StoryEditorOCM
TribinaTEK NA USTAVNOM SUDU JOJ VRATILI 'SOCIJALU'

Uzeli joj 500 kuna pomoći zbog 13 godina starog automobila

Piše Vladimir Urukalo/Slobodna Dalmacija
16. prosinca 2016. - 15:14
ING

Zbog automobila "peugeot 206" starog 13 godina čija je vlasnica samo formalno i koji u stvarnom životu ne može niti koristiti, 58-godišnjakinja iz Zagreba dovedena je u situaciju da joj je, a i njenoj kćeri studentici koja živi s njom, ugrožen život i jedini izvor primanja, a to je socijalna pomoć od 500 kuna mjesečno.

Naime, kako je pojasnila u tužbi Ustavnom sudu čije je vijeće na čelu sa sutkinjom Ingrid Antičević-Marinović nedavno donijelo privremeno rješenje u njenu korist, njoj je u siječnju 2011. godine Centar za socijalnu skrb Zagreb priznao pravo na stalnu pomoć za uzdržavanje od 500 kuna mjesečno.

Centar je u postupku prije negoli je odobrio pomoć utvrdio da je bila zaposlena u HEP-u gdje je dobila otkaz zbog čega je u tijeku sudski spor, da je radno sposobna, nezaposlena i prijavljena na Zavodu za zapošljavanje te da "nema nikakvih prihoda niti ih može ostvariti svojim radom, prihodima od imovine ili na neki drugi način".

No, skoro tri i pol godine kasnije, točnije u svibnju 2014. godine Centar donosi rješenje kojim joj ukidaju dodijeljenih 500 kuna. A razlog je uistinu birokratski - utvrdili su da ne ispunjava uvjete za pomoć jer je vlasnica "peugeota 206" proizvedenog 2003. godine.

Pozvali su se na Zakon o socijalnoj skrbi po kojem samac ili kućanstvo nemaju pravo na zajamčenu minimalnu naknadu ako je "samac ili član kućanstva vlasnik osobnog vozila, osim vozila koje služi za prijevoz samca ili člana kućanstva korisnika prava po osnovi invaliditeta, starije i nemoćne osobe ili je prema procjeni stručnog radnika Centra za socijalnu skrb vozilo nužno zbog prometne izoliranosti".

Centru je, dakle, trebalo tri i pol godine da utvrdi da 58-godišnjakinja ima vozilo, a ne ispunjava uvjete iz zakona i zato nema pravo na pomoć. No, ostaje nejasno kako to nisu utvrdili u postupku prije donošenja prvog rješenja kojim su joj odobrili pomoć jer je i tada ona imala vozilo u svojem vlasništvu.

Ono što cijelu priču čini birokratskom jest činjenica da žena nakon gubitka posla i teških životnih okolnosti nije mogla više vraćati kredit banci koji je podigla za kupnju vozila u vrijeme kad joj je životna situacija bila bitno povoljnija. Osiguravajuća je kuća potom podmirila dug prema banci, a sada protiv nje vodi ovršni postupak te je knjižica vozila deponirana kod njih do podmirenja dugovanja koje ona ne može podmiriti.

Automobilom, dakle, navodi se u tužbi, ne može raspolagati niti ga prodati i vlasnica je samo formalno. Također, izgubila je supruga, stan, nema posla, nema prihoda, ne može plaćati niti najosnovnije troškove pogotovo najamninu za stan i oduzimanje prava na pomoć je praktički dovodi na rub egzistencije i ugrožava joj život.

Za razliku od Centra za socijalnu skrb, odnosno Ministarstva socijalne politike i mladih koje je potvrdilo rješenje Centra o ukidanju pomoći, Ustavni sud bio je puno obzirniji te je svojim rješenjem privremeno zaustavio izvršenje odluke Centra.

- Ustavni sud ocjenjuje da konkretni ustavnosudski postupak zahtijeva razmatranje mogućih povreda ustavnih prava podnositeljice. S obzirom na okolnosti slučaja, neisplaćivanjem iznosa stalne novčane pomoći od 500 kuna koji je bio priznat rješenjem Centra od 14. siječnja 2011. godine, za podnositeljicu mogu nastupiti teške i nepopravljive posljedice egzistencijalnog značenja.

Zbog toga smatramo potrebnim i opravdanim odgoditi ovrhu rješenja kojom se ukida pravo na pomoć, i to do donošenja konačne odluke Ustavnog suda u ovom predmetu - navodi, među ostalim, u odluci sutkinja Antičević-Marinović napominjući, pak, da je odgoda privremena te da ne prejudicira odluku o ustavnoj tužbi.


'Oni su necivilizirani'

Uspjeli smo telefonski kontaktirati s 58-godišnjom žrtvom hrvatske birokracije, no žena je bila vrlo nepovjerljiva što nije nikakvo čudo s obzirom na sve što je proživjela. Tek nam je kratko, na naš komentar da je birokracija prema njoj bila bešćutna, kazala: "Ne da je bila bešćutna, nego necivilizirana..."

03. svibanj 2024 18:32