StoryEditorOCM
TribinaVIJEĆNICI ODGOVARAJU

Župan je u isto vrijeme bio gradonačelnik, saborski zastupnik, član dva saborska odbora za puuuno veće beneficije i - nije napravio ništa za Obrovac

Piše Zadarski.hr
30. srpnja 2021. - 08:48
Vruće ljetne dane djeca u Obrovcu provode kupajuci se u Zrmanji, a posebno uživaju skačući s mostaLuka Gerlanc/Cropix

Na reakciju gradonačelnika Obrovca Ante Župana, sada odgovaraju gradski vijećnici MOST-a i HSLS-a. Prenosimo je u cijelosti: 

Poštovani,

Nakon desetljeća ignoriranja bilo koga van svoga balona poslušnika napokon se oglasio gradonačelnik Ante Župan, eto barem putem medija.

Međutim, također u cilju objektivnog informiranja javnosti činjenice su slijedeće:

Naime, sukladno članku 59. Poslovnika Gradskog vijeća Grada Obrovca, sjednice saziva Predsjednik Gradskog vijeća, a sukladno članku 60. sjednice vijeća sazivaju se pisanim pozivom, a samo u izuzetno hitnim slučajevima i na drugi način.

Također, Poziv za sjednicu sa materijalima koji se odnose na prijedlog dnevnog reda dostavlja se vijećnicima u pravilu pet, a ne tri dana prije održavanja sjednice, a iz opravdanih razloga ovaj rok se može skratiti. Na izričito pitanje predsjedniku Gradskog vijeća Grada Obrovca Marinu Klancu prije utvrđivanja dnevnog reda sjednice koji su to točno opravdani razlozi, nismo dobili odgovor.

U istom članku stoji da se materijali za sjednicu Gradskog vijeća dostavljaju vijećnicima, gradonačelniku, zamjeniku gradonačelnika, pročelnicima upravnih tijela i sredstvima javnog priopćavanja.

Također u članku 90. Poslovnika piše da se najava održavanja sjednice, materijal za sjednicu, donesene odluke i akti te zapisnici o radu Gradskog vijeća objavljuju na mrežnim stranicama Grada.

Na mrežnim stranicama Grada postoji rubrika "Sjednice" i "Objave gradskog vijeća" koje ne vode nikuda, odnosno niti jedan materijal za sjednicu, te niti jedan zapisnik o radu Gradskog vijeća nikada nije objavljen što je evidentno kršenje članka 90. vlastitog Poslovnika.

Za kvalitetnu raspravu i odlučivanje, suglasno njezinu značaju i težini za naš Grad, a sukladno i zaštiti digniteta institucije Gradskog vijeća, sjednice se moraju sazivati na vrijeme radi kvalitetne pripreme. Pogotovo sjednice kao ova s obzirom na broj i ozbiljnost točaka.

Vijećnici Gradskog vijeća imaju svoje poslovne obveze i radno vrijeme i ne mogu biti na dispoziciji gradonačelniku kada se ovaj sjeti jer ipak ne skačemo svi i ostavljamo svoje obveze kada ovaj migne.

U trećem desetljeću 21. stoljeća zaista postoje alati za trenutačnu dostavu bilo kakvih materijala u elektronskom obliku. Tada bi o ovakvim stvarima bilo deplasirano govoriti, ali izgleda da obrovačka gradska uprava još uvijek nije na tom stupnju tehnološkog razvoja.

U prilogu dostavljamo broj za praćenje pošiljke gdje se jasno vidi kada su poslani, a kada su primljeni materijali. O svemu ovome smo poslali obavijest Ministarstvu pravosuđa i uprave.

image
Broj za praćenje pošiljke gdje se jasno vidi kada su poslani, a kada su primljeni materijali.
Zadarski.hr

A što se tiče komentara o sjedenju na dvije stolice naših gradskih, odnosno županijskih vijećnika, dovoljno je spomenuti kako je naš gradonačelnik Ante Župan u isto vrijeme bio i gradonačelnik Obrovca, saborski zastupnik i član saborskih odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije, te odbora za turizam za puuuno veću naknadu i beneficije i naravno nije napravio ništa za naš grad i sugrađane. Malo licemjerno od njega, zar ne?

Uostalom, zašto se o ovome nije očitovao predsjednik Gradskog vijeća Grada Obrovca koji o svemu i odlučuje? Ili ipak ne odlučuje?

Klub vijećnika HSLS-a i MOST-a Grada Obrovca

18. travanj 2024 22:20