StoryEditorOCM
TribinaNOVO RUHO I IME

Završena energetska obnova zgrade Policijske postaje Obrovac, objekt preimenovan u "Centar hrvatskog redarstvenika Damira Šoše"

Piše PU zadarska
17. svibnja 2021. - 16:51

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja RH sufinanciralo je energetsku obnovu zgrade Policijske postaje Obrovac na adresi Put Grkovca 12, Obrovac,  koju je Ministarstvo unutarnjih poslova RH prijavilo na natječaj za energetsku obnovu i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora.

Ugovor o dodjeli  bespovratnih sredstava za projekte financirane iz europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014-2020. potpisan je 09.08.2019. godine, a potpisali su ga direktor Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš i pomoćnik ministra unutarnjih poslova Cvjetko Obradović.

Prema potpisanom ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava sa Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ukupni prihvatljivi troškovi projekta energetske obnove zgrade Policijske postaje Obrovac iznose 2.428.342 kuna od čega je 894.620 tisuća kuna bespovratnih.

image
PP Obrovac

Ugovor o radovima zaključen je u ožujku 2020.godine sa tvrtkom Mozaik-PB d.o.o. Zadar na iznos od 2.411.323 kune s PDV-om, a radovi su završeni u prosincu 2020. godine. Stručni nadzor nad izvođenjem radova vršila je tvrtka Gin Company d.o.o. Zadar.

Zgrada Policijske postaje Obrovac izgrađena je 1970., a dograđena 1984. godine, te prije obnove nije udovoljavala zahtjevima energetske učinkovitosti. Stoga su na zgradi provedene mjere toplinske izolacije vanjskih zidova, ravnog dijela krova, povećanje toplinske zaštite ukopanih zidova, zamjena dotrajale vanjske stolarije, zamjena unutarnje rasvjete učinkovitijom, te ugradnja visokoučinkovitog sustava grijanja i hlađenja objekta, čime će se postići značajne uštede u potrošnji energije, odnosno sam cilj ovog projekta - povećanje energetske učinkovitosti zgrade.

Provedba mjera energetske obnove imala je izravan utjecaj kako na privođenje predmetnog objekta višoj energetskoj učinkovitosti, tako i na kvalitetu boravka korisnika i zaposlenika u objektu, te bolje uvjete rada zaposlenih. Energetskom obnovom postignut je cilj projekta da se u godišnjoj potrošnji energije ostvare projektirane uštede od minimalno 70,51 %,  što će između ostaloga biti vidljivo i na umanjenim računima za energente.

Energetski razred zgrade Policijske postaje Obrovac prije energetske obnove bio je C, dok je nakon obnove postignut energetski razred A.

U spomen na  hrabru žrtvu hrvatskog redarstvenika Damira Šoše, objekt Policijske postaje Obrovac, nakon završetka energetske obnove imenovan je njegovim imenom.

23. travanj 2024 18:53