StoryEditorOCM
TribinaINCLUSIVE PLAY

Udruga Eko-Zadar od Grada traži obećanje da se u Vruljici zbog EU projekta neće sjeći stabla ni betonirati zelena površina. Evo što su im odgovorili

Piše Zadarski.hr
1. rujna 2022. - 13:21

Udruga Eko-Zadar na svom je službenom Facebook profilu tražila od Grada Zadra da javno kažu kako se zbog projekta ‘Inclusive play‘ koji se gradi u Vruljici neće sjeći i betonirati, a u slučaju da će se stabla premještati, da se to neće raditi dok su temperature još uvijek previsoke. Napomenuli su kako je pročelnik Ante Ćurković, prošle godine dok je još bio šef Odjela za EU fondove za portal Zadarski.hr kazao kako nema sječe ni betoniranja u Vruljici. 

- Jasno je da se nitko ne bi usudio usprotiviti projektu koji se odnosi na uistinu ranjivu skupinu našeg društva - djecu s poteškoćama u razvoju, te njihove roditelje, kojima je projekt Inclusive Play posvećen. U to nećemo ulaziti. Možemo samo reći kako vjerujemo da Vruljica nije jedina lokacija u čitavom gradu pogodna za provedbu ovog projekta, pogotovo obzirom na sve veće iznose sredstava EU koje Grad može povući u svrhu provedbe projekata, a posebice tzv. zelenih projekata.

Prenamijeniti ili otkupiti katastarske čestice i pretvoriti ih u parkove i tako zaštititi barem neke postojeće zelene površine koje su prirodna staništa raznim biljkama, insektima i životinjama i pridonose bioraznolikosti, jedno je od rješenja, staviviši sada na stranu ocjene o potrebi procjene utjecaja zahvata na okoliš i procjene utjecaja na okoliš, za koje se već dugo pitamo imaju li smisla.

No ipak, po reakcijama građanka i građana Zadra koje češće pratimo od prošlogodišnjeg Zelenog piknika u Vruljici na vijesti o intervencijama u prostoru, ubrzanoj izgradnji stambeno-poslovnih kompleksa koji niču na sada sve rjeđim livadama i drugim zelenim površinama, a sada i po komentarima ispod objave o početku radova je isto tako jasno da građanke i građani nemaju povjerenja u najavljenu prostornu intervenciju u Vruljici. Stoga ovim putem pozivamo Grad Zadar da ponovno javno potvrdi da se u Vruljici u sklopu projekta Inclusive Play neće sjeći i neće betonirati, a u slučaju da će se stabla premještati, da se to neće raditi dok su temperature još uvijek previsoke, napisali su u svojoj objavi iz udurge Eko-Zadar podijelivši na svojoj stranici objavu Grada Zadra o početku radova na projektu Inclusive play. 

Ubrzo se u komentarima oglasio i Grad Zadar koji je objasnio što će se dogoditi prilikom radova u parku. 

- S obzirom na veliki broj komentara, želimo pojasniti kako je za potrebe projektiranja višeosjetilnog parka Vruljica prije same izrade projektno-tehničke dokumentacije snimljena geodetska podloga. Temeljem nje projektirano je rješenje u kojem je cjelokupan park smješten između postojećih stabala tako da se maksimalno očuva i zaštiti postojeće stanje parka.

Također, pri izvođenju radova, mislilo se i na zaštitu životinja koje tamo žive i upravo je zbog toga rok izvođenja kratak, a kako dodatna zaštita postavljat će se i ograde na područjima gdje se u pojedinom trenutku izvode radovi. Nadalje, izvođaču nije dozvoljena teška mehanizacija za izvođenje radova u obuhvatu parka i ima obvezu dostaviti popis svih radnih strojeva i mehanizacije koju planira koristiti za izvođenje radova u obuhvatu parka na odobrenje stručnom nadzoru i suglasnost Gradu Zadru, kazali su u komentaru iz Grad dodajući kako se komunikacijske staze unutar dječjeg igrališta izrađuju u dekorativnom betonu, a projektanti su uvažili postojeće izrađene staze te dio utabanih staza formiranih dugogodišnjim korištenjem parka od strane posjetitelja.

- Staze do sprava se izrađuju u tvrdoj podlozi kako bi se omogućio pristup igralištu osobama koje se koriste različitim pomagalima, poput invalidskih kolica, hodalica ili sl., a koje su im neophodne za svakodnevni život. Projekt INCLUSIVE PLAY u svojoj srži stvara čvrste temelje za inkluziju, njezinu prisutnost i življenje u lokalnoj zajednici od najranije životne dobi, istaknuli su iz Grada. 

05. svibanj 2024 18:28