StoryEditorOCM
ViralKOMBINACIJA

Jeste li odoljeli novom izazovu s Instagrama? Sve je zaludio u rekordnom roku, istražili smo što se iza njega krije i zašto smo slabi na #challenge

Piše Ivana Tolj, Tea Sumić Miletić
29. travnja 2020. - 17:18

Kombinacija previše vremena provedenog kuće i sklonosti društvenim mrežama urodila je sadržajem kakav nismo mogli ni sanjati. U moru objava 'iz karantene', pored recepata, inovativnih rješenja i svakodnevnog 'žuganja' što smo se zbog korone našli u ovoj situaciji, teško je ne primijetiti mnoštvo 'izazova'.

Jedan od njih je nam je posebno privukao pažnju. Riječ je o tzv. izazovu s jastukom, #PillowChallenge ili #QuaratinePillowChallenge  (izazov s jastukom u karanteni)

Trend poziranja u 'haljinici od samo dva dodatka' pokrenuo je švedski influenceriski duo, myforteisfashionstylebynelli početkom travnja. Gergana Ivanova, koja stoji iza prvog profila, pozirala je s lila jastukom iz IKEA-e stegnutim Zarinim pojasom, New Balance tenisivama i torbicom PrettyLittleThing. 'Outfit dana! Upravo je nastao quarantinepillowchallenge!', napisala je 5. travnja Gergana i zaradila preko 60 tisuća 'lajkova'.  

'Danas perem odjeću!', napisala je modna i shopping bloggerica Nelli uz fotografiju objavljenu istog dana i pozvala svojih 340 tisuća sljedbenika da se i sami odvaže 'odjenuti' u jastuk.

Možda zbog toga jer je Nelli stvarno dobro izgledala u svojoj čudnoj haljini ili zato što vole izazove, mnogi su se idazvali njenom pozivu. A zatim su svojim objavama na isto potaknuli i druge djevojke i žene (i ponekog muškarca) diljem svijeta. 

'Baš mi je ovo trebalo, za malo smijeha i nadahnuća', komentirala je jedna od onih koji su se odazvali izazovu za sudjelovanje u kojem su, uz malo spretnosti i hrabrosti, potrebna samo dva predmeta - jastuk i remen, a za cjelokupni doživljaj dobrodošli su i drugi modni dodatci po vlastitom izboru, što dokazuju dosjetljiva rješenja objavljena pod spomenutim hashtagom. 

'MODNA KOMBINACIJA'

Hashtag #QuaratinePillowChallenge u rekordnom je roku zabilježila nevjerojatan broj (preko 90 000) postova, a ovom jednostavnom, a opet maštovitom trendu priključili su se mnogi te su temeljnu ideju obogatili svojim maštovitim kombinacijama. 

Jeste li se i sami okušali u ovom izazovu? Ili se možda pitate što to druge tjera da se fotografiraju s jastukom privezanim oko tijela, odnosno na bilo koji suludi način koji je trenutno u điru? I jeden i druge moglo bi zanimati stručno objašnjenje zbog čega su izazovi toliko zarazni.

Pod jedan, kad sudjelujemo u izazovu imamo osjećaj da smo dio nečeg većeg, nečeg o čemu 'svi' pričaju. Želimo biti uključeni, biti dio grupe, pripadati.

Pod dva, obično ih je poprilično jednostavno slijediti, a kako smo u eri društvenih mreža, i proširiti. A ima nešto zabavnoga i u tome kad sami ispunimo izazov pa tagiramo nekog od prijatelja izazivajući ga da se i sam odvaži postupiti na isti, u pravilu blesavi, način.

Pod tri, izazovima je zajedničko da izazivaju emocije - zgražanje, radoznalost, smijeh, tugu, empatiju, strah... A svi se lako 'kačimo' na emocije. Osim toga, izazovi nas zapravo pitaju za mišljenje, a to je nešto čemu mnogi naprosto ne mogu odoljeti.

Nadalje, mnogi od njih odgovaraju na pitanja koja nikad nismo ni znali da imamo. Na primijer, što se dogodi kad nanesemo sto slojeva laka za nokte. Eto, priznajte, nemate pojma, a sigurno biste kliknuli na takvu objavu, samo da doznate. Premda od toga nećete imati nikakve konkretne koristi, a moguće je da se nećete ni posebno zabaviti, osobito ako izazivač nanosi sloj po sloj po sloj... 

I posljednje, ali ne manje bitno, izazovi su baš to - izazovi. Kad im se odazovemo, pa još kad uspijemo izvršiti ono što zahtijevaju, dokazujemo si da nešto možemo. A to je poprilično važno. Pogotovo u ovakvim trenucima kad nas često preplavljuje osjećaj bespomoćnosti.

Ali da mi ne filozofiramo previše, evo što o ovom najnovijem kažu oni koji su mu se odazvali.

Amy Richards priznala je da je izazov zahtjevniji no što izgleda, ali je jako zabavan.

- Pokušala sam uklopiti psa i čašu vina u ugođaj. Bilo je vrlo izazovno napraviti to sve sama, no isplatilo se, rekla je Amy, a njena objava zbilja dokazuje koliko je izazov privlačan.

Jastuk i kaiš mnoge su pobornice ovog izazova uparile s upečatljivim nakitom, zanimljivim frizurama, modnim dodatcima, pa čak i kućnim ljubimcima, no zanimljivo je i koliko su dobro ti jastuci na nekima od njih izgledali, kao prave mini haljinice stvorene za klubove.

Blogerica Stephanie Weizman za Insider je rekla da je svoj doprinos izazovu zamislila s običnim bijelim jastukom, no suprug joj je savjetovao nešto osebujniju i više chic ideju. Rezultat je bio i više nego simpatičan. 

Modna blogerica Whitney Powell priznala je da je isprobala veći broj jastuka dok se konačno nije odlučila za nježno rozu verziju s krznom koju je uparila s Sam Edelman cipelama i trakom za glavu Nordstrom.

Paige DeSorbo, modna influencericom, u 'suradnji' sa svojom mamom odlučila se za crni jastuk s perjem kojeg je iskombinirala s bisernim kaišem i vintage parom potpetica. 

- Ovo je bio savršen izgovor za učiniti nešto smiješno dok sam kod kuće, rekla je Paige za Insider.

Iako traje već nekoliko tjedana, trend s jastukom na Instagramu i dalje je zanimljiv mnogima, a ovoj zabavnoj ideji su se priključile i neke poznate osobe poput Halle Berry, Tracee Ellis Ross, Anne Hathaway i brojnih drugih.

No vratim o se na trenutak na priču s početka teksta, o dvije influencerice koje su pokrenule cijelu ovu priču. Objašnjenje je to koje su u vezi s ovim izazovom objavili Vouge, Marie Claire, Glamour i drugi časopisi, svi redom fascinirani origionalnošću i popularnošću ove ideje.

Ako su dvije švedske influencerice trend započele 5. travnja, kako objasniti objavu iz Moskve, objavljenu cijeli jedan dan prije? Čini se da su u ovom slučaju trendsetterice ipak bile Ruskinje, a ne Šveđanke. Ako je više uopće bitno...

 

18. travanj 2024 10:05