StoryEditorOCM
ViralVITAMIN E

Moćan antioksidans: ovaj vitamin čini čuda za kožu i imunitet, evo u kojim se namirnicama nalazi, uključite ih u svoj dnevni jelovnik

Piše M.P.
11. prosinca 2021. - 09:20

Većina se na spomen snažnog imuniteta prvo sjeti vitamina C, zaboravljajući pritom na barem još jedno slovo...

Vitamin E je izuzetno važan za ljudski organizam, podsjeća Telegraf.

Njegovo antioksidativno djelovanje oslobađa tijelo od štetnih utjecaja slobodnih radikala iz okoliša.

Vitamin E utječe i na imunološki sustav, stanične funkcije i zdravlje kože. Uz to, stručnjaci vjeruju da su vitamin E i plodnost direktno povezani, budući da ovaj vitamin ima važnu ulogu u procesu sazrijevanja spermatozoida.

Naš organizam ne proizvodi samostalno vitamin E, što znači da su hrana i dodaci prehrani jedini način da ga unesemo.

Hrana bogata vitaminom E sastavni je dio jelovnika većeg dijela populacije, a u nastavku su četiri namirnice koje njime obiluju.

image
Sebastian Kahnert/AFP

1. Avokado

Avokado sadrži brojne hranjive tvari, među kojima je čak 20 različitih vitamina i minerala. Sadrži i malu količinu magnezija, mangana, bakra, željeza, cinka, fosfora i vitamina E, A, B1, B2 i B3. 

2. Masline

Masline imaju dvije glavne komponente koje pomažu u smanjenju bora i poboljšavaju zdravlje kože: vitamin E i oleinsku kiselinu. Vitamin E je antioksidans razgradiv u mastima i štiti kožu od oštećenja koja uzrokuju slobodni radikali.

image
Foodcollection Gesmbh/AFP

3. Sjemenke suncoketa

Sjemenke suncokreta sadrže snažne antioksidanse kao što su vitamin E i selen. Vitamin E u sjemenkama pomaže da se održi dobra cirkulacija krvi, a doprinosi i proizvodnji crvenih krvnih zrnaca.

4. Blitva

Blitva je niskokalorično povrće s visokim sadržajem magnezija, željeza, kalija i vitamina E, A, C i K, a tamnozeleno lišće inače spada među vrlo hranjive sastojke u ljudskoj prehrani i ima mnogostruke dobrobiti za naše zdravlje.

01. svibanj 2024 15:33