StoryEditorOCM
TribinaU ZAGREBU

Zajednica Talijana Zadar otvorila čak dvije izložbe u Muzeju Nikole Tesle: i jedna i druga slave boje i talentiranog Ottavija Missonija

Piše Zajednica Talijana
7. travnja 2022. - 12:59

Kreacije Ottavija Missonija i utjecaj koji je ostavio na svjetski tekstilni dizajn i dalje ostaje nenadmašan.  

Zanimljiv i originalan način oplemenjivanja slavnog dizajnera julijansko-dalmatinskog podrijetla u suvremenom stilu je onaj koji promovira Zajednica Talijana Zadar u suradnji s Tekstilno-tehnološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu. 

Prije dva dana, 5.04.2022., zadarska je Zajednica otvorila čak dvije izložbe u Muzeju Nikole Tesle u Zagrebu. Prva pod nazivom "Međunarodni dan boja", i druga "Suvremena reinterpretacija Missonija u dizajnu tekstila".

Ukoliko niste, stignete još posjetiti izložbu koja je otvorena sve do 20.05.2022. Uživajte u ljepotama boje!

Projekt je nastao na prijedlog potpredsjednika Zajednice Talijana, Igora Karuca, koji je jedno od ove dvije izložbe, onu o Massoniju, prvi put postavio u Zadru, u listopadu prošle godine, u crkvi Sv, Dominika.

image

izložbe Zajednice Talijana

Privatni Album

Ovu su zagrebačku izložbu svečano otvorili predstavnici institucija i organizatora. 

Ravnateljica Muzeja Markita Franulić zahvalila je studentima i svim osobama koje su uključene u projekt, nadajući se da bi izložba mogla biti poticaj za promicanje sličnih inicijativa u budućnosti. 

- Jako sam sretna što smo uspostavili suradnju s Zajednicom Talijana iz Zadra, u kojoj se promoviraju i kreacije naših studenata - rekla je Anica Hursa Šajatović, ravnateljica Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu. 

- Missoni je ostavio dubok trag u području dizajna tekstila i na nama je da sačuvamo sjećanje na njega - rekla je Ana Marija Grancarić (članica CI Zara), koji je zajedno s Leom Popinjač i Koraljkom Kovač Dugandžić (mentorica i autorica koncepta izložbe) odabrao najbolje radove izložbe. Pobjednički dizajn je nedavno maturantice Josipe Marjančević, dok su Stela Negro i Dora Busak zauzele drugo mjesto. Na trećem mjestu su pak Tina Miličević, Nikolina Krstičević i Sara Strgačić.

image

izložbe Zajednice Talijana

Privatni Album
06. svibanj 2024 09:53