StoryEditor
ViralSJEĆANJE NA VELIKANA

Emotivne priče iz života Olivera Dragojevića: "U nešto se mora virovat. Ja najviše virujen u more."

Piše Maja Ćurić/Gloria
29. srpnja 2020. - 09:31
Sjećanje na velikanaLivio Andijić

Prošle su dvije godine od smrti omiljenog splitskog pjevača, čovjeka kojeg su svi voljeli i uz čije se pjesme odrastalo, feštalo, ljubilo i liječilo slomljeno srce. Prisjećamo se najemotivnijih priča iz života Olivera Dragojevića, ali i njegovih sjajnih životnih savjeta!

"Više volim pivat', nego razgovarati", rekao je u legendarnoj "Svlačionici" Roberta Knjaza Oliver Dragojević koji je djelima, hitovima i sjajnom karijerom to i za života uvijek iznova dokazivao.

S lakoćom je znao izabrati pjesmu koja će postati hit, a svim svojim kolegama ponavljao je iste savjete za uspjeh - najvažnija je pjesma, najvažnije je biti svoj. To ponavljaju svi koji su s njim radili.

Danas kada brojimo drugu godišnjicu da ga nema među nama, njegova pjesma odjekuje njegovom Velom Lukom, a njegovi prijatelji, susjedi, obitelj i glazbenici sjećaju ga se kroz njegove hitove. Koncertom "Trag u beskraju" i ove godine najbliži suradnici žele ga doživjeti u pjesmi, a središnji koncert održat će se 29. srpnja naziva "Trag u beskraju". Na tom koncertu nastupit će Nina Badrić, Petar Grašo, Petar Dragojević i Oliverovi Dupini, uz mnoge glazbenike, gudački orkestar, dirigenta Alana Bjelinskog, a sve pod vodstvom producenta Ante Gele, dok će se večer kasnije velikanu hrvatske glazbe pokloniti mladi glazbenici.

image
Split, 310718.
Pogled iz zraka na posljednji ispracaj Olivera Dragojevica iz Splita prema Veloj Luci.
Foto: Zvonimir Barisin/CROPIX
Zvonimir Barisin/Cropix

Od samog stupanja na scenu, odmah se govorilo o njegovoj inozemnoj karijeri... Jedini je glazbenik koji je nastupao od njujorškog Carnegie Halla i londonskog Royal Albert Halla, do pariške Olympije, bečkog Konzerthausa i Opere u Sydneyu - a govorio je da želi zapjevati i u Moskvi, Tokiju i Riju. Te se želje, nažalost, nisu ostvarile...

"U nešto se mora virovati. Ja najviše virujem u more."

Kao strastveni ribolovac sa sinovima je prije devet godina ulovio pravog kapitalca - tunu od sto kilograma. Štapovi za ribolov bili su jedina skupa stvar koju si je priuštio, a iskušavao ih je ljeti dok je brodom “Marko”, koji je dobio ime po njegovu ocu, plovio do Palagruže, Sušca, Lastova ili Mljeta. Kad je poželio pobjeći od gužve i osamiti se, uskočio bi u brodić “Duje”, nazvan po prvom unuku, i izgubio se u velolučkim uvalama.

"Oliver je rekao da je on na svom brodu i kapetan i sluga.  Ja znam da je on mislio na svoj brod 'Marko'. Ali mi znamo da je to istina u svim drugim segmentima života. I u njegovoj muzici, i kakav je bio u društvu. Prvi, a za se uvijek zadnji. Ja bi želija reć svome kapetanu da je sve kako triba i da je sve ovo more samo za te",  rekao je njegov suradnik, prijatelj i glazbenik Zlatan Stipišić Gibonni u emotivnom govoru na komemoraciji za Olivera u splitskom HNK-u.

"Ja sam snimija pjesmu i doša mi je otac pokojni i govori mi: 'A ti dobro znaš da ja nisam nikad igra za pare na karte.' A ja njemu govorim: 'To nije pisano za tebe, to je napisao Zdenko svim očevima. To se odnosi na taj odnos sin - otac.' On je to shvatio osobno, tako da sam ga morao razuvjeriti. Jedanput mi je reka, bio je dosta star u to vrime i reka mi je: 'Najbolja mi je ona: Labud i ja, haha", prisjetio se jednom prilikom.

image
Intervju s Vesnom Dragojević u emisiji Svlačionica
Screen Shot/ You Tube

"Mater i otac su radili, a Aljoša i ja smo doma sami kuvali. Poštenije je reć da je Aljo kuva, a ja san sprema i pomaga oko sudi. Bilo je to gadno vrime: malo pinez, malo spize. Kad san bija mali i kad bi me pitali šta ću bit kad naresten, govorija san – mesar. Zna san jednoga maloga sina od mesara i u nji' se svaki dan jilo meso. To me je fasciniralo", stoji u knjizi njegovog prijatelja Zlatka Galla.

"Moj je najveći uspjeh što mi se čini da sam ostao normalan. Jer to je ne znam, možete prevariti ovo blještavilo scene, i možeš zamisliti da si netko, vanzemaljac ili svemirac... Ja znam točno, nema zvijezda, nema legendi!'', rekao je jednom.

"Oliver je bio jako pristupačan čovjek i nadam se da sam ga takvog uspio prikazati. Nije volio intervjue, smatrao ih je nužnim zlom. I zbilja je najviše volio svirati i pjevati, mnogi zaboravljaju koliko je on instrumenata svirao", rekao je redatelj dokumentarnog filma "A Porina dobiva – Oliver Dragojević" Toni Volarić.

"Jednom sam mu rekla da bih htjela napokon vidjeti London, a on mi je odgovorio da između Solina i Londona nema neke velike razlike pa da ništa ne propuštam", rekla je jednom prilikom Vesna Dragojević s kojom je u braku od 1974., a njihov susret deset mjeseci ranije je bio vrlo fatalan.

image
Oliver Dragojević
Saša Burić

"Imam osjećaj da sam s njim malo, kao da smo deset godina zajedno. Uvijek sam govorila da neću biti s glazbenicima i pomorcima jer sam znala da nikad nisu doma, ali u to vrijeme kad smo se upoznali on nije bio pjevač, tek kasnije je propjevao', rekla je Vesna i dodala da je 'bio potpuno neodoljiv' i opisala je njihov prvi susret. 'Hodala sam Stradunu, vidjela ga i okrenula se nakon 50 metara, a on je stajao na mjestu i gledao u mene', rekla je Vesna za Svlačionicu i otkrila da je jako volio "Otimačicu" te je uvijek kad dođe s puta pitao za sadržaj sapunice. Isto tako Oliver je u šali naglasio tajnu sretnog braka:

"Bolest promijeni puno ljudi, a s obzirom na to da je ona dio života, to treba prihvatiti",rekao je medijima naglašavajući da mu je potreban mir.

"Dijagnozu je primio vrlo smireno, nije pokazivao zabrinutost, i već nakon četiri dana počeo je primati kemoterapiju", ispričala je za Gloriju Vesna Dragojević. Tri mjeseca nakon što mu je otkriven karcinom, stanje mu se pogoršalo, dobio je rijedak sindrom koji uništava periferne živce i zbog toga je teže hodao i micao rukama. Tad je prvi put završio u bolnici, gdje je ostao mjesec dana, a pokušaji s imunoterapijom nisu mu pomogli.

"Uživajte i 'ča je život vengo fantažija'...", rekao je Oliver kad je dobio Porina za životno djelo 2018. i  tada se u svom stilu našalio kada se javio iz bolnice video pozivom da mu je drago što Porina ipak dobiva za vrijeme svog života...

image
Na zagrebačkim fontanama oprostili se se od velikana
Željko Puhovski/Cropix

Izdvojeno

29. rujan 2020 01:00