StoryEditorOCM
ViralFRKA OBJASNIO FRKU

Frka-Petešić nakon Otvorenog: Rugaju mi se oni koji me nisu shvatili; IT-jevci: Nije bilo namjerno

Piše Jutarnji.hr
30. rujna 2020. - 09:16

- To se sve napuhalo izvan svake mjere. Situacija je bila posve 'random', pa nismo se mi dogovorili da ćemo se smijati - rekao nam je Alan Sumina, suosnivač domaće IT tvrtke Nanobit, komentirajući svoje gostovanje u HRT-ovoj emisiji "Otvoreno".

U emisiji u kojoj su osim Sumine gostovali Tomislav Car iz Infinuma, Matija Žulj iz Agrivija, Damir Sabol iz Photomatha te Zvonimir Frka-Petešić, predstojnik Ureda predsjednika Vlade, tema je bila IT industrija. Ali ono što je zaokupilo pozornost javnosti dogodilo se kad je predstojnik ureda Frka-Petešić uzeo riječ i počeo govoriti o "juhi i matematici".

Naime, kako bi istaknuo važnost točnih proračuna pri razvoju računalnih komponenti, Frka se poslužio usporedbom sa začinima za juhu.

- Ako razvijate neki začin za juhu i pogriješite za promil, to se ne može osjetiti. Međutim, ako promašite u jednom promilu u razvoju hard diska, on se neće ni pokrenuti - objasnio je u emisiji.

Na tu njegovu konstataciju, ako je suditi prema snimci, smijeh su pokušavali suspregnuti Tomislav Car i Alan Sumina.

Kontaktirali smo s obojicom i upitali što se tu točno dogodilo. Tomislav Car iz Infinuma odbio je komentirati, a Sumina, čiju je tvrtku Nanobit nedavno kupila švedska grupa Stillfront za gotovo milijardu kuna, rekao je da tu "nije bilo nikakve zle namjere" i da se situacija prenapuhala.

Kontaktirali smo i Zvonimira Frku-Petešića. On smatra da se s njegovom izjavom o juhi sada izruguju oni koji nisu shvatili što je zapravo htio reći.

- Možda nisam u tih pola minute bio najprecizniji, kada sam usporedio tehnološki proces izrade začina za juhu ili za izradu hard diska, ali jedan promil greške u doziranju nije presudan u prvom, dok je u drugom presudan: i najmanja greškica u sofwareu koji upravlja hard diskom dovoljna je da se ni ne pokrene ili da ga ne možete učitavati. Jedino društvo koje postiže najbolje rezultate u matematici može razvijati visokotehnološke proizvode, čast iznimkama. Ali ako ne želimo da ove uspješne tvrtke budu iznimke nego da ih imamo više, to je put kojim trebamo ići. I sam sam se dosta bavio programiranjem kao student i dobro znam što je algoritamsko razmišljanje – naglasio je Frka-Petešić.

Kazao je i da nema nikakvog nerazumijevanja između njega i ostalih gostiju. Štoviše, poslije emisije pozvali su ga na piće i iskazali spremnost da svoje dragocjeno iskustvo i ideje podijele, kako bi se neke stvari mogle unaprijediti.

- Dečki su me pozvali na piće jer su htjeli dalje nastaviti diskusiju, što me je ugodno iznenadilo. Proveli smo sat vremena u jako zanimljivom razgovoru. Sjajni su! Ugodno sam bio iznenađen kad sam jutro poslije emisije primio i mail od jednog od njih u kojem je napisao da mu je bilo drago što smo se upoznali i izrazio želju da ugovorimo sastanak kako bi od njegovih iskustava i Hrvatska mogla imati koristi. Dogovorili smo se za sljedeći tjedan - napominje Frka-Petešić.

24. travanj 2024 21:23