StoryEditorOCM
ViralNEŠTO KAO POVRATAK

Legendarni frontmen Azre na YouTubeu objavio dvostruki album ‘Splet‘ s čak 28 pjesama, ali i jednim velikim problemom

Piše Saša Ljubičić; Hrvoje Prnjak/sd
31. prosinca 2021. - 20:19

Legendarni novovalni glazbenik Branimir Džoni Štulić, posljednjeg je dana 2021. godine na svoj YouTube kanal postavio novi album "Splet” sa 28 pjesama.

Štulić je na "Spletu”, u novim aranžmanima, ponovo snimio uglavnom stare pjesme Azre, kao i nekoliko njih s albuma koje je objavio pod svojim imenom.

Tvrdokorni fanovi nekadašnjeg frontmena Azre odavno znaju da on ima svoj neprofitni kanal na YouTubeu, gdje redovito objavljuje svoje stare i novije pjesme, kao i dosad neobjavljene verzije svojih starih uspješnica.

Dakle, i do sada je Štulić postavljao na YT kanal različite kompilacije, kombinirao pjesme iz različitih faza svoje, odnosno, Azrine karijere, snimao ih ponovno - nerijetko i pod drugim nazivima - u uvjetima svog kućnog studija (e to je već najproblematičniji dio čitave priče!). No, nikad te koncepcijske odabire nije dosad nazivao albumom. Uostalom, s obzirom na "kućnu radinost", teško da bi tako snimljene pjesme i mogle zadovoljiti produkcijski standard pop-rock albuma na koje nas je Štulić svojedobno bio navikao.

No, kad ga je već sam Štulić tako okrstio, nećemo proturječiti - "Splet" već samim imenom odaje koncepciju: odabir pjesama s različitih prijašnjih albuma koje je nanovo snimio, u spomenutim, prilično skromnim produkcijskim uvjetima. Uz akustičnu, električne gitare i perkusije. Onako kako to na You Tube kanalu radi već godinama pod imenom PetrovicPetar.

Novitet je tek uvodni instrumental "Globus".

Fanovi su, sasvim očekivano, oduševljeni. Pogotovo oni koji očito nisu posljednjih godina preslušavali njegove obrade samog sebe, drugih i narodne tradicije s prostora čitave bivše Jugoslavije. Upravo zbog toga bismo se usudili primijetiti da je "Splet" sve samo ne novi album, ali zašto ikome kvariti veselje. Pogotovo u danima blagdana... Uostalom, ima u eteru i gorih pjesama s puno boljom produkcijom od ove!

I dok jedan od štovatelja Štulićevog djela u komentaru poručuje da je novi album "nešto najbolje što mu se dogodilo u 2019., 2020. i 2021. godini", drugo opširno zahvaljuje: "Hvala ti puno brate moj dragi, već sam dugo tužan što nove muzike od bilo koga što naših, što stranih kvalitetnih autora nema, baš tužan jer stalno jedno te isto vrtim, i tih 2000-3000 pjesama me je već ubilo.....OVO JE FANTAZIJA, STARI STIL, STARO SVE, tako, nema se šta izmišljat, to ako su oni izmislili internet i budaleštine, ne znači da mi trebamo ne znam kad bude novi Picasso slikao da slika išta drugačije od starog, ono valja i da ih preslika... SRETNA NOVA!".

Jedan od Štulićevih glazbenih suradnika iz "prošlog života" je na najnovije snimke kazao: "Ma sit sam već tih njegovih obrada samog sebe, ne da mi se to uopće više slušat!"

Inače, Štulić je, između ostalih, ponovo snimio pjesme: "Poziv na ples”, "I to se događa ponekad”, "Obrati pažnju na posljednju stvar”, "Nemoj po glavi druže plavi”, "Gluperde lutaju daleko”, "Doviđenja na vlaškom drumu”, "Sunčana strana ulice”, "Melankolija” i "Fantazija”.

Štulić je objavio pjesme s Azrinog albuma "Sunčana strana ulice” (1981), ali ih ima i sa singlova, kao i s prvog albuma "Azra” (1980), zatim sa široj javnosti manje znanog trostrukog albuma "It Ain't Like In The Movies” (1985), te sa "Između krajnosti” (1987).

Album otvara spomenuti "Globus”, tu su i pjesme "Zaprška” i "Pouka”, a Štulić je za "Splet” birao i pjesme sa samostalnih albuma: "Balkanska rapsodija” (1989), "Balegari ne vjeruju sreći” (1990), "Sevdah za Paulu Horvat” (1995) i "Anali” (1995).

20. travanj 2024 05:31