljivim turističkim tabanima pogodniju ravnu plažu. Činjenica kako to dugoročno nepovratno uništava obalu, morski svijet, pa i dugoročno profitabilno bavljenje turizmom izgleda nikoga više ne zanima. Osobito ne hidrograđevinske i građevinske inspekcije jer se "ne mogu nositi sa tolikim brojem prekršaja" kako su nam interno objasnili svoj nerad i činjenicu da izgleda zadnjih godina nisu nikog kaznili za nasipanje obale. (službeni odgovor o radu prozvanih inspekcija u sklopu aktualnog sata Županijske skupštine Zadarske županije još čekam).

Zato je nevjerojatno kad se devastaciji obale pridruži i lokalna samouprava, čak sufinancirano od ministarstva kulture?! Naime u jednoj od elitnijih zona u Zadru; Diklu trenutno je u tijeku provedba ranije provedenog natječaja uređenja dikljanske plaže i šetnice prema uvjetima natječaja rješenjem koje je moralo ispod platforme sačuvati stjenovitu obalu.

Kako to izgleda u provedbi šaljem fotografije i molim hitni prestanak radova dok se inspekcija i nadležni gradski ured grada Zadra (za graditeljstvo i prostorno uređenje) ne očituje o "službenoj" devastaciji u tijeku.

U nadi da ćemo ipak uspijeti sačuvati nešto za buduće generacije nakon dugogodišnje stihe, prijateljski pozdrav,

Marjana Botić, u ime Kluba Akcije mladih i Mosta skupštine Zadarske županije

PS

Za Diklo jedino rješenje je bilo jednosmjerna cesta uz more, biciklistička staza i uređenje dijela sadašnje prometnice za lakši pristup i korištenje kupališne zone: ograda, sjedalice, tuševi, košare za otpad...). Ali to ne košta pusti natječaj, pa najbolji ponuditelj, pa izvođači i na kraju - devastacija. Posljednja slika je sadašnji izgled plaže. Bojim se kako poslije intervencije gradske uprave imamo nepovratno uništenu obalu.

 

 

Marjana Botić

u ime Kluba Akcije mladih i Mosta skupštine Zadarske županije

 

PS

Za Diklo jedino rješenje je bilo jednosmjerna cesta uz more, biciklistička staza i uređenje dijela sadašnje prometnice za lakši pristup i korištenje kupališne zone: ograda, sjedalice, tuševi, košare za otpad...). Ali tone košta pusti natječaj, pa najbolji ponuditelj, pa izvođači i na kraju - devastacija. Posljednja slika je sadašnji izgled plaže. Bojim se kako poslije intervencije gradske uprave imamo nepovratno uništenu obalu.

#BOTIĆ

Izdvojeno

13. svibanj 2020 06:37