StoryEditorOCM
ViralBIO JE OPTIMIST

Kako je Nikola Tesla zamišljao 21. stoljeće? Evo što se ostvarilo od predviđanja velikoga genijalca. Otkrilo se i što je jeo kako bi dugo bio vitalan

Piše PSD
8. prosinca 2020. - 15:30

Iako je iza sebe ostavio ogroman broj izuma, Nikola Tesla je često promišljao i o budućnosti. Tijekom 1930-ih njega su u hotelu "Governor Clinton" u New Yorku često posjećivali novinari s kojima je razgovarao o svojim počecima, ali i o onome što nas tek čeka u 21. vijeku, piše Magazin Novosti.

Obrazovanje će postati prioritet

Genijalni Tesla zamišljao je svijet u kojem će prioritet za čovječanstvo postati znanstvena otkrića, a ne ratovi. Tada je govorio kako najciviliziranije zemlje na svijetu najviše što mogu troše na ratovanje, a najmanje na obrazovanje. Prema njegovom mišljenju, u ovom stoljeću taj prioritet će se promijeniti, a govorio je kako će borba protiv neznanja biti slavnija nego smrti na bojištu, a jednako tako će i otkrića novih znanstvenih istina postati važnija od sukoba diplomata.

Govorio je i o novinama svog doba koje su tada znanstvena otkrića i nove filozofske koncepte shvaćale kao vijesti, dok će po njemu u budućnosti političke kontroverze i zločin dobiti mizeran prostor, a s naslovnica će vrištati slavna otkrića.

Prehrana i zdravlje

Pred kraj svog života, Tesla je imao i pomalo neobične teorije o onome kakva bi trebala biti optimalna ljudska prehrana. Sam je u posljednjim danima jedva jeo išta osim meda i mlijeka, vjerujući da je to najčišći oblik hrane. Zbog takve prehrane je izgubio i na kilaži, što je doprinijelo zabludama da je spao na prosjački štap pred kraj života.

Sam je izbjegavao meso, a predviđao je da će razni stimulansi poput kave, čaja i duhana nestati - jer će jednostavno prestati biti atraktivni, dok će se alkohol i dalje konzumirati. U njegovoj prognozi je bilo i kako će biti dovoljno žita i žitnih proizvoda da se hrani cijeli svijet, čak i populacija Kine i Indije koje su bujale.

Roboti

Krajem 19. stoljeća počeo je raditi na robotici kad je patentirao čamac na daljinsko upravljanje, a u svojim predviđanjima govorio je da ćemo brojne aktivnosti koje obavljaju ljudi u budućnosti prepustiti robotima. Govorio je i o tome da će roboti u 21. stoljeću zauzeti mesto koje je robovska radna snaga imala u antičkim civilizacijama, što će ljudima ostaviti prostora da ostvaruju više životne ciljeve. 

Zaštita okoline

Iako je govorio o američkoj Agenciji za zaštitu okoline (EPA), koju ćemo vidjeti kroz stotinjak godina, to se ostvarilo puno ranije. Tesla je govorio o higijeni i tjelesnoj kulturi koje će biti prepoznate kao grane obrazovanja i vlasti, ali i o istoimenom ministarstvu koje bi do 2035. američkom predsjedniku trebalo biti puno važnije od ministarstva za ratovanje (obranu). Govorio je tada kako će djeci i unucima zagađenje plaža biti nezamislivo kao što je njemu tada bio život bez kanalizacije. Opskrba vodom puno će se bolje nadzirati, a prema Tesli - samo će luđaci piti nesteriliziranu vodu.

23. travanj 2024 09:00