StoryEditorOCM
TribinaRADE ŠKARICA

"U Medulićevoj su izračunali da im za ostanak na vlasti, prema njihovim riječima, doslovno, treba 12.000 grla. Oni tako doživljavaju svoje birače"

Piše Zadarski.hr
20. ožujka 2021. - 18:02

Prioćenje MOST-a prenosimo u cijelosti.

"Gradska vlast putem gradskih tvrtki organizira obavljanje komunalnih djelatnosti. Ona imenuje direktore koji su, potom, zaduženi za njihovo djelotvorno i učinkovito poslovanje. Zadaća je direktora obaviti posao na način da se građanima pruže najbolje komunalne usluge uz najmanje moguće troškove. U konačnici, oni za to odgovaraju gradskoj vlasti na čelu s gradonačelnikom.

Dakle, gradska vlast postavlja direktore i povjerava im upravljanje gradskim tvrtkama. S obzirom na to da zadarski gradonačelnik ima sposobnost budale razlučiti od onih koji to nisu, logično je zaključiti da u gradskoj upravi ima mjesta samo za znalce. Tu budale nemaju što tražiti. Zato je enigma kako to zadarska gradska uprava, a koju mogu činiti samo oni koji su najpametniji i pripametni, još uvijek nije otkrila što je to rabat. Za njih takvo nešto ne postoji. Za svaki slučaj imaju uvjerljivo opravdanje: nisu bili u školi kada se to učilo. Kada je njima to nepoznato, kako onda od budala očekivati da znaju što je to popust na količinu.

Zašto odgovorne ne brine što svaka gradska tvrtka provodi vlastite postupke javne nabave? Tako npr. dizelsko gorivo, automobilske i gume za autobuse i teretna vozila, rezervne dijelove i dr. baš sve gradske tvrtke nabavljaju posebno. Vode se načelom: svatko za se, travu pase. Zašto nabavljati jeftinije, kada se može skuplje. Kao da plaćaju iz vlastitih džepova. Kada bi iz gradske vlasti barem zamolili neku od prodavačica na tržnici za repeticije iz trgovinskog poslovanja. Ona bi ih poučila zakonitosti: za robu na veliko se plaća niža cijena, a na malo vrijedi viša cijena. Ali oni to ne žele znati. Njima je lijepo u komforu svoga neznanja. Jer u tom blaženom stanju uživaju. Zato u gradskoj vlasti ni ne znaju koliko njihov vozni park, autobusi i kamioni, prevale kilometara dnevno, tjedno, mjesečno ili godišnje. Znate li koliko gradske tvrtke imaju vozila? Nije to par komada. Tko će to sve pobrojati? Ne bi ni računalo iz NASA-e. A zašto i bi? Onda bi morali znati i koliko se u svakom tom razdoblju potroši npr. goriva. A to ne bi baš bilo dobro. Ne bi više bilo provizija. Zato je bolje biti u neznanju. Ono je, ustvari, korisno.

Ipak, u stranci na vlasti i te kako znaju računati. Tako su u Medulićevoj izračunali da im za ostanak na vlasti, prema njihovim riječima, doslovno, treba 12.000 grla. To je njihovo biračko tijelo. Iako se u grlima broje npr. ovce i svakovrsna druga stoka, oni tako doživljavaju svoje birače. Tko zna, možda zbog toga i ne poznaju količinski popust, niti mare za troškove poslovanja gradskih tvrtki. U suprotnom, korita bi bila prazna.

U Mostu smo uvjerenja da se ova nedopustiva praksa mora prekinuti i da je nužno uvesti objedinjenu javnu nabavu svih gradskih tvrtki. Ne možemo promijeniti što se u prošlosti gradska vlast ponašala neracionalno i što su milijuni gradskih kuna završavali u džepovima odabrane klike stranke na vlasti. Ali zato možemo u budućnosti uštedjeti milijunske iznose koji se mogu iskoristiti u svrhu podizanja standarda svih Zadrana. Imali bi izbor: ili niže cijene komunalnih usluga ili više javnih sadržaja. Za sve Zadrane bi to bilo bolje. Ovako je dobro samo njima."

S poštovanjem,

u ime Mosta za grad Zadar

dr. Rade Škarica

19. travanj 2024 01:52