StoryEditorOCM
ViralDRUGAČIJE SJEĆANJE

Ivana Paradžiković dojmila objavom na Instagramu: Kad se ja sjetim Vukovara, ne mislim na mrtvaca. Sjetim se toplog Dunava, zgodnog susjeda punkera...

Piše M.P.
18. studenog 2020. - 20:13

U moru raznih objava i posveta Vukovaru, koje se od jučer i tijekom cijelog dana izmjenjuju i slijevaju po društvenim mrežama, na profilima poznatih i manje poznatih imena, jedna od onih koja je privukla posebnu pažnju, ali i polučila reakcije jest ona poznate novinarke i reporterke Ivane Paradžiković.

Jer, koliko god su kolektivna sjećanja bolna i potresna, Ivanine osobne uspomene na Vukovar pršte toplim i nježnim emocijama, u kojima su se mnogi prepoznali.

Ivana Paradžiković o svom je sjećanju na grad heroj, naime, napisala sljedeće:

"Ovo je moje sjećanje na Vukovar. Ja i moja Ana. Rodica iz Vukovara, grada u kojem sam provela svake ljetne praznike, svaki slobodan dan, svaki blagdan...jer Ana i ja bile smo nerazvojne. K’o prst i nokat. Sve do te proklete 1991.

Na današnji dan, prije 29 godina, moja je obitelj bježala. Anina je živjela ovdje, gdje je i nastala ova fotografija. U izbjeglištu, u hotelu Dubrovnik, na Trgu bana Jelačića.

image
Na radnom mjestu
Boris Kovacev/Cropix


Odnosno Ana i mama. Za Tomu se nije znalo gdje je. Sve dok jednoga dana, kada su sve već nade ugasene, iz autobusa kojim su stizale razmjene zarobljenika iz logora, nije izašao neki kostur, nalik na njihovog tatu i muža.

29 godina poslije, meni ne dođe da zapalim svijeću, jer kada ti se ja sjetim Vukovara, ne mislim na mrtvaca.

Sjetim se toplog Dunava, zgodnog susjeda punkera, “...mirnih ljudi i stabilnih lađa, tijesnih suknji i komotnih carda...” i nas dvije, sretne i nasmijane.

Ja sam ti neke drugačije sorte, ja pamtim samo sretne dane. Vukovar u srcu", poručila je poznata novinarka, koja je odrasla u selu Kukujevci.

Na objavu je odmah reagirala njezina rodica Ana, koja je navela:

"Isuse, 29 godina je prošlo od te slike! Da mi je tad netko rekao da ću biti tu gdje jesam, rekla bi mu da je lud! Da mi se vratiti bar na tren...".

Za objavu Ivane Paradžiković, očekivano, nisu svi našli jednaku dozu razumijevanja. Osobe koje su doživjele osobne tragedije i gubitke u ratnom užasu Vukovara zamjerile su joj benevolentnost.

"Eto, moja obitelj kad se sjeti Vukovara zapali svijeću za petoro članova obitelji koji su poginuli u Domovinskom ratu i za čiju smrt nitko nikad nije odgovarao niti hoće, a djedu ne možemo niti na grobu zapaliti svijeću jer ne znamo u kojoj grabi su četnici zakopali njegovo tijelo.

Pa onda zapalimo svijeću na prozoru. Mi vam se duboko ispričavamo gospođo ako vas to vrijeđa..." - stoji u jednom od komentara.

19. travanj 2024 20:45