StoryEditor
TribinaPISMO IZ NJEMAČKE

„Zbog dva plovila opasno privezana na ulazu u marinu krenuo sam nazivati institucije i naišao sam na ignoriranje. Ovo je strašno!"

Piše Zadarski.hr
24. kolovoza 2020. - 10:57
Snimio čitatelj

Poštovani,
Nakon tri tjedna godišnjeg odmora u Selinama odlučio sam Vam napisati pismo o malom problemu koji oslikava način na koji država funkcionira, iako mnogi ne vide da se na takvim malim stvarima stvara sav trulež funkcioniranja cijele države.
Naime, svake godine ljetujem u Selinama kod ujaka, koje je predivno mjesto. Nikad nemam nikakvih problema osim što se vidi očita zapuštenost mjesta, da ne govorim što bi neke druge države dale da imaju ovakav potencijal. Jedini problem koji tu imam je zapravo sitni problem, red u mjestu.

Kako u cijelom mjestu vlada kaos, tako je i u Marini Seline. Naravno nema osobe koja to može riješiti jer na oko se čini da je tu bezvlađe i da su ljudi, pa tako i turisti prepušteni sami sebi u rješavanju problema.

Prošle godine bio sam oduševljen što su se popisali svi vezovi u Marini Seline i pomislio sam da će se napokon uvesti red u vezivanju, da se nećemo morati tući oko veza i da ćemo moći bez dodatnih briga ploviti. Ali, od prvog dana na izlazu iz Marine stoje privezana dva plovila okomito, i znatno sužavaju ionako uski plovni put.

Ta dva plovila su vezana na mjestima koja nisu označena, iako ima preko 100 označenih mjesta. Sa svojim sidrima dovode u opasnost svakoga tko želi isploviti. Još kada se nadoveže da na izlazu plivaju kupači, koji također ne smiju tamo biti izlaz iz marine Seline je noćna mora.

Uzeo sam telefon i raspitao se tko upravlja Marinom Seline, ispostavilo se da je to Županijska Lučka uprava. Nazvao sam ih u uvjerenju da će s oduševljenjem riješiti problem jer netko ilegalno koristi njihovu Marinu i veže se gdje nije označeno mjesto, a da ne govorim da će htjeti spriječiti opasnost koju stvaraju. I naravno prevario sam se. Ništa se nije dogodilo.

Raspitavši se zašto je to tako dobio sam suludu informaciju da je to u Hrvatskoj tako, te da za sve imam pisani trag. Što po meni nema logike jer je valjda njima u interesu red? 4.8.2020. šaljem prvi mail sa svom fotodokumentacijom i detaljno obrazloženim problemom u nadi da je sada kada je pisani trag napokon riješena stvar.

Da ne duljim, prevario sam se, opet muk. Šaljem mail 6.8.2020., ali opet ništa. Ponovno šaljem mail 10.8.2020. na sve institucije, od Ministarstva pomorstva do ureda ministra, Županije, lučke uprave, Ministarstva uprave itd. Napisao sam da je potrebno žurno rješenje i opet ništa. 13.8.2020. ponovno šaljem mail i upozoravam da ću pisati novinama i napokon dobivam odgovor da će se obaviti inspekcijski nadzor MMPI Klasa: 050-01/20-01/437.

Pomislio sam sporo je, ali napravit će se nešto, jer imaju dokaze jasne kao dan, i slike i zdrav razum i brojeve gdje se vezovi nalaze. Ali naravno ništa, pa 20.8.2020. šaljem mail da nisam dobio niti odgovor niti da je problem riješen, te da su plovila još tamo, a i kupači.

Dobio sam odgovor da je moj mail proslijeđen dalje. Naravno ništa nije napravljeno niti sam dobio odgovor, pa sam pritužbu poslao dalje, gdje još čekam odgovor. U međuvremenu moj godišnji odmor je gotov te sam 23.8.2020. morao otići u Njemačku gdje živim.

Nisam uspio riješiti benigni problem. Koji je jasan kao dan. Zato Vam pišem ovo. Njemačka nije ni po čemu bolja država od Hrvatske, ali ovako nešto je nezamislivo u Njemačkoj. Da netko može ponašati se mimo propisa je jedna stvar, ali da institucije koje trebaju provoditi propise to ignoriraju je ogromna stvar i ta ogromna rupa u društvu se najbolje vidi na ovako sitnim stvarima. Ukoliko želite bolji život zahtijevajte od nadležnih da provode zakone i pravila jer ako oni to ne čine otvaraju se rupe za društvo u kojem se danas nalazite.

Čija su to plovila ne znam, očito od nekog lokalnog bliskog politici, koji na taj način ne diskriminiraju samo ostala plovila i ljude, nego cijelo društvo gdje će i njihova djeca rasti. Pozdrav iz ne tako lijepog, ali uređenog Kölna.
Marko Milinković

Izdvojeno

24. listopad 2020 01:09