StoryEditorOCM
Viral5 SUPER RECEPATA

Divlji plod je prava riznica vitamina: od šipka možete napraviti pekmez koji podsjeća na djetinjstvo i fini liker, a evo kako se pravilno sprema čaj

Piše PSD
10. studenog 2020. - 09:25

Studeni je savršeno vrijeme za berbu šipka od kojega cijele zime možemo pripremati ukusan i ljekovit čaj, krcat vitaminom C, no manje je poznato što se sve, osim čaja može raditi od tih malih sjajnocrvenih plodova.

Ne brkajte divlji šipak sa šipkom, narom. Ovdje je riječ o divljem šipku, poznatom i kao plodu divlje ili pasje ruže (lat. Rosa canina), za čiji je naziv zaslužan podatak, ili barem legenda, da je Hipokrat njenim korijenom liječio rane od ugriza pasa.  

Nama su danas ipak zanimljivije bobice, jer sadrže više vitamina C nego limun,naranča i paprika zajedno, pune su vitamina A i E, a zanimljivo je i da se taj vitamin u slučaju šipka ne gubi uslijed termičke obrade. Kroz povijest se šipak se koristio za uklanjanje niza zdravstvenih tegoba - prehlade, bolesti dišnog sustava, infekcija mokraćnog sustava, proljeva - te kao diuretik. U ljekovite se svrhe najčešće koristi plod, lišće i cvijeće nešto rjeđe, a ulje sjemenki šipka danas je jako popularan sastojak prirodne kozmetike.

No ono što nas u ovom trenu zanima su gurmanski aspekti tog divnog samoniklog ploda. Ipak, krenimo od početka, a to je kako se bere šipak. Plodove koje mislite koristiti za čaj treba brati dok su još čvrsti te ih odmah treba staviti sušiti. Plodovi omekšali od mraza mogu se koristiti za pripremu marmelade.

Što se tiče sušenja, možete ga obaviti na zraku, prirodnim putem, no praktičnije je to izvesti u pećnici zagrijanoj na 40-50 stupnjeva, oko 3 do 4 sata. Prije sušenja treba otkloniti peteljke i tvrde krajeve. Sušiti možete cijele plodove no bolje ih je prepoloviti i očistiti od unutrašnjih sjemenki i dlačica, pri čemu je više nego uputno nositi rukavice.

Kada se šipak osuši u pećnici, izvadite ga i ostavite da se ohladi, a po žellji ga usitnite blenderom pa čuvajte u pamuičnim vrećicama ili u staklenci, i do godinu dana.

A znate li kako se pravilno kuha čaj od šipka?

Najbolji čaj od šipka

U lončić treba uliti šalicu hladne vode i u nju dodati žličicu-dvije osušenih plodova šipka. Nakon što mješavina uzavre, treba se kuhati na laganoj vatri oko pet minuta pa ostaviti da odstoji još desetak. Potom se pažljivo ocijedi, kako bi se uklonile sve dlačice. Od iste žličice šipka slobodno možete pripremiti još jednu "turu" čaja.   

No što se još može raditi sa šipkom? Puno toga, a pekmez je najčešći izbor.  

image
Laurence Mouton/AFP

Pekmez od šipka

Sastojci

1 kilogram šipka

350 grama šećera ili 2 žličice ksilitla ili stevije

1 litra vode

1 limun

Opranom i osušenom zrnju šipka odrežite oba kraja. Usitnite zrnje u blenderu pa ga ubacite u lonac s vodom. Kad uzavre, smanjite vatru i kuhakte 45 minuta do sat vremena, dok šipak ne omekša dovoljno da se da gnječiti. Gnječenje možete zamijeniti blendanjem uz dodatak malo vode, a nakon toga šipak ispasirajte. Dobivenu kašu vratite u lonac, dodajte zaslađivač po izboru pa kuhajte dok se ne zgusne. Na kraju dodajte sok od limuna i ulijte u sterilizirane staklenke.

Od šipka možete napraviti i desert: voćni žele. Postupak ne može biti lakši.

Žele od šipka

200 grama šipka

200 grama šećera

1 vanilin šećer

2 naranče

40 grama želatine u prahu

malo ruma

Sameljite očišćene sjemenke u bledneru sa sokom od naranče. Dobiveni sok zakuhajte sa šećerom. Želatinu otopite u hladnoj vodi pa dodajte šipku kad se reducira. Izlijte u posudu za pečenje pa kasnije narežite ili ga pak ulijte u kalupiće za led ili mini-muffine.

Jeste li znali da se od šipka može napraviti i sirup? Znali su to Britanci koji su ga za vrijeme Drugog svjetskog rata masovno izrađivali po nalogu Ministarstva, kao sredstvo za čuvanje zdravlja djece. Pronašli smo recept iz tih dana.

Sirup od šipka

1 kilogram šipka

1,90 litara vode

620 grama šećera

Sameljite 1 kilogram šipka i odmah, bez odlaganja, usipajte u proključalu vodu. Pričekajte da ponovno zakipi, maknite sa štednjaka i ostavite da odstoji 15 minuta.

Smjesu prebacite u flanelsku ili lanenu krpu i objesite iznad čiste posude. Uputno je postupak ponoviti kako bi se otklonile sve dlačice koje mogu iritirati grlo.

Kada je većina tekućine iskapala kroz tkaninu, gusti ostatak prebacite u čistu posudu, prelijte litrom kipuće vode, dobro promiješajte i ostavite da stoji 10 minuta. Smjesu ponovno stavite u krpu i pustite da iskapa.

Prikupljeni sok stavite kuhajte na laganoj vatri sve dok ne ukuha na količinu od otprilike 1 litre. Dodajte 620 grama šećera i prokuhajte 5 minuta uz miješanje. Ulijte u još vruće sterilizirane bočice i čuvajte na tamnom i hladnom mjestu.

Od šipka možete napraviti i fini liker, kojem još bolji okus daju pomno odabrani začini. 

Fini liker od šipka

Očišćenom šipku doda se stotinjak grama šećera, nekoliko klinčića, pola prutića cimeta, pola mahune vanilije, naribana korica od naranče i limuna te oko litra i pol domaće rakije. Ostavi se u staklenkama 6-8 tjedana pa se pažljivo procijedi i ulije u boce. Okus je još bolji nakon nekoliko tjedana, kad se arome u potpunosti razviju.

19. travanj 2024 04:57