StoryEditorOCM
ViralISKRENO O SVEMU

Alka Vuica priznala kojeg muškarca nikad nije preboljela: I sad kad ga vidim srce mi zatitra... Trebala sam se udati

Piše Scena SD
16. ožujka 2023. - 13:10

U Special Happy Showu gostovala je Alka Vuica i otvorila srce i dušu. Pjesnikinja, kantautorica koja je svoj pečat ostavila u hitovima i stihovima koje pjevaju generacije, a možda niti ne znaju da ona stoji iza njih: "Gdje Dunav ljubi nebo" Josipe Lisac, "Rušila sam mostove od sna" Josipe Lisac, "Ja sam zaljubljen" Tonyja Cetinskog, "Lijepa bez duše" Olivera Dragojevića, "Dotakni me usnama" Nene Belana, "Vino na usnama" Vlade Kalembera...

Voditelju Elvisu Mehičiću priznala je da na nju utječe promjena vremena, te da je kao posljedica toga nastao i njezin veliki hit "Danas sam luda". U opuštenom razgovoru, dobro raspoložena, podijelila je sa slušateljima Happy FM-a profesionalno ali i životno iskustvo, zrnce mudrosti, tajnu dobrog izgleda, ali i ljubavne patnje.

Alka je tako otkrila da su joj svi frajeri u koje je bila zaljubljena "slomili srce".

image

Alka Vuica

Happy FM

"Možda je to bila moja karma, da nemam sretnu ljubav kako bi mogla napisati sve ove pjesme, možda je Bog tako odlučio za mene, možda sam ja kriva, možda sam previše htjela, previše tražila, nemam pojma. 

Danas s ovim odmakom neke stvari bi sigurno napravila drugačije. Recimo odmah bi se udala za svoju prvu ljubav iz školskih dana, jednog Porečana! Dan danas kad ga vidim zatitram. On o tome pojma nema. Oženjen je i ima skoro već i unuke, dobri smo frendovi" - otkrila je Alka.

Otkrila je i da, kada je ljubav u pitanju, uopće nije odvažna, koliko je po pitanju drugih stvari u životu.

"Ja uoće nisam hrabra u odnosima s frajerima, s njima sam uvijek sramežljiva. Kad su frajeri u pitanju, onda sam staromodna. Zagovarateljica istine, ali ne pod svaku cijenu. Nikada prevaru ne treba priznati, pogotovo ako nije bitna. Smatram da istina nije dobra ako će nekoga povrijediti. Zašto ćeš priznavati prevaru, da nekoga povrijediš?

Ja ne bih priznala niti bi htjela da meni netko prizna" - rezimirala je.

image

Uvijek se mnogo pričalo i špekuliral o prirodi njihovog odnosa u mladosti: Goran Bregović i Alka Vuica snimljeni 2000. u zagrebačkom Domu sportova

Arhiva/Cropix

O potrebi za pisanjem kaže:

"Pisati je isto što i disati. Mnoge svoje boli preživjela sam upravo pisanjem. Umjetnici prenašaju svoju bol u drugu dimenziju i ona se kao takva ne može uništiti, nego se prenosi. Tako i ljubavna energija funkcionira".

Otkrila je i da je jedan od njezinih najvećih hitova, pjesmu "Laži me", napisala usred noći, u krevetu u Umagu. Pojavila se odjednom, a rukopis ima i dan danas. Refren je dopisala naknadno.

Alka kaže da ne žali za pjesmama koje je napisala za druge izvođače, jer smatra da nije svaka pjesma za svakoga. 

"Neke pjesme nas nađu, u nekima se netko pronađe, ali bitno ih je zapisati odmah..." - smatra Alka.

Osvrnula se i na pobjedu Leta 3 na Dori. S njima je napravila duet u obradi njihove pjesme Drama.

"Let 3 me pozvao da surađujemo, fenomenalno je to ispalo. Let 3 su multimedijalni umjetnici, oni nisu samo bend i glazba. Jako sam sretna što će nas predstavljati na Eurosongu i mislim da bi nam se moglo dogoditi da pobijedimo.

Šaljemo jednu snažnu poruku i političku i umjetničku, oduševljena sam Mamom ŠČ. Mrle mi je napravio kapu Mama ŠČ, najradije bih išla s njima na Eurosong!

image
Josko Šupić/Cropix

Let 3 je jedna starija generacija koja je ostavila trag i koja će sada opet ostaviti trag. Već to što svi pričaju o Hrvatskoj je jako puno. Ono što se meni sviđa je da oni imaju nastup, to je jedan cijeli koncept, to nije zezanje. Odrasla sam 80-ih i bandovi su baš tako izgledali, frajeri su se šminkali i svi su se nastojali izraziti na drugačiji način. Ako si na sceni ne možeš izgledati kao da radiš na banci na šalteru" - veli kantautorica.

I sama se planirala prijaviti na Doru, jer u pripremi ima jednu, tvrdi, fenomenalnu pjesmu ali je zapelo kod teksta. Nikako joj "nije dolazio hrvatski tekst". Ipak, pjesma je pri kraju i možda je pošalje iduće godine.

Poznato je da je Alka luda za apaškim poglaviciom Winnetouom, otkad je kao curica čitala knjige o njemu. No u eteru je otkrila i da se uspila na papiru - zavesti kao Indijanka!

Naime, na prvom popisu stanovništa još u bivšoj državi, na njezino ju je inzistiranje otac upisao kao Indijanku pa je tako Alka bila jedna od sedam Indijanaca u Jugoslaviji.

Sa sinom Arianom, hrvatskim glazbenim producentom i jednim od začetnika hrvatske trap scene, ima odličan odnos, smatra da je jako važno što ga je naučila kako znati pokazati ljubav i emocije.

image
Biljana Gaurina/Cropix

"Vjerujem da nas Bog tako voli onako kako majke vole svoju djecu. To kako žena stvara život i kako se on rađa u njoj to je nešto posebno. Ne postoji dovoljno dobra žena za moga sina...", našalila se Alka.

Osim glazbe, velika joj je ljubav novnarstvo. Alka najviše voli forme intervjua. Imala je svoje talk showove, a sin je nagovara na povratak "s druge strane kamere".

No, prije nego se odluči, smatra kako treba pronaći format koji bi bio nešto posebno.

"Danas svatko tko ima fotelju i kauč ima svoj potcast" - ocijenila je u svom stilu. 

Otkrila je i tajnu dobrog i mladenačkog izgleda.

"Mislim da su dosta genetika, priroda i duh zaslužni za moj izgled, no činjenica je da pazim na sebe i održavam se, nikad nisam zaspala sa šminkom, redovito se mackam kremama... Puno šetam, a sada se, kao i uvijek pred ljeto, spremam i na prave treninge u teretani. Ljeto mi je najdraže godišnje doba, jer tada i jako puno plivam, što je također super za formu!".

16. ožujak 2023 15:38