StoryEditorOCM
ViralNESRETNA SUDBINA

Bila je zvijezda i imala blistavu karijeru, ali su je dotukle tragedije u privatnom životu: nikad se nije oporavila od smrti 15-godišnjeg sina

Piše Matea Sušac/Gloria
23. rujna 2022. - 18:18

Malo je toga strašnijeg od smrti sina ili kćeri, a to je nažalost na svojoj koži osjetila filmska glumica Romy Schneider. Iako je postigla veliki uspjeh u karijeri, život joj nije bio posut laticama.

Rođena je kao Rosemarie Albach Retty 1938. godine u Beču, a njena baka Rosa Albach-Retty, otac Austrijanac Wolf Albach-Retty i majka Njemica Magda Schneider bili su glumci. Nakon što su joj se roditelji razveli 1945. godine, brigu o njoj i bratu Wolfiju preuzela je majka Magda, piše Gloria.

Jednom prilikom Romy je priznala da dolazak iz glumačke obitelji može biti dvosjekli mač.

"Istina je da olakšava situaciju, ali s druge strane je teško. Nisam htjela da mi roditelji pomažu jer su glumci. Otac, majka, baka, svi su bili glumci u mojoj kući. Jednostavno želiš ostvariti svoj uspjeh, bez ičije pomoći. Moja majka uopće nije htjela da se bavim kinom ili kazalištem, ali bila je dovoljno inteligentna i osjetljiva da mi ne stane na put kad mi je ponuđen prvi film. Zapravo, zajedno smo snimile pet filmova. S ocem, nažalost, nikad nisam glumila", rekla je.

image
Victor Rodrigue/Collection Christophel Via Afp

Karijera Romy Schneider bila je posuta trnjem, ali i zvijezdama. Sve je počelo debitiranjem na filmu "Victoria in Dover" iz 1954. godine, kad je imala samo 15 godina. Taj film govori o mladosti britanske kraljice Viktorije, s posebnim naglaskom na njen prvi susret s princom Albertom iz kuće Saxe-Coburg. Tada je Romy prvi put portretirala kraljevsku ličnost. Naime, njena sljedeća tri filma bavila su se caricom Elizabetom od Austrije poznatijom kao "carica Sissi".

U početcima joj nije bilo lako jer su majka i očuh Hans Herbert Blatzheim nadgledali njenu karijeru, a sama je oduvijek tvrdila da je očuh pokazivao nenormalan interes za nju.

Izazvala je nacionalni skandal kada se zaručila za glumca Alaina Delona 1959. godine. Upoznali su se na setu "Christine", a zbog njega je otišla u Francusku, no Delon ju je ostavio 1963. godine jer se nije htio oženiti. Veza je pukla kad je saznala za njegovu aferu s glumicom i pjevačicom Nico, s kojom je dobio sina.

Iako u ljubavi nije imala sreće, karijera joj je cvala pa je vladala francuskim filmom 1970-ih godina. Za jednu ulogu u filmu koji je režirao Luchino Visconti kostime joj je napravila Coco Chanel.

Udavala se dva puta, prvi put 1966. godine za filmskog i kazališnog glumca Harryja Meyena s kojim je dobila sina Davida, a razveli su se kad je pristala snimati novi film s Delonom. Dvije godine kasnije udala se za svog tajnika Daniela Biasinija, s kojim je dobila kćer Sarah Magdalenu. Potom je 1978. godine snimila jedan od svojih najuspješnijih filmova "Jednostavna priča".

Od tada je njezin život krenuo nizbrdo. Njezin bivši suprug Meyen počinio je samoubojstvo 1979. godine.

Sama Romy izgubila je simpatije obožavatelja nakon filma "Death Watch", priče o bolesnoj, osuđenoj ženi koja je televizijskoj kući prodala prava na emitiranje svoje smrti. Taj je film osvojio nekoliko nagrada, ali nije postigao uspjeh kod publike. Tijekom snimanja sljedeća tri filma počeli su problemi s Romy Schneider. Nekoliko se puta pojavila pijana na setu ili uopće ne bi došla.

image
/Photo12 Via Afp

Najveća tragedija pogodila ju je 5. srpnja 1981., kad je njen sin David poginuo je u tragičnoj nesreći. Tijekom boravka u kući roditelja njegovog očuha u Saint-Germain-en-Layeu, David je odlučio u dvorište ući penjući se po šiljastoj ogradi. U jednom se trenu poskliznuo, a šiljak mu je probio bedrenu arteriju. Pao je preko ograde, a spas je pokušao naći puzeći do ulaznih vrata, gdje je kucao i zapomagao. Kad je njegov očuh otvorio vrata, dječak je već počeo gubiti svijest zbog velikog gubitka krvi. Nažalost, nije mu bilo spasa.

Romy je nakon tragedije počela prekomjerno piti, a ubrzo se i razvela.

Redatelj Jacques Rouffio nagovorio ju je da snimi još jedan film "Prolaznik", koji je trebao biti njezin posljednji film, no to se nije ostvarilo.

Umrla je u noći 29. svibnja 1982., a patolog Laurent Davenas utvrdio je da je preminula od srčanog zastoja. Pokopana je na groblju malog sela Boissy-sans-Avoir, a pokop joj je organizirao Alain Delon. On se pobrinuo da se posmrtni ostaci njenog sina presele iz njegovog prvog groba u majčin grob, objavila je Gloria.

18. travanj 2024 07:18