StoryEditorOCM
TribinaEDUKACIJA

Učenicima održana predavanja na temu trgovanja ljudima

Piše B.S.
27. listopada 2022. - 12:14

U sklopu obilježavanja Europskog dana suzbijanja trgovanja ljudima (18. listopada)  policijski službenici Policijske uprave ličko-senjske održali su edukativna predavanja učenicima osmih razreda Osnovne škole dr. Franjo Tuđman u Korenici i Osnovne škole Plitvička Jezera, te učenicima završnih razreda Srednje škole Otočac i Gimnazije Gospić. 

Edukacija učenika ovih uzrasta provodi se s obzirom na mogućnost promjene životne sredine jer neki već nakon osnovnoškolskog obrazovanja nastavljaju daljnje školovanje u drugoj sredini. 

Naglasak se stavlja na edukaciju učenika o obilježjima kaznenog djela trgovanja ljudima, rizicima kojima su izloženi, važnosti prevencije odnosno važnosti samozaštitnog ponašanja svakog pojedinca, te važnosti dojave policiji svakog sumnjivog ponašanja koje se može dovesti u vezu s ovim kaznenim djelom. 

U suvremenim uvjetima sve veću opasnost predstavlja pronalazak žrtve preko društvenih mreža preko kojih mladi ljudi sve više komuniciraju, što je posebno naglašeno tijekom predavanja. Prikazan je i kratki film pod nazivom „Dvije djevojčice“ u kojem se prikazuju primjeri načina na koji se varaju djevojke, odnosno kako počinje njihovo iskorištavanje kako bi se i na taj način ukazalo na rizik kojem su izložene mlade osobe koje su privlačnim ponudama o zaposlenju ili iz nekih romantičnih razloga odlučile promijeniti sredinu ili otputovati u druge zemlje.

Također im je istaknuto da je trgovanje ljudima jedan proces koji obuhvaća više faza: od vrbovanja preko transporta do eksploatacije osobe koja se tada pretvara u robu te se, na žalost, s  njom postupa po principu ponude i potražnje. Učenicima je skrenuta pozornost na činjenicu da  manjak životnog iskustva i nedostatak informacija čini mlade ljude najranjivijom  i najrizičnijom grupom žrtava trgovanja ljudima.

25. travanj 2024 07:00