StoryEditorOCM
ViralKAO U HOTELU

Majka ispričala kako je izgledao njen porod u Norveškoj, objavila i snimku iz rodilišta: ‘To je najbolje iskustvo koje sam doživjela‘

Piše L. M.
7. siječnja 2023. - 22:15

Skandinavske zemlje na glasu su zbog svojega standarda, a posebna briga na europskom sjeveru vodi se o budućim majkama.

Među onima koje su iskusile porođaj u Norveškoj je i Hanne Fellers, osnivačica tamošnje neprofitne organizacije Passport 2 Freedom čiji je cilj pomoći svima uskraćenima za osnovna ljudska prava. Hanne, koju je njezina norveška obitelj posvojila u Južnoj Koreji, podijelila je svoje iskustvo na YouTubeu.

U videu je ispričala kako joj je prije šest godina pukao vodenjak dok je njezin suprug bio na drugom kraju svijeta. Sve što je mogla je poslati mu fotografiju iz bolnice uz riječi: ”Počelo je”. Srećom, njezin suprug nije morao puno brinuti jer je znao da je u sigurnim rukama.

"U bolnici u kojoj sam ja bila, čim uđete na vrata i prijavite se s lijeve strane, odmah pored ulaza su trgovine sa sa svim i svačim - od pizze do čokolade, igračaka, cvijeća i poklona. Liftom onda idete gore na kat gdje se zapravo nalazi hotel-rodilište. Tu je hodnik s prostorijama za sestre koje su tu ako vam bilo što treba, a dobijete i ključ-karticu kao u pravom hotelu.

I sobe su takve - imate prostranu tuš kabinu u kupaonici, u sobi je veliki bračni krevet, televizor, telefon, kolijevka za bebu koja se nalazi odmah pored vašeg kreveta kako biste je uvijek mogli uzeti i privinuti uz sebe", ispričala je Hanne snimajući vlastitog usnulog supruga u njihovom ‘bolničkom’ krevetu nakon što je uspio stići do nje dan nakon porođaja.

U norveškim rodilištima, vidljivo je iz njezine snimke, očevima je dopušteno biti uz suprugu i novorođenu bebu kako bi mogli zajedno uživati u prvim danima proširene obitelji.

Hanne u videu naglašava i kako su rodiljama medicinske sestre dostupne 24 sata za sve što im je potrebno. Hvali i hranu, veli kako je odlična - tu su čokoladno mlijeko, kava, sok od jabuke, kao i ukusan hranjivi obrok nephodan za povratak snage rodilje nakon dolaska djeteta na svijet.

"Porođaj u Norveškoj je najbolje iskustvo koje sam doživjela", zaključuje Hanne Fellers.

 

25. travanj 2024 12:41