StoryEditorOCM
TribinaOTVORENO PISMO

"Zašto djecu s teškoćama u razvoju zatvarate u njihova četiri zida? Vi ste ih svojom nezakonitom i diskriminatornom Odlukom izbrisali"

Piše Zadarski.hr
21. srpnja 2021. - 15:17

Gradska vijećnica SDP-a Danijela Vukoša uputila je otvoreno pismo zadarskom gradonačelniku Branku Dukiću. Pismo prenosimo u cijelosti: 

"O osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama govorimo, pišemo i zaklinjemo se u njihova prava na Međunarodni dan osoba s invaliditetom, a sve kako bi se postigla jednakost u ostvarivanju prava u društvu i svakodnevnom životu. Osobe s invaliditetom i djeca s teškoćama žive u našem gradu svaki dan.

Zadar je europski grad i kao takav treba provoditi Konvenciju o pravima djeteta i Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom, a ponajprije poštovati zakone Republike Hrvatske.

Što na to kažu osobe s invaliditetom i roditelji djece s teškoćama?

Dižu glas protiv Vaše Odluke o načinu ostvarivanja prednosti pri upisu u dječji vrtić, donesene 11. ožujka 2021. godine. Gluha djeca, slijepa djeca, djeca s motoričkim oštećenjima (u invalidskim kolicima), autistična djeca, djeca s dijabetesom     ... nemaju pravo na upis u dječje vrtiće Grada Zadra.   

Zašto gradonačelniče?

Po svim zakonima Republike Hrvatske i zakonima Europske Unije djeca s teškoćama imaju pravo i moraju biti uključena u odgojno obrazovne ustanove po redovnom programu uz osiguranje potrebnih specifičnih uvjeta.

Zašto djecu s teškoćama u razvoju svojom Odlukom zatvarate u njihova četiri zida?

Umjesto donošenja jedne tako diskriminatorne Odluke trebali ste osigurati materijalne, prostorne, tehničke i sve druge uvjete u gradskim vrtićima za inkluziju djece s teškoćama u razvoju, zaposliti osobne asistente u neposredan rad i pridržavati se Državnog pedagoškog standarda poštujući pravo svakog djeteta i odgajateljica. Grad koji zatvara djecu s teškoćama u njihova četiri zida nije Grad.

I slijepa djeca i gluha djeca, djeca s dijabetesom, djeca s motoričkim smetnjama, djeca u invalidskim kolicima, djeca s autizmom žive u našem Gradu.

Vi ste ih svojom nezakonitom i diskriminatornom Odlukom izbrisali. Sramite se !

Gradska vijećnica SDP-a

Danijela Vukoša

19. travanj 2024 21:27