StoryEditorOCM
TribinaSPOR OKO ZNANSTVENE

Vučetić odgovara Dukiću: Ovo nije skandal, ovo je samo momačka glupost onih koji umišljaju da lokalna politika upravlja svim institucijama

Piše Zadarski.hr
28. listopada 2022. - 18:48

Predsjednik Gradskog vijeća Marko Vučetić odgovorio je gradonačelniku Branku Dukiću u polemici oko sudbine Znanstvene knjižnice Zadar. Vučetićev odgovor objavljujemo u cijelosti.

 

Zadarski gradonačelnik Branko Dukić navodno je reagirao na moju inicijativu o održavanju javne tribine o statusu Znanstvene knjižnice u Zadru. Izbor pojmova reagiranja u potpunosti odgovara dvojici njegovih bliskih suradnika, a mojih jučerašnjih sugovornika, koji su, razumije se, autori ovog teksta. Tekst je prepun gluposti, ali tako, očito, mora biti. Moja namjera nije polemiziranje s ovom grupom krnjih autora od kojih jedni umišljaju da neprimjetno pišu u nečije ime, dok potpisnik umišlja da je uistinu nešto napisao. Moja namjera je da se svima koji odlučuju o statusu Znanstvene knjižnice u Zadru, kao i samoj Znanstvenoj knjižnici, pruži mogućnost nešto o tome reći. Do sada te mogućnosti nije bilo.

Bilo je sastanaka s ministricom kulture, upravom Sveučilišta u Zadru i gradonačelnikom Dukićem, ali bez predstavnika Znanstvene knjižnice. Dakle, raspravljalo se o Znanstvenoj knjižnici bez Znanstvene knjižnice. Bilo je pokretanja inicijative o promjeni statusa ove ustanove, jedna prije 20 godina, koja je, političkim putem, stopirana, dok je druga, ove godine, jednoglasno izglasovana od strane Senata Sveučilišta u Zadru.

Dukić i Sveučilište niti u načelu ne mogu imati isti prijedlog, jer bi to podrazumijevalo da je Sveučilište odustalo od autonomije i da svoje djelovanje usklađuje, dogovara i podvrgava nekim stranačkim politikama. Dukić se, eventualno, samo, kao jedan u nizu, složio s prijedlogom Sveučilišta. Da autonomija Sveučilišta Dukiću i autorima reagiranja nije potpuno jasna, vidljivo je iz toga što u reagiranju na prvo mjesto stavljaju Dukića, pa je prijedlog o prepuštanju osnivačkih prava postao „moj (Dukićev) i prijedlog Sveučilišta”. Ovo nije skandal, ovo je samo momačka glupost autora reagiranja koji umišljaju da lokalna politika upravlja svim institucijama, uključujući i Sveučilištem u Zadru.

No vratimo se na bitno, a to je tribina o statusu Znanstvene knjižnice u Zadru. Tribina će se održati u Velikoj vijećnici Grada Zadra, jer se na tom mjestu odlučuje o Znanstvenoj knjižnici, pozvani su svi – i to prvi puta!– koji o ovoj ustanovi nešto mogu reći. Format tribine je takav da isključuje narušavanje institucionalne autonomije i politiziranje struke. Na tribini će biti različiti sugovornici, različitog diskursa i različitih namjera.

Tko će se od pozvanih odazvati, to uistinu ne znam – možda svi, možda nitko, ali znam da će se raspravljati i o prijedlogu Sveučilišta u Zadru, kao prijedlogu isključivo i samo Sveučilišta u Zadru, a ne kao o prijedlogu osvajača autonomije i osvojenog. Ostali će argumentirati zašto se s tim prijedlogom slažu ili ne slažu, a grupa krnjih autora će nakon tribine, neovisno o njezinom uspjehu, dobiti priliku da opet neku glupost napišu, Branko Dukić će je, vrlo rado, potpisati i preuzeti autorstvo.

23. travanj 2024 15:31