StoryEditorOCM
TribinaBESPOVRATNA SREDSTVA

Za projekt ‘Uključi se knjigom‘ korisnika zadarske Gradske knjižnice osigurano više od 300 tisuća eura!

Piše Zadarski.hr
13. veljače 2023. - 19:11

U zadarskoj Gradskoj knjižnici održana je završna konferencija projekta ‘Uključi se knjigom‘ čiji je korisnik Gradska knjižnica Zadar, a partneri na projektu Grad Nin, općine Poličnik, Preko i Galovac te Udruga HVIDR-a Zadar.

Vrijednost projekta je 358.797,53 EUR (2.703.360,00 HRK).

Bespovratna sredstava osigurana su iz Državnog proračuna Republike Hrvatske (15 posto) i iz Europskog socijalnog fonda (85 posto. Provedba projekta trajala je dvije godine, od 15. veljače 2021. do 15. veljače 2023. godine. Agencija za razvoj Zadarske županije ‘Zadra Nova‘ bila je tehnička pomoć tijekom pripreme i provedbe projekta.

Provedbom projekta osiguralo se novo vozilo - bibliokombi, čime se unaprijedio sustav knjižnice na kotačima, te su se proširile usluge za korisnike Gradske knjižnice Zadar s naglaskom na posebno osjetljive skupine korisnika – osobe s invaliditetom na području urbane aglomeracije Zadar.

Cilj projekta bio je osnažiti osobe s invaliditetom za socijalno uključivanje kroz kulturne sadržaje, aktivnosti i radionice koje su se održavale u knjižnici i u partnerskim institucijama.

Kroz projekt je realizirano ukupno 410 radionica iz različitih područja: radionice psihosocijalne podrške za osobe s invaliditetom te obitelji osoba s invaliditetom, edukacija osoblja Gradske knjižnice Zadar o radu s osobama s invaliditetom, sportske radionice za osobe s invaliditetom, kreativne radionice za osobe s invaliditetom, scenografsko-likovne radionice za osobe s invaliditetom, klubovi čitatelja za osobe s invaliditetom, radionice znakovnog jezika, radionice osnaživanja osoba s invaliditetom, radionice osnaživanja za slijepe i slabovidne osobe.

Na samoj konferenciji okupljene je pozdravila Matea Bakmaz iz Gradske knjižnice Zadar te je iznijela opće podatke o projektu kao i o tijeku njegove provedbe i ostvarenju ciljeva projekta. Ravnateljica Gradske knjižice Zadar Doroteja Kamber-Kontić istaknula je kako je za Knjižnicu ovo bilo veliko iskustvo koje je doprinijelo da Knjižnica još više dođe do osjetljivih skupina korisnika što se kroz projekt pokazalo kao društveno važan iskorak čiji će se rezultati osjetiti i u vremenu koje dolazi. Prisutnima se obratila i Marina Dujmović Vuković, ravnateljica Agencije ‘Zadra nova‘

Naglasila je kako je ovaj projekt pozitivan primjer kako doprijeti do najosjetljivijih skupina društva te da su im upravo zahvaljujući ovom projektu knjige su postale još dostupnije. Zaključila je kako je Europska komisija proglasila ovu godinu godinom vještina, a čitanjem se jačaju socijalne i društvene vještine, a time i pojedinac obogaćuje svoju lokalnu zajednicu.

Svoje iskustvo rada na projektu podijelila je i Valentina Cindori iz Centra Arka, voditeljica radionica za pružanje psihosocijalne podrške osobama s invaliditetom te obitelji osoba s invaliditetom i edukaciju osoblja Gradske knjižnice Zadar o radu s osobama s invaliditetom.

Cindori je odradila više od 100 radionica i edukacija u Knjižnici i diljem županije. Rekla je da njezino iskustvo potvrđuje kako će osoba s invaliditetom koja uđe u prostore Knjižnice biti toplo i srdačno prihvaćena te će joj biti omogućeno korištenje svih usluga i programa koji su na raspolaganju. Kroz radionice na projektu steklo se međusobno povjerenje i prijateljstvo među sudionicima, a neke je potaknuo i da ostvare svoja osnovna ljudska prava.

18. travanj 2024 05:18