StoryEditor
TribinaPETI STRUČNI SKUP I FEŠTA OD DAGANJA

U subotu svi u Novigrad – domaćini će podijeliti 500 kila daganja!

Piše Zadarski.hr
18. lipnja 2019. - 14:37
dagnja19-090716

U ime organizatora, Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije (AGRRA), Lokalne akcijske grupe u ribarstvu „Tri mora“, Općine Novigrad i Udruge uzgajivača školjka „Novigradska dagnja“ nadamo se kako će i ovogodišnji znanstveno stručni skup posvećen Novigradskoj dagnji biti uspješan kao njegovi prethodnici. Da se podsjetimo, ovo je 5. po redu stručni skup s ovom tematikom.

Naziv ovogodišnjeg skupa je „NOVIGRADSKA DAGNJA – održivi razvoj ribarstvenog i akvakulturnog područja“ čime se želi naglasiti povezanost s lokalnom zajednicom i razvojem ciljanog ruralnog područja u cjelini. Također želimo naglasiti povezanost organizatora: AGRRA-e , Lagur-a, Općine Novigrad i Udruge Novigradska dagnja budući da svi djelujemo prema istom cilju, razvoju brenda Novigradske dagnje i svega onoga što takvo brendiranje nosi sa sobom; razvoj okolišno – prijateljskog gospodarstva (što uzgoj školjkaša svakako jest), razvoj prepoznatljive turističke gastro ponude, odnosno održivi ruralni razvoj u cjelini.

Znanstveno stručni skup „NOVIGRADSKA DAGNJA – održivi razvoj ribarstvenog i akvakulturnog područja“ održat će se u subotu 22. lipnja, 2019. godine s početkom u 20:00 h u crkvi Sv. Kate u Novigradu. Na skupu će biti predstavljene aktivnosti na dobivanju Zaštićene oznake izvornosti (ZOI) u proteklih godinu dana; naime Ministarstvo poljoprivrede je 21. svibnja donijelo Rješenje kojim se odobrava prijelazna nacionalna zaštita naziva „NOVIGRADSKA DAGNJA“ – zaštićena oznaka izvornosti.

Ključnu ulogu u kompletnom procesu imalo je Sveučilište u Zadru, Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu kao izrađivač specifikacije poljoprivrednog i/ili prehrambenog proizvoda koja je odobrena od strane stručnog povjerenstva Ministarstva poljoprivrede. Ove godine, Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu gost je s predavanjem pod nazivom „Nove tehnologije uzgoja školjkaša – primjeri iz Svijeta i mogudnosti primjene u Republici Hrvatskoj. Osim Sveučilišta imat ćemo prilike čuti Lagur „Tri mora“ s pregledom mjera, procedurama i planom raspisivanja natječaja iz mjere III (Laguri) Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo Republike Hrvatske za programsko razdoblje 2014.-2020. Kako bismo i najmlađima približili Novigradsku dagnju, u jutarnjim satima u Parku u Novigradu održat de se kreativna radionica za djecu sa početkom u 10:00 h.

Prošlogodišnja radionica bila je iznimno dobro posjećena i puna pozitivnih dojmova te ovim putem želimo pozvati roditelje da u što većem broju dovedu svoje mališane na ovaj događaj. Radionica je interaktivnog karaktera te se na njoj izrađuju suveniri i ukrasi na temu Novigradske dagnje.

Osim kreativnog i znanstvenog doživljaja, Opdina Novigrad i Turistička zajednica Općine Novigrad organiziraju gastro-turistički događaj pod nazivom „OKUSI NOVIGRADSKE DAGNJE“: i ove godine na Novigradskoj rivi, od 22h bit će pripremljeno i podijeljeno 500 kg daganja. Dagnje de biti pripremljene na nekoliko načina prema tradicionalnoj domaćoj recepturi, a događaj će biti popraćen prigodnim glazbenim programom ispred cafe bara „Noškid“.

Događaj se organizira uz financijsku potporu Zadarske županije, Općine Novigrad, Udruge „Novigradska dagnja“ te Turističke zajednice Zadarske županije, a organizacijskom potporom pridonijeli su i AGRRA i LAGUR „Tri mora“. Posjetitelje očekuje potpuni gastro ugođaj uz svu punodu ukusa Novigradske dagnje, a kao i svake godine i na ovogodišnju manifestaciju pozvani su svi ljudi dobre volje!

Izdvojeno

09. kolovoz 2020 22:09