StoryEditor
TribinaKANDIDAT ZA ŽUPANA

Vučetić traži za djecu sve besplatno: vrtić, prijevoz, udžbenike, marende, produženi boravak, stipendije... "Ako može Vir, može i Županija!"

Piše K.Š.
12. svibnja 2021. - 13:55

Ako je na otoku Viru za djecu sve besplatno, može biti i u cijeloj Zadarskoj županiji. Tako misli kandidat za župana Antonio Vučetić navodeći primjer virske jedinice lokalne samouprave u kojoj posljednje četiri godine radi kao zamjenik načelnika Općine Vir i sudjeluje u provođenju općinskih programa.

- Na Viru razvijamo takav program već 18 godina stalno ga upotpunjujući novim besplatnim sadržajima za naše najmlađe. O uspjehu programa najbolje govori činjenica kako je stanovništvo otoka u dva desetljeća poraslo preko 200 posto, dok je broj vrtićke i osnovnoškolske djece učetverostručen - kaže Vučetić. Ono što bi volio oživotvoriti u praksi kao novu vrijednost i politiku Zadarske županije, Vučetić jednostavno sažima:

- Zadarska županija mora biti prva županija u kojoj će za djecu sve biti besplatno. Dakle, potpuno besplatni moraju biti vrtići, knjige i školska oprema za učenike, prijevoz do škole i školske marende. Posebna se pažnja mora posvetiti i studentima koje Zadarska županija treba stipendirati sa iznosima koji će pomoći pokriti dio studentskih troškova - dodaje kandidat s Nezavisne liste s potporom HNS-a, HSLS-a i DSU-a. To praktički znači preslika virske situacije: besplatni vrtići bez participiranja roditelja u troškovima, besplatan prijevoz do škole, naknade za udžbenike i školski pribor u iznosu od 2.500 kuna, besplatne marende za učenike i dodatno – besplatan produženi boravak. Na Viru su stipendije za studente u iznosu od 1.500 kuna mjesečno ili 15.000 kuna godišnje, odnosno 2.000 mjesečno i 20.000 kuna godišnje za odlikaše kao nagrada za odličan uspjeh i poticanje izvrsnosti.

- Postoje i dodatni programi koje smo vremenom razvili, a naročito smo ponosni na činjenicu kako se u Općini Vir može obavljati pripravnički staž s neto plaćom od 5.700 kuna. To isto treba napraviti u Zadarskoj županiji koja pripravnike u svojim poduzećima i ustanovama može pripremati za realni sektor - poručuje Vučetić.

23. lipanj 2021 19:19