StoryEditorOCM
TribinaPRIOPĆENJE SDP-A

Vlast unaprijed odlučuje o imenovanju ravnatelja "Paklenice" i demonstrira svoju moć za predstojeće izbore? Kako bi premijer rekao „mogu što hoću"...

Piše Zadarski.hr
5. veljače 2021. - 11:00

Iz SDP-a su poslali novo priopćenje za javnost, ovog puta o sjednici Upravnog vijeća Javne ustanove Nacionalni park Paklenica. Prenosimo ga u cijelosti.

Nacionalni park Paklenica proglašen je davne 1949. godine kao jedan od najstarijih parkova u Republici Hrvatskoj, svega nekoliko mjeseci nakon proglašenja Nacionalnog parka Plitvička jezera. 

Prva uprava Parka oformljena je 1954. godine sa sjedištem u Zadru, da bi se od 1956. godine sjedište uprave trajno preselilo u Starigrad Paklenicu, gdje se nalazi i danas. Dvije trećine parka nalaze se u Zadarskoj županiji dok se jedna trećina nalazi u Ličko-senjskoj županiji. Sjednice Upravnih vijeća Nacionalnog parka Paklenica do sada su se redovito održavale u mjestu sjedišta Parka (Starigradu Paklenici, sjedište je definirano i Statutom), sjednice ponekad mogu biti i elektronske, a u iznimnim situacijama sjednice su bile održavane u resornom Ministarstvu.

Nikada do jučer, 4. veljače, 2021. god., sjednica Upravnog vijeća JU NP Paklenica nije održana u prostorijama Zadarske županije. Zaista se nameće pitanje da li se Uprava parka nakon 1956. godine opet seli u Zadar ili je tome kumovao neki drugi razlog.

Pandemija ne može biti razlogom, jer JU NP Paklenica trenutno raspolaže s pet dvorana gdje pet članova Upravnog vijeća uz predstavnike Parka može održati sjednicu poštivajući sve epidemiološke mjere, stoga je pitanje koji su to razlozi doveli do toga da se sjednica održi u prostorijama Zadarske županije? A svakako treba imati i na umu da su tri člana UV iz unutrašnjosti Hrvatske, jedan je predstavnik zaposlenika, dok je samo jedan član s područja grada Zadra.

Drugo pitanje je, koliko je Zadarska županija naplatila Nacionalnom Parku Paklenica iznajmljivanje prostora za održavanje sjednice, pitanje je veoma važno jer odgovor na njega nudi i odgovor kako ostali žitelji naše Županije mogu unajmiti županijske prostore?

Treće pitanje se nameće samo po sebi, zašto je uprava JU NP Paklenica održavala sjednicu Upravnog vijeća u zgradi Zadarske županije kad na taj način nepotrebno Ustanovi povećava troškove same sjednice?

No, pogleda li se dnevni red sjednice Upravnog vijeća Javne ustanove Nacionalni park Paklenica i činjenicu da se za nekoliko mjeseci održavaju lokalni izbori, odgovori na sva pitanja dolaze sami po sebi, no kako ih ne bi prejudicirali i njih ćemo postaviti u formi pitanja:

Da li ovom sjednicom u prostorima Županije vlast unaprijed odlučuje o imenovanju ravnatelja Javne ustanove Nacionalni park Paklenica, te demonstrira svoju moć za predstojeće izbore, kako bi Premijer rekao, „mogu što hoću"?

16. travanj 2024 15:09