StoryEditorOCM
Viralbrzo rješenje

Hitno trebate izaći, a nemate zaštitnu masku? Isprobali smo savjet s Instagrama i napravili maskicu za samo par trenutaka, bez šivanja i gnjavaže

Piše Ivana Tolj/PSD
10. travnja 2020. - 20:45

Posljednjih tjedana, u jeku pandemije koronavirusa, kolektivno smo osvijestili da su neke materijalne stvari, u kriznim situacija, ipak vrjednije od drugih. Tako su se na listi najtraženijih predmeta, uz osnovne prehrambene namirnice, dezinficijense i rukavice, našle i zaštitne maske.

Preporuke vezane uz korištenje zaštitnih maski, ponešto su se razlikovale u posljednje vrijeme, no činjenica je da ih osobe oboljele od koronavirusa trebaju koristiti. Radi prevencije, preporučuju se i zdravim osobama kada su u kontaktima sa zaraženima, iako neki stručnjaci naglašavaju da one u tom slučaju ne moraju nužno značiti i kompletnu sigurnost. Ipak, kako je riječ o bolesti koja je specifična i po svojoj asimptomatskoj fazi, dodatna zaštita svakako nije na odmet.

U tom smislu, prizori na ulicama cijelog svijeta, u posljednje vrijeme svjedoče da se malo tko spreman podvrgnuti riziku i svoj dom napustiti bez jedne, bilo pamučne ili pak kirurške maske. No, u nedostatku vremena, ili pak ovog krucijalnog predmeta za zaštitu - koji je već neko vrijeme nedostupan u ljekarnama, otkrit ćemo vam jednostavno, ali privremeno rješenje za izradu vlastite improvizirane maske.

Mnogi ljudi, koji su savladali vještinu šivanja, počeli su izrađivati ​​maske za sebe, obitelj, prijatelje ili zaposlene radnike, ali za one koji nisu baš vješti u izradi 'rukotvorina', niti poznaju nekoga sa sličnim talentom, na društvenim mrežama osvanuli su brojni vodiči za izradu vlastite maske.

Jedan od takvih je i video frizerke Bridget Brager koja se za ovu priliku poslužila rupcem i gumicama za kosu.

Preporučena veličinu rupca je 50x50 centimetara, a kada već radite sami svoju privremenu masku, dajte si oduška i s nekim lijepim uzorkom u omiljenoj boji.

Izrada je jednostavna kako i izgleda, a u nedostatku prikladnije opcije, savjetujemo da pribjegnete ovom brzom rješenju te zaštite sebe, ali i ljude u svojoj okolini.

I sami smo iskušali Bridgetin savjet i od pamučne bandane i dvije najobičnije gumice za kosu načinili masku. Testirali smo ju prilikom odlaska u trgovinu i možemo vam reći da se sasvim dobro držala na mjestu, nakon početnog podešavanja i namještanja. Malo žulja oko ušiju, stoga uzmite što labavije i deblje gumice.

Pripazite da ne prilikom slaganja marame ne nastane previše debeli sloj tkanine, jer nakon nekog vremena disanje postaje malo naporno. Drugo rješenje je skratiti vrijeme provedeno u dućanu, što je, s obzirom na sve, uputno iz nekoliko razloga... 

Štite li?

Jedine maske koje pružaju adekvatnu zaštitu od koronavirusa su one s FFP3 i P100 certifikatom. Pamučne i kiruške maske ne štite od aerosolnih čestica kojima se prenosi virus te niste zaštićeni od koronavirusa ako ih koristite.

Ipak, pamučne i kiruške maske zadržavaju kapljice te ih trebaju koristiti bolesne osobe kako bi se ograničio domet kapljica koje nastaju prilikom kihanja, kašljanja i govora, a kojima se najčešće širi virus.

09. svibanj 2024 00:03