StoryEditorOCM
ViralZAGRIJAVANJE

ANKETA Koju biste od ovih pjesama ponovno poslali na Eurosong? Glasajte, izaberite najbolju pobjednicu Dore svih vremena! Pogledajte ih sve

Piše PSD
18. veljače 2022. - 21:00

I dok nam se bliži još jedna Dora, koja je na rasporedu sutra navečer u udarnom terminu na HRT1, odlučili smo se prisjetiti naših eurovizijskih predstavnika čije su pjesme ostvarile visoke plasmane na Eurosongu.

No, prije nego što vam u našoj anketi ponudimo da glasate za izvođača koji je, po vama, bio naš dosadašnji najbolji eurovizijski predstavnik, vratimo se malo u prošlost.

Točnije u 1992., kad je održan naš prvi izbor za pjesmu Eurovizije pod nazivom Crovizija. Zbog problema pristupanja EBU-u, Hrvatska se te godine nije natjecala na Eurosongu s pobjedničkom pjesmom "Aleluja" grupe Magazin.


Iduće dvije godine, izbor se zove Hrvatski televizijski festival, a ime Dora (po hrvatskoj skladateljici Dori Pejačević) prvi se put koristi 1995. godine. Dala mu ga je nekadašnja urednica Zabavnog programa HRT-a, Ksenija Urličić.

Hrvatsku kao samostalnu državu na Eurosongu prvi put predstavlja grupa Put 1993. godine s pjesmom "Don't Ever Cry", kada osvajaju 15. mjesto.

Njihov nasljednik bio je Tony Cetinski koji je pjevao "Nek ti bude ljubav sva" i plasirao se na 16. poziciju.

Iduće godine "Magazin" u duetu s Lidijom Horvat Dunjko osvaja izvrsno šesto mjesto s pjesmom "Nostalgija".

Potom Maja Blagdan odlazi sa "'Svetom ljubavi" i ostvaruje dosad najbolji rezultat Hrvatske na Eurosongu - četvrto mjesto.

image
Srđan Vrančić/Cropix
image
Srđan Vrančić/Cropix


Ponovila ga je Doris Dragović, koja u Jeruzalemu 1999. s "Marijom Magdalenom" također osvaja četvrto mjesto, iako je cijelo vrijeme bila glavni favorit za pobjedu.

Godinu prije Danijela Martinović bila je peta s pjesmom "Neka mi ne svane".

Sjećamo se i nastupa Gorana Karana 2000. godine s pjesmom "Ostani", s kojom je osvojio deveto mjesto.

Poslije se pamte i nastupi Vanne ("Strings of My Heart" - 10. mjesto), Vesne Pisarović ("Everything I Want" - 11. mjesto), Claudije Beni ("Više nisam tvoja" - 15. mjesto), Severine ("Moja štikla" - 13. mjesto), Ivana Mikulića ("You Are The Only One" - 9. mjesto), Borisa Novkovića ("Vukovi umiru sami" - 11. mjesto).

image
Srđan Vrančić/Cropix


Nakon 2007. godine Hrvatska ne ostvaruje zapažene rezultate na Eurosongu, dvije godine čak nismo ni sudjelovali, a loš niz 2017. zaustavio je Jacques Houdek, koji s pjesmom "My Friend" osvaja 13. mjesto.


ZA ZABORAVNE, ILI POSEBNO NOSTALGIČNE, EVO I SNIMKI NAŠIH NAJUSPJEŠNIJIH PREDSTAVNIKA:

 





















27. travanj 2024 02:04