StoryEditor
ViralMIROVINA JE NAJGORA

‘Kad ujutro ustanem iz kreveta, prvo pljunem na njega! Ne volim krevet. On te vuče!‘: 83-godišnji deda Toni: Ne vuci se po doktorima...

Piše Lada Novak Starčević/JL
18. veljače 2021. - 13:07
Deda Toni

Kad ujutro ustanem iz kreveta, prvo pljunem na njega. Ne volim krevet. On te vuče.

Najgora je mirovina, treba imati obaveze.

Cijeli život ustajem u 4 sata, navikao sam tako otkad sam radio. Proveo sam 36 godina u telekomu, a poslije sam se bavio trgovinom. Prvo sam imao voćarnu u Sloboštini, a onda mjesto na utrinskoj tržnici.

Bitno je da imam razlog za ustajanje - kao iz topa nabrajao je novinarki Jutarnjeg Taljat Selmani (83), medijski proslavljen kao deda Toni.

Medijska je zvijezda postao prije dvije godine kad su ga u televizijskoj anketi pitali o gripi, a on je uvjereno izjavio da ona ne postoji, te naredio gledateljima u kameru: 'Vježbaj, p**da ti materina!'.

image
Deda Toni


Budući da je nestao iz medijskog prostora, novinarka ga je odlučila potražiti u vrijeme pandemije koronavirusa, da vidi jesu li njegove epidemiološke mjere i dalje tako jednostavne.

Moram priznati da je ostao dosljedan. Dočekao nas je na Bundeku gdje je bio već oko 8 sati i marljivo vježbao. Puhao je prilično neugodan vjetar zbog kojeg sam žalila što nisam ponijela kapu, ali njemu nije smetalo ništa. Kući se, kaže mi, ne voli puno zadržavati. Izlazi uvijek, bez obzira na vrijeme.

Kakva kiša, kakav snijeg!

- Kakva kiša, snijeg, vjetar, ništa mi ne smeta! U mom kraju od rođenja se gledalo tko je jači. Ne tko je pametniji, nego tko je jači - govori.

Dok smo razgovarali, veselo je radio zgibove, rastezao se, koristio dječje sprave za najraznolikije vježbe.

- Na tabli piše da vježbati smiju samo stariji od 12 godina. Ja imam 13 - smije se neumorni umirovljenik.


Mislila sam da će se barem uspuhati, ali - ništa. Deda Toni očito je fenomen prirode. Zaključujem da ga je kao takvog u nekim stvarima možda i dobro poslušati. Kaže da je za vječno zdravlje najvažnije biti zdrav u glavi.

- Svi ćemo umrijeti od starosti, ali dok si živ - budi živ, poštuj to. Ne kukaj, na vuci se po doktorima. Vježbaj, zlato moje! Ne treba samo hodati, nego treba trčati, skakati, raditi na spravama, štrikovima, gore-dolje, ma sve - nabraja mi.

Umiva se gol do pojasa

Kad ujutro ustane, odmah vježba u sebi mrskom krevetu, izmasira se, posebno tabane i ruke. Ležeći na leđima vozi bicikl. Ne umiva se ovlaš s dva prsta, nego se skine do pojasa i cijeli umije hladnom vodom. Bacili su mudri, govori, treba ih sve otjerati od sebe.

- Ujutro prvo popijem jednu travaricu, malu, ne pretjerujem. Onda odem na kavu. Sad to, nažalost, nije to, ovako s nogu, ali proći će - kaže.

image
Deda Toni

Doma se nikad ne zadržava puno, sad kad ne rade kafići i restorani, šeće satima, stalno je negdje. Masku, iako se korone ne boji, stavlja u autobusu, tramvaju, svuda gdje je propisano.

Za svoju odličnu liniju nema neki poseban recept, jede umjereno, ali se nikad ne štedi ako nešto voli. Nikad nije pušio niti bio pijan.

- Popijem dingač, ali iz gušta. Uvijek kažem, popij i pojedi što ti hoće duša. Važno je slušati samog sebe.

Meditira u prirodi, kaže da je važna ravnoteža uma i bit ćemo vječno zdravi.

Izdvojeno

03. ožujak 2021 04:51