StoryEditor
TribinaPRODAJU SLIKE

Video: kupnjom ovih slika novac ide bolnici za nabavu zaštitne opreme; ‘Kod obrade jednog pacijenta oboljelog od covida treba 20 kompleta uniformi!‘

Piše
7. svibnja 2020. - 09:42
Kupnjom slika novac ide Općoj bolnici Zadar

U Gradskoj loži otvorena je humanitarna prodajna izložba umjetničkih slika „Umjetnici bolnici ZaDar". Izložba je postavljena u organizaciji Zadarske županije, Opće bolnice Zadar i Narodnog muzeja, a na inicijativu zadarskih likovnih umjetnika.

Postavljeno je ukupno 45 umjetničkih djela, a sav prihod od prodaje slika namijenjen je Općoj bolnici Zadar za kupnju opreme. Osim zadarskih umjetnika, u akciju su se uključili i umjetnici iz drugih gradova, naveo je akademski slikar Mate Ljubičić, jedan od inicijatora izložbe.

- Ponosan sam na moje kolege, slikare i umjetnike, koji su se uvijek odazivali na humanitarne akcije. Iako i sami teško prodaju svoje slike, nikada nisu propustili priliku biti humanitarci. Upitali smo se što možemo učiniti za svoj grad u trenutku globalne pandemije koronavirusa i dali smo naše najveće bogatstvo, svoja djela - istaknuo je Ljubičić, dodavši da su njegove kolege i prijatelji slikari za ovu izložbu uspjeli prikupiti 45 djela, a od toga četiri od kolekcionara.

Ravnatelj Opće bolnice Zadar Željko Čulina najavio je da će sav prihod od prodaje slika hrvatskih umjetnika biti iskorišten za kupnju potrebne zaštitne opreme u daljnjoj borbi protiv koronavirusa.

- Kod obrade samo jednog pacijenta oboljelog od koronavirusa potrebno je i do 20 kompleta uniformi. Zahvaljujući ljudima dobrog srca uspjeli smo nabaviti veliki dio zaštitne opreme, od maski, rukavica, mantila, ali i uređaja - respiratora, anestezioloških aparata, ultrazvuka, bronhoskopa, monitora vitalnih funkcija i sve to u vrijednosti od 5,9 milijuna kuna. U početku smo imali velikih problema na nabavkom opreme koju smo plaćali do 10 ili 20 puta više od normalnih cijena, ali se situacija na tržištu stabilizirala, a oprema nam stiže redovno na čemu zahvaljujemo Vladi RH i Zadarskoj županiji koji su uspjeli organizirati nabavu potrebne opreme - kazao je ravnatelj Čulina.

Župan Božidar Longin izrazio je zahvalnost onima koji su donirali slike da bi zadarska bolnica bila opremljena i spremna za buduće izazove.

- Ova lijepa izložba još je jedan od dokaza kako se u trenucima potrebe pojave ljudi velikoga srca, spremni pomoći. Koristim ovu priliku kako bih javno zahvalio svim umjetnicima koji su se ovoj akciji odazvali i još jednom dokazali koliko je istinita ona tvrdnja da umjetnost oplemenjuje dušu. Pred nama su, u ovom najljepšem zadarskom izložbenom prostoru, svi darovani radovi. U tom smislu pozivam naše građane da pogledaju izložbu bilo u Gradskoj loži, bilo na mrežnim stranicama Narodnog muzeja Zadar, i izaberu neko od ovih djela kojim će svoj životni ili radni prostor učiniti ljepšim, a Općoj bolnici pružiti toliko potrebnu pomoć - poručio je župan Longin.

Izložba se može pogledati u Gradskoj loži radnim danom od 9-13 sati, a sve dodatne informacije oko kupnje umjetničkih djela mogu se dobiti na broj 098/9838385.

Račun za donacije Općoj bolnici Zadar, IBAN: HR5924020061100879223.

Katalog izložbe može se pogledati u videu, gdje su prikazani svi radovi, cijene slika, kao i njihovi autori.

Izdvojeno

22. rujan 2020 11:53