StoryEditorOCM
ViralMIRNI PROSVJED

Aktivisti Greenpeacea natpisom na LNG terminalu prosvjedovali protiv fosilnog plina: "Javni novac mora se prestati bacati na plinske infrastrukture!"

Piše Zadarski.hr
19. listopada 2021. - 09:52

Aktivisti Greenpeacea CEE održali su miran prosvjed kod LNG terminala na Krku pozivajući Vladu na hitan otklon od fosilnih goriva i zaustavljanje svih ulaganja u novu plinsku i drugu fosilnu infrastrukturu.

Približivši se gumenim čamcima, na bočnoj strani terminala ispisali su slovima "CLIMATE KILLER", u prijevodu “ubojica klime”, kako bi upozorili da fosilni plin uvelike doprinosi klimatskoj krizi. 

Prosvjed se održao uz nedavno otvoreni LNG terminal, objekt koji je stajao 233,6 milijuna eura i koji je gotovo u cijelosti financiran europskim i državnim sredstvima. Umjesto da rješenje za energetsku krizu traži u većem udjelu obnovljivih izvora energije, hrvatska Vlada planira daljnje širenje plinske infrastrukture i za to traži nova sredstva EU, upozoravaju aktivisti. Uoči sastanka europskih čelnika koji će u Bruxellesu razgovarati o skoku cijena plina i električne energije, Greenpeace ističe da fosilni plin nije rješenje, te da upravo ovisnost o fosilnim gorivima šteti i klimi i gospodarstvu i kućanstvima.

- Usred energetske krize uzrokovane potresima na tržištu fosilnih goriva, naša vlada i dalje raspreda o tome kako dodatno povećati ovisnost o fosilnom plinu i time nas gura dalje prema klimatskoj katastrofi. Industrija fosilnog plina i nafte bogati se na divljanju cijena energije i produbljivanju klimatske krize, a račun na kraju plaćaju građani. Javni novac mora se prestati bacati na financiranje nove plinske, dakle fosilne infrastrukture. Sva nova ulaganja trebaju se usmjeriti na obnovljive izvore, energetsku učinkovitost i rješenja za pohranu energije - rekla je Petra Andrić, programska voditeljica u hrvatskom Greenpeaceu. 

Istraživanja potvrđuju da je cijeli proces proizvodnje, skladištenja i transporta plina često povezan s nekontroliranim istjecanjem metana i da to ima štetnije posljedice nego što se ranije mislilo.

image
Greanpeace mirni prosvjed
Greanpeace

- Industrija fosilnih goriva uvjerava nas da je fosilni plin sigurno rješenje za klimu. To je laž! Plin podstiče klimatsku krizu baš kao i ugljen i nafta. Industrija fosilnih goriva promiče lažnu sliku i koristi svoju propagandu da odvrati pažnju i zavede javnost, s jasnim ciljem odgađanja zelene i pravedne tranzicije. Danas smo ovdje kako bismo raskrinkali industriju koja zaslužuje titulu "ubojice klime" - rekla je Joanna Flisowska,  voditeljica europske Greenpeaceove kampanje protiv plina.

Kao odgovor na manipulativno predstavljanje fosilnog plina kao čistog, sigurnog i prirodnog, Greenpeace i 20 drugih nevladinih organizacija nedavno su pokrenuli peticiju europske građanske inicijative (ECI), zagovarajući novi zakon koji zabranjuje oglašavanje fosilnih goriva i sponzorstava u Europskoj uniji. Zabrana oglašavanja fosilnih goriva konkretan je potez za ubrzanje hitno potrebne energetske tranzicije. 

25. travanj 2024 19:22