StoryEditorOCM
ViralŠOKANTNO

‘Bio je užasno paranoidan, nije vjerovao ni najbližim prijateljima‘: uskoro u kina stiže mračna biografija pokojne britanske pop zvijezde, procurili detalji

Piše Đ.Kučković/JL
12. lipnja 2022. - 21:30

Za desetak dana u svjetska kina stiže dugo najavljivani, dugo iščekivan i dugo stvaran dugometražni dokumentarac "George Michael Freedom Uncut" koji milijunska publika prerano preminule glazbene zvijezde s nestrpljenjem očekuje. To je autorizirani biografski film, narator je sam George Michael kojem je san bio napraviti ga po svom guštu.

Film je postao je svojevrsna posveta glazbeniku čiji se život ugasio na Božić 2016. godine, u 53. godini života. Dovršetak projekta zato se razvukao na više od pola desetljeća. Nakon objave trailera u travnju, svi se nadaju višesatnoj zabavi uz dosad neviđene snimke i intervjue s prijateljima pjevača poput Eltona Johna, Rickyja Gervaisa i Kate Moss, piše Jutarnji list.

A po traileru se moglo zaključiti da taj film nudi poprilično pristran ili bolje rečeno jednostran pogled na pjevača koji je prodao 130 milijuna nosača zvuka. Jer, život mu nije bio idiličan, nego ispunjen problemima.

Tu mračniju stranu Michaelove životne priče u knjizi "George Michael: A Life", čiji je izlazak savršeno tempiran netom prije premijere biografskog filma, opisao je ugledni britanski glazbeni novinar i pisac James Gavin.

image
Leon Neal/Afp

Po toj opsežnoj biografiji, pjevač koji je karijeru izgradio u dvojcu Wham! i kao solo umjetnik, bio je "izmučena duša" koja je provela desetljeća padajući sve dublje u ponor ovisnosti o drogama i seksualnim avanturama. Zbog svega toga bio je suicidalan. K tome, cijelo je vrijeme pokušavao sakriti svoje seksualne sklonosti od vanjskog svijeta.

Gavin je, kako piše Daily Mail, razgovarao s više od 200 prijatelja i suradnika pokojnog pjevača. Tako je nastao portret superzvijezde kao emocionalno krhkog čovjeka, izmučenog nesigurnošću. Zaključak knjige, piše DailyMail, je da je Michael umro kao "patetičan, usamljen, slomljen lik".

Jedan od najglamuroznijih muškaraca u glazbenom poslu svoje je posljednje dane proveo isključen od svijeta, prežderavajući se junk-foodom i u društvu muških prostitutki u svojoj vili u sjevernom Londonu. Gledao je, jednu za drugom, epizode svoje omiljene sapunice Coronation Street i trpao u sebe kutije sladoleda. Kreativnost je nestala, glas mu je bio uništen drogom i cigaretama.

Film se fokusira na osamdesete i rane devedesete, kada je George Michael bio na vrhuncu, te posebno na glasoviti video-spot za pjesmu "Freedom" u kojem se pojavljuju supermodeli Kate Moss, Naomi Campbell i Cindy Crawford. Knjiga je mnogo mračnija.

U knjizi se iznose i tvrdnje koje sugeriraju da Michael možda nije umro 25. prosinca 2016. od zatajenja srca, kako se izvještavalo, nego si je sam oduzeo život dan ranije, na godišnjicu smrti svoje obožavane majke Lesley. James Gavin u knjizi piše kako mnogi pjevačevi prijatelji vjeruju u priču o predoziranju, no njegova prerana smrt pripisana je nezdravom načinu života. Toksikološki nalaz, pak, nikad nije dospio u javnost. Na obdukciji je utvrđeno da je umro od problema s jetrom i srcem, a mrtvozornik je tada rekao da nije potrebna daljnja istraga.

Gavin zatim piše kako je Georgeov golemi ego doveo do raspada Whama! i prekida prijateljstva s Andrewom Ridgeleyem koje je trajalo od njihove 12. godine. George Michael tada je ponovno pregovarao o tantijemama za njihov hit "Careless Whisper" tražeći veći iznos za sebe. Pjesmu je on napisao kao 17-godišnjak, no kao autori su potpisani obojica, navodno da bi se Andrewu dala neka financijska sigurnost. Simon Napier-Bell koji je bio menadžer Wham!-a, u knjizi je otkrio da je George želio veći dio novca od pjesme iako mu novac nije trebao.

image
Leon Neal/Afp

Biografija se detaljno bavi pjevačevom homoseksualnošću koju je godinama skrivao od svih. No, mnogi od ljudi s kojima je James Gavin pričao, rekli su da je oduvijek bilo savršeno jasno da je pjevač gay.

Model Carolyn Montgomery upoznala ga je tijekom njegove turneje po SAD-u, 1985. godine, u jednom baru.

- Rekao mi je da je biseksualan, no bilo je očito da je gay - ispričala je autoru knjige. Prisjetila se kako joj je bio jako privlačan no znala je istinu i da bi bilo kakva veza nemoguća. Rekla je i kako je netko od njegovih prijatelja istresao "brdo kokaina" i kako je George uzeo veliku količinu.

Gavin piše o Georgeovom ocu Kyriacosu Jacku Panayiotouu, čvrstom ciparskom Grku koji je emigrirao u Britaniju. Otac, koji je nadživio sina, prema izjavama prijatelja pjevača, nikad nije prihvatio sinovu homoseksualnost.

- Unutarnji sukob koji se neprekidno vodio u Georgeu, spoznaja da je gay ali o tome laže svima pa i vlastitom ocu, bio je korijen svega što će se kasnije događati - prenosi Daily Mail riječi prijatelja iz knjige.

Pjevač je, piše Gavin, bio užasnut idejom da bilo što kaže ocu jer se u tradicionalnoj grčko-ciparskoj kulturi homoseksualnost smatra grijehom. Majka je, pak, vjerojatno oduvijek sve znala i uvijek mu je bila velika podrška. U knjizi se otkriva da je ona imala brata koji je bio gay i počinio je samoubojstvo.

Da bi zaštitili njegov imidž seks simbola, njegov mu je PR tim osiguravao niz "djevojaka" poput glumice Brooke Shields i model Kathy. No, u privatnosti, George se prepuštao rizičnim seksualnim susretima, a u svakom gradu u kojem bi se našao tražio bi partnere, najčešće plaćene.

Daily Mail piše kako se u knjizi otkrivaju i detalji poput onoga da je glazbenik bio toliko paranoidan oko svoje privatnosti da je znao rezervirati cijeli restoran kako bi u njemu sam večerao.

- Bojao se da će bilo tko otkriti bilo što o njemu. Mislim da je cijeli njegov život bio temeljen na tom strahu i mislim da se s tim nikad nije uspio nositi - rekao je prijatelj. Bio je gay muškarac predstavljen kao Elvis našeg doba, a pritom se on osjećao kao prevarant.

Ni globalna slava i uspjeh nisu mu pomogli, laž koju je živio mučila ga je do posljednjeg dana života.

On se prvi put zaljubio u 27. godini i to u brazilskog stilista Anselma Feleppa koji ga je, kako je rekao u stopu slijedio u Rio de Janeiru te nekako uspio dobiti pozivnicu na party u pjevačevu čast.

- Inače bi me to natjeralo u bezglavi bijeg. No, sada sam bio očaran - rekao je kasnije George Michael.

Poput Georgea i Anselmo je imao macho oca. Njih dvojica počeli su živjeti zajedno u Los Angelesu, ali su svoju vezu skrivali. U medijima se u to vrijeme već naveliko propitivala njegovo seksualno opredjeljenje, no on je nastavio negirati da je gay. To će biti i razlog za tenzije između Michaela i drugih glazbenika koji su otvoreno bili homoseksualci, poput Eltona Johna i Boya Georgea.

Dvije godine od početka veze, 1993. godine Anselmu je dijagnosticiran AIDS i on se vratio u Brazil. Pjevač je bio očajan ali opet, zbog straha od publiciteta koji bi se mogao stvoriti, nije otišao za čovjekom kojeg voli niti bio uz njega u posljednjim danima. To će ga, tvrdi se u knjizi, progoniti do kraja života. Ipak, Anselmova smrt potaknula je pjevača da roditeljima kaže da je gay. Napisao je emotivno pismo na četiri stranice majci Lesley. Ona je bila dirnuta, a jedino čega se bojala je da joj sin nije zaražen HIV-om. Nije bio. S ocem je bila druga priča.

- Michaelovo priznanje pogodilo ga je poput groma - rekao je prijatelj u knjizi.

Nakon Anselmove smrti, piše James Gavin, pjevačevo drogiranje izmaklo je kontroli. Godine 1996. upoznao je teksaškog dizajnera Kennyja Gossa i s njim je ostao u "otvorenoj vezi" punih 13 godina. Veza je, navodno, završila nakon što je Gossu dojadilo Michaelovo promiskuitetno ponašanje.

Knjiga govori i kako se pjevač nikad nije oporavio od majčine smrti - preminula je 1997. godine, nakon što joj je dijagnosticiran rak kože.

Cijeli svijet je napokon doznao da je George Michael gay 1998. godine i to na doista ružan način - nakon što je uhićen u javnom zahodu na Beverly Hillsu gdje je bio s muškom prostitutkom. Osuđen je na društveno koristan rad zbog opscenog ponašanja, a kasnije je priznao da mu je to bio jedan od najgorih trenutaka u životu.

Od tada, tvrdi se u knjizi, krenuo je spor ali stalan Michaelov put prema dnu. Da bi potisnuo osjećaje, sve se više drogirao. Uzimao je drogu od buđenja pa sve dok se ne onesvijesti i padne u krevet. Njegovi domovi u Londonu i Los Angelesu postali su mjesta razvrata.

- Njegovi su tulumi bili prepuni besplatnog seksa i besplatnih droga - rekao je jedan sugovornik u knjizi.

Više je puta uhićen za vožnju pod utjecajem droga, a jednom se sa svojim Range Roverom zabio u izlog trgovine u blizini svojeg londonskog doma. Drugi put su ga policajci pronašli naslonjenog na upravljač Mercedesa - bio je polusvjestan i slinio je. Droga ga je odvela u paranoju, bio je natečen, izobličen. Kada bi i izišao iz kuće bilo je to u potrazi za seksom.

- Većina muškaraca... neće odati tvoju tajnu jer je i sami imaju - rekao je nekom prijatelju.

Čak ni najbliži prijatelji poput bivše Spice Girl Geri Halliwell nisu mu mogli pomoći. U knjizi je opisano kako se Halliwell jednom pojavila na njegovu kućnom pragu, a on je psujući povikao "Recite joj da nisam ovdje!".

Ni pokušaji Eltona Johna, koji je i sam izborio bitku s drogama i alkoholom, da ga pošalje na rehabilitaciju nisu uspijevali.

Knjiga tvrdi da je pjevačeva dobro plaćena ekipa uspješno sakrila brojne incidente i neugodne situacije. Rijetko su radili jer je pjevač bio toliko drogiran i depresivan da nije mogao ni snimati ili nastupati.

U svibnju 2013. godine, George se bacio iz automobila u pokretu na autocesti M1. Njegov tadašnji dečko Fadi Fawaz rekao je: "Jako je želio umrijeti. Mislim da je njegov život stao puno prije smrti. Svi su ga željeli zbog onog što je i tko je. Govorio je kako svi žele da on bude živ.".

I druge slične situacije spominju se u knjizi - jednom prilikom proveo je noć u bazenu i njegova ekipa pronašla ga je tek ujutro, pothlađenog. Drugi put se predozirao GHB-om i pronašli su ga bez svijesti u kadi. Pokušaj liječenja u Švicarskoj se izjalovio. Fadi Fawaz rekao je da se tijekom rehabilitacije pjevač 25 puta pokušao izbosti.

Sve je završilo na Božić 2016. godine. Dan prije su se Fadi i George posvađali i Fadi je prespavao noć u automobilu. Ujutro je ušao u kuću, otišao u Georgeovu spavaću sobu te ga našao mrtvog.

Michaelova obitelj i bliski prijatelji od tada nastoje osigurati njegovo zasluženo mjesto jednog od divova britanske i svjetske glazbene scene. Iza pjevača je ostalo golemo materijalno bogatstvo, gotovo 100 milijuna funti. No, ostalo je i bogatstvo uspomena, a mnoge od onih najljepših, najveselijih moći će se vidjeti u filmu.

Knjiga Jamesa Gavina će, pak, htio to netko ili ne, nadopuniti životnu priču onim dijelom koji pokazuje njegovu tamnu stranu, osamljenost i golemu tugu velike glazbene zvijezde, objavio je Jutarnji list.

18. travanj 2024 10:55