StoryEditorOCM
TribinaU BENKOVCU

Volonterski centar Zadar organizirao je okrugli stol na temu prevencije elektroničkog nasilja nad i među mladima u Zadarskoj županiji

Piše Zadarski.hr
6. prosinca 2022. - 17:32

Volonterski centar Zadar organizirao je okrugli stol na temu prevencije elektroničkog nasilja nad i među mladima u Zadarskoj županiji 1. prosinca 2022. godine u Gradskoj knjižnici Benkovac.

Kao panelisti su sudjelovali:

· Mario Brzoja, načelnik Policijske postaje Benkovac – Obrovac

· Zrinko Gospić, policijski službenik za maloljetničku delinkvenciju PP Benkovac – Obrovac

· Šime Narančić, PP Benkovac – Obrovac

· Silvija Anić, policijska službenica za kibernetiku i digitalnu forenziku Službe kriminalističke policije

· Martina Šarin, dipl. soc. rad., ravnateljica Centra za socijalnu skrb Benkovac

· izv. prof. dr. sc. Lucija Vejmelka, Studijski centar socijalnog rada Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (putem Zoom platforme).

U raspravi o ovom aktualnom problemu istaknuta je posebnost e-nasilja koje se razlikuje od „tradicionalnog“ nasilja time što djeca i mladi ne mogu pobjeći od svoga nasilnika nego su nasilju putem elektroničkih uređaja izloženi 24 h dnevno, a sve što je zapisano u digitalnom obliku zauvijek tamo ostaje. Zato su njegove posljedice dublje i dugotrajnije, ne samo za žrtvu već i za počinitelja e-nasilja. Rješenje nije u potpunom izbjegavanju digitalne tehnologije jer se velik dio njihova života odvija online (od škole, hobija, komunikacije s obitelji i prijateljima…).

Elektroničko nasilje među djecom i mladima je zadnjih godina u velikom porastu, a škole često nemaju dovoljno educiranih stručnjaka na ovu temu, a i postavlja se pitanje odgovornosti jer se „nije dogodilo u školi“. Međutim, dužnost je svakog građanina da prijavi ne samo nasilje već i svaku sumnju na nasilje u bilo kojem obliku. Također je istaknuto da djeca i mladi uče od odraslih koji koriste neprimjeren način komunikacije na internetu.

Tehnologija napreduje svakim danom, a djeca i mladi su puno informiraniji od odraslih o novim društvenim mrežama, videoigrama i sl. Međutim, najveća odgovornost u sprječavanju elektroničkog nasilja i dalje je na roditeljima koji trebaju djecu upozoriti na opasnosti koje vrebaju u virtualnom svijetu. Roditelji bi trebali nadzirati kako i koliko njihova djeca koriste internet. Pritom je ključno od najranije dobi djeteta graditi kvalitetan odnos tako da se, ako se dijete ili mlada osoba ipak susretne s e-nasiljem, bilo kao žrtva, počinitelj ili promatrač, može povjeriti roditelju bez straha od osuđivanja te uz shvaćanje pune ozbiljnosti situacije budući da krajnja posljedica e-nasilja može biti čak i suicid. Tako je jedna od odrednica ovog okruglog stola bila i važnost i načini prijave elektroničkog nasilja iz perspektive svih uključenih, odnosno postupanja po počinjenju kaznenog djela i rehabilitacije žrtava.

Ova aktivnost za cilj je imala stvoriti međusektorsku mrežu stručnjaka na području Zadarske županije kako bi se mogla lakše dijeliti iskustva u praksi i moguća rješenja problema nasilja na internetu, odnosno što ranije i kvalitetnije reagirati i odgovoriti na potrebe žrtve, počinitelja (ukoliko se radi o mladim osobama) te ostalih uključenih, s obzirom na to da internetsko nasilje uvijek uključuje i dodatnu „publiku“.

Okrugli stol se odvijao u sklopu projekta „Edukacija – prvi korak prema prevenciji nasilja na internetu III“, koji Volonterski centar Zadar provodi u partnerstvu s Centrom za socijalnu skrb Benkovac te uz financijsku podršku Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade. Cilj projekta je edukacija srednjoškolaca, njihovih roditelja, nastavnika i stručne službe o opasnostima na internetu, s naglaskom na elektroničko nasilje, digitalni identitet te mogućnosti prevencije i zaštite mladih na internetu.

01. lipanj 2023 17:22