StoryEditorOCM
TribinaSVEUČILIŠTE U ZADRU

U kapeli sv. Dimitrija predstavljena knjiga "Tragovima sveca", zbornika dr. sc. Jurja Batelje najvećim dijelom posvećenog Alojziju Stepincu

Piše Sveučilište u Zadru
27. listopada 2022. - 18:27

U sveučilišnoj kapeli sv. Dimitrija sinoć je predstavljena knjiga „Tragovima sveca“, zbornik u čast dr. sc. Jurja Batelje, prigodom tridesete obljetnice rada postulature kauze blaženoga Alojzija Stepinca.

Juraj Batelja katolički je svećenik i teolog kojega je zagrebački nadbiskup, kardinal Franjo Kuharić 7. listopada 1991. imenovao promicateljem postupka za proglašenje blaženim i svetim zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca. Imenovanje je 14. listopada 1991. potvrdila Kongregacija za proglašenje blaženih i svetih u Rimu te ga učinila “rimskim postulatorom”, suradnikom Kongregacije s prebivalištem u Rimu. Na temelju njegovog rada papa Ivan Pavao II. proglasio je 1998. godine Alojzija Stepinca blaženikom.

- Riječ je o jednom epohalnom djelu u kojemu su 33 suradnika objavila 30 članaka. Najveći dio očekivano je posvećen blaženom Stepincu, ali ima i tekstova o drugim svecima i kršćanskom djelovanju. Gotovo čitava tragedija hrvatskog naroda 20. stoljeća ogleda se u djelu blaženog Stepinca, čovjeka koji je Božjom providnošću vođen u obrani interesa kršćanstva, hrvatskog naroda i općih ljudskih vrijednosti, istaknuo je recenzent knjige izv. prof. dr. sc. Ante Bralić.

Kao simbol kršćanstva i vjernosti Rimokatoličkoj crkvi bio je meta svima onima kojima je vjera smetala, pa čak i nakon njegove smrti radili su sve kako bi osporili proces njegove kanonizacije.

Postulator Batelja zahvalio je svima koji su mu pomogli u promicanju djela blaženog Stepinca, od pape Ivana Pavla II, do kardinala Franje Kuharića i Josipa Bozanića, ali posebno i zadarskih nadbiskupa Marijana Oblaka i Ivana Prenđe.

- Njihovim zalaganjem u Zadru je održana prva tribina o Stepincu u bivšoj SFRJ, objavljena prva knjiga o njemu i posvećena prva crkva. Zahvalan sam Bogu što sam dočekao dan kada je postao blaženikom, nadam se da ću dočekati i onaj kada ga se proglasi svecem, rekao je Batelja. Zahvalio je i brojnim zadarskim prijateljima, profesorima i upravi zadarskog sveučilišta predvođenoj rektoricom prof. dr. sc. Dijanom Vican.

Slavljeniku su na radu i zborniku čestitali rektorica Vican i zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić, nakon čega je nazočnima podijeljen primjerak zbornika. Uoči predstavljanja knjige zadarski nadbiskup koadjutor mons, Milan Zgrablić predvodio je misno slavlje u povodu blagdana sv. Dimitrija i početka akademske godine 2022./2023.

19. travanj 2024 21:24