StoryEditorOCM
ViralDORA

Na HRT stiglo 196 prijava za hrvatski izbor za pjesmu Eurovizije, najviše dosad u povijesti. Među njima su Vuco, Vlatka Pokos, Žanko...

Piše Klara Rožman/Jutarnji list
23. studenog 2022. - 12:27

Vlatka Pokos, Ibrica Jusić, Dražen Žanko, Željko Krušlin Kruška, Siniša Vuco, Daniel Popović, Igor Cukrov, Damir Kedžo... samo su neki od mnogih koji žele na Doru. Natječaj za hrvatski izbor za pjesmu Eurovizije završio je 20. studenog, a na HRT je stiglo 196 prijava, najviše dosad u povijesti. Sama Dora održat će se u veljači, a tko će se tamo pojaviti i zapjevati odlučit će žiri Dore kroz koji tjedan, piše Jutarnji list.

image

Damir Kedžo je pobijedio na Dori 2020. godine

Matija Djanješić/Cropix

Što se načina izbora pobjednika Dore tiče, on će se i ove godine odabrati u kombinaciji glasanja žirija po HRT-ovim tv centrima i glasanja publike. No, bit će i nekih promjena.

- Odlučili smo pozvati i fanove, te predstavnike njihovih udruga kako bi i njihovo razmišljanje došlo do izražaja pri odabiru pjesama. Želja nam je da i demistificiramo samo žiriranje jer svake godine ima komentara da neke dobre pjesme nisu prošle ili da je žiri odradio loš odabir i vjerujemo da sudjelovanje fanova može doprinijeti većem kredibilitetu rada žirija - kaže Tomislav Štengl, urednik Dore.

image

Siniša Vuco

Tom Dubravec/Cropix

Osim na Dori, mijenja se i sustav glasanja na Eurosongu 2023. koji će se, podsjetimo, u svibnju održati u Liverpoolu, zamjenskom domaćinu aktualnog eurovizijskog pobjednika Ukrajine. Tako će po novom u eurovizijskim polufinalima umjesto žirija i publike odsad o tome koje će se zemlje plasirati u finale moći odlučivati samo publika. Što se finala tiče, tu ostaje pravilo da odlučuju i gledatelji i stručni ocjenjivački sudovi.

image

Vlatka Pokos

Neja Markičević/Cropix

Pravo glasa na Eurosongu 2023. po novom će imati i televizijski gledatelji iz zemalja koje ne sudjeluju na Eurosongu. Oni će za svoje favorite glasove moći dati putem interneta, a ti glasovi će se zbrojiti i pretvoriti u eurovizijske bodove te će imati jednaku težinu kao jedna od zemalja sudionica polufinalnih večeri i finala, piše Jutarnji list.

image

Dražen Žanko

Božo Vukičević/Cropix
26. svibanj 2023 15:34