StoryEditorOCM
TribinaZLATKO MILIŠA:

"Zahvala vijećnicima grada Zadra koji nisu podržali promjenu naziva Centra za mlade i apel gradonačelniku Zadra: Braniti neobranjivo! To vam više neće proći!"

Piše Zlatko Miliša
13. rujna 2022. - 12:47

Nekadašnji predsjednik udruge za izvannastavne i izvanškolske aktivnosti u Zadru – CINAZ i gradski vijećnik 2010. godine, sveučilišni profesor, pedagog, sociolog i društveni kroničar, dr. sc. Zlatko Miliša, bio je jedan od inicijatora osnivanja Centra za mlade u Zadru.

Poslao nam je dopis, koji prenosimo u cijelosti, u kojem smatra je dobra stvar što na Gradskom vijeću vijećnici nisu podržali promjenu naziva Centra za mlade.

Moram priznati da mi je čast što je većina u Gradskom vijeću prihvatila moj apel da se ne mijenja naziv Centra za mlade u "Centar za suvremenu umjetnost, kulturu i mlade". Drago mi je što pročelnica za kulturu Dina Bušić nije uvjerila vijećnike kako će "… njezin Centar biti podrška mladima i u obrazovanju, zdravlju..."

Njena fraza o uključivosti dovoljno govor da niti jedan argument nije uvažila, pogotovo one koje sam naveo u svom ranijem obraćanju javnosti! Vijećnici su shvatili da bi u tom Centru naglasak bio na njihovoj viziji poželjne alternativne kulturi, a ne na djeci i mladima, širokoj lepezi slobodnovremenskih aktivnosti i mentalnom zdravlju.

Vijećnici su shvatili da je skrivena namjera jednostranačko upravljanje Centrom.

I naravno da su glasali protiv! Njene fraze o suradničkom i/ili participativnom upravljanju sada su izašle na vidjelo.

Pročelnica je i na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća ignorirala pitanje o tome gdje još postoji takav naziv Centra, a kojemu je ona već unaprijed odredila ime, vodeći se tobože navodnim interesima svih mladih, ali ne i roditelja, djece, građana i gradskih vijećnika! Vjerujem da su i vijećnici HDZ-a uvidjeli svu demagogiju, netransparentnost i skriveno kadroviranje u radu budućeg Centra.

Još u prvom dopisu, koji sam poslao javnosti i mjerodavnima u Poglavarstvu grada Zadra (siječanj 2022.), argumentirao sam da su aktivnosti u Centu za mlade daleko šire od kulturnih aktivnosti "alternativne scene". Naglasio sam da je praksa u EU rad s djecom i mladima u lokalnim zajednicama, što više slobodnovremenskih aktivnosti i preventivnih programa, u što bi trebalo uključiti djecu, roditelje, liječnike, socijalne pedagoge i psihijatre.

Tu činjenicui danas ignorira pročelnica, koja je navodno za javnu raspravu, participativo i/ili demokratsko odlučivanje! Vijećnici i javnost grada Zadra nisu upoznati s djelatnostima "novog" Centra, kriterijima po kojima će udrugama dijeliti prostorije u (novoimenovanom), modelu upravljanja Centrom?!

Ovo su prepoznali vijećnici iz svih stranaka osim HDZ-a i jednoglasno odbili inicijativu birokratskih struktura, svjetonazorskih istomišljenika i/ili interesnih skupina! Hvala im! Vijećnici koji su glasali protiv, kao i ja osobno, smatraju da bi o sudbini Centra za mlade odlučivala skupina stranačkih, svjetonazorskih istomišljenika ili interesnih lobija nastalih iz simbioze tzv. poželjnih partnera, tzv. nezavisne kulturne i Bušičkinog UO za kulturu grada Zadra.

U radu njenog Centra nema mjesta za djecu niti stručnjake različitih profila. Bušička, pozivajući se na naručeno anketno ispitivanje, zaključuje da većina sudionika (ali samo iz nezavisne kulturne scene) nije suglasna s nazivom Centar za mlade, zbog navodnog potencijalnog isključivanja drugih dobnih skupina.

To je tipični primjer manipulacije.

Navoditi razlog da dio "… sugovornika smatra kako se kroz naziv Centar za mlade provlači konotacija „paternalističkog“ i „nadzornog“…", simplificiranje je, podmetanje ili promoviranje jednog mišljenja!

Napominjem da je vječiti aktivist i student Davor Fadić još u studenom 2007. godine u medijima izjavio da ne želi "nadglednike i pazitelje u Centu". Pametnom dosta! Tvrdio sam i danas ponavljam: "Sve općine i gradovi u Hrvatskoj trebali bi imati centre za mlade, a ne umotvorine pročelnice Bušić i dijela udruga koje ona preferira!" Centri za mlade (koji su svugdje u svijetu, a kojih u Hrvatskoj zasada ima svega desetak) trebali bi svojim sadržajima biti komplementarni strateškim načelima zdravih gradova: multisektorski pristup i aktivna participacija mladih.

Ovaj se proces zajedničkog djelovanja na poboljšanju (mentalnog) zdravlja označuje terminom “intersektorsko ili međuresorsko djelovanje”. (Vidjeti dokument WHO-a “Zdravlje za sve za 21 stoljeće”, eng. Health for All for 21st Century; World Health Organization, Regional Office for Europe, Copenhagen). U tom smislu vidim veliki potencijal u EU projektu "Mreža za aktivaciju mladih".

To gđa. Bušić ne vidi kao primjer participativne suradnje! To što se ignorira činjenica da sam prvi u Zadru inicirao ideju osnivanja Centra za mlade je nebitno. Hvala gradskim vijećnicima koji kao i ja rezolutno odbijamo da Centar za mlade mijenja naziv te da isti ide u (jednom) smjeru kulture srednjoškolske mladeži, a zaboravlja na djecu i/ili pučkoškolce, širi aspekt potreba i preferencija djece i mladih sa spektrom slobodnovremenskih aktivnosti.

Svi oni koji su ranije, ali i danas, odbili dobronamjernu kritiku i konstruktivne prijedloge, a deklarativno pozivaju na dijalog, konačno su izgubili na kredibilitetu! Mladi provode slobodno vrijeme u rizičnim okolnostima.

Ni ova činjenica, onima kojima je do dijaloga i argumenata struke, ne bi se smjela ignorirati jer nam prioriteti trebaju biti preventivni programi, (mentalno) zdravlje djece i mladih, kao i razvoj njihovih kreativnih potencijala te kritičkog mišljenja! Ignorirali su moje apele, ali sada imamo i gradske vijećnike. Ne posustajte da vas novom manipulacijom obmane!

U svom zadnjem apelu i/il rečenici napisao sam da će vam se ignoriranje struke vratiti kao bumerang! I to (vam) se dogodilo. Zato, prestanite s demagogijom! Podsjećam da se na dan Grada Zadra organizira promoviranje njihovog Centra, a već danas gradonačelnik Branko Dukić, u pratnji svih pročelnika upravnih odjela Grada Zadra, obilazi Centar za mlade, u zgradi Stjepana Radića. I u Radićevo ime ne ignorirajte struku, glas većine i plemenite ideje! Prijedlog resorne pročelnice Upravnog odjela za kulturu i šport Grada Zadra Dine Bušić za osnivanje ustanove za potrebe razvoja Centra za suvremenu umjetnost, kulturu i mlade jučer nije prošao na sjednici Gradskog vijeća, pa me stoga čudi da iz redova HDZ-a smatraju da treba zbiti stranačke redove i nastaviti davati podršku njihovoj pročelnici.

Odustanite od demagoških floskula i ignoriranje volje vijećnika! Još jednom se zahvaljujem dvanaestorici vijećnika grada Zadra koji nisu podržali promjenu naziva Centra za mlade i način upravljanja istim.

Molim vas budite ustrajni i na sljedećem Vijeću kada će vas pokušati pridobiti! Ostanite uspravni, a vijećnike HDZ-a molim da poslušaju glas razuma, savjesti i da izađu iz labirinta stranačke stege

25. travanj 2024 01:47