StoryEditor
TribinaODLUKA IZ STRASBOURGA

Žena koja je rodila kod kuće tužila Hrvatsku jer joj nije osigurala asistenciju primalje pa je morala dovesti iz inozemstva; Evo što je presudio Europski sud za ljudska prava

5. listopada 2018. - 00:27
beba mama novorođenče majka

Europski sud za ljudska prava u četvrtak je presudio da država nije povrijedila pravo na privatni i obiteljski život ženi koja je željela roditi kod kuće uz asistenciju primalje zbog toga što hrvatski zakoni ne predviđaju mogućnost poroda kod kuće uz pomoć domaćih primalja.

Podnositeljica koja je željela roditi kod kuće od Hrvatske komore primalja dobila je odgovor da hrvatski zakoni ne predviđaju takvu mogućnost pa je ona u konačnici rodila kod kuće, ali uz pomoć primalje koju je dovela iz inozemstva, izvijestio je ured hrvatske predstavnice pred sudom u Strasbourgu.

Europski sud je naglasio da nacionalne vlasti pojedine države imaju široku slobodu procjene u reguliranju pitanja koja se odnose na porode kod kuće.

Riječ je o problematici o kojoj ne postoji europski konsenzus jer je pitanje planiranih poroda kod kuće regulirano u 20 od 47 država članica Vijeća Europe, a uključuje i složena pitanja kao što su zdravstvene politike i upravljanje proračunskim sredstvima.

Uz to, Europski sud je uzeo u obzir i mjerodavne podatke o povećanim rizicima za majku i dijete pri porodu kod kuće u odnosu na porod u bolnici.

Sud je prihvatio da Hrvatska poduzima različite inicijative radi poboljšavanja položaja rodilja u bolnicama te je hrvatske vlasti pozvao da nastave s aktivnostima putem kojih će se osigurati stalno preispitivanje zakonskih odredaba kako bi one odražavale medicinska i znanstvena dostignuća, uz poštivanje ženskih reproduktivnih prava.

Ova presuda još nije konačna, a to će postati ukoliko ni jedna od strana u postupku, u roku od tri mjeseca od dana objave presude ne podnese zahtjev za preispitivanje presude pred Velikim vijećem. Nakon konačnosti predmet će se nalaziti u postupku izvršenja pred Odborom ministara Vijeća Europe.

14. travanj 2021 02:45