StoryEditorOCM
ViralŠIBENSKI AZIMUT

Najposebniji nezavisni kulturni centar u Hrvatskoj slavi deset godina postojanja, posjećuju ga i mnogi Zadrani

Piše Ana Petrić
22. ožujka 2023. - 09:51

Zasigurno najposebniji nezavisni kulturni centar u Hrvatskoj - Azimut u Šibeniku, slavi deset godina postojanja, stvaranja i inspiriranja. U deset godina, Azimut je prošao put od isključivo koncertnog prostora ili, pak, kulturnog inkubatora, kako mu se tepalo već u prvim godinama postojanja, do nezavisnog kulturnog centra koji je, vjerojatno jedini u Hrvatskoj, dobio i priznanje Grada Šibenika za „izniman doprinos razvoju kulturne scene i društvenog života Šibenika“. Nagrada uručena prošle godine bila je uvertira u slavljeničku 2023. godinu. 

„Azimutovih deset” je ni više ni manje nego deset godina neprekinutog rada nezavisnog kulturnog centra Azimut u Šibeniku koji je kroz desetljeće rada upisao zavidan broj različitih kulturnih programa od glazbe, preko likovnih i fotografskih izložbi do gostujućih festivalskih programa i filmskih projekcija.

„Tijekom tih deset godina organizirali smo gotovo dvije tisuće raznih događaja, ugostili preko pet tisuća umjetnika i zabavili više od tristo tisuća naših posjetitelja. Rušili smo predrasude i stereotipe, spajali ljude i bili aktivni sudionici renesanse kulture u Šibeniku”, rezimirali su iz Azimuta koji bez zadrške hvali i prvi čovjek Krešimirovog grada, gradonačelnik Željko Burić.

„Azimut je definitivno slika grada Šibenika koju želimo njegovati jer nam je kultura veoma važna i on je šibenski kulturni brend, a vlasnik je odlučio ići bremenitim putem i danas predstavlja više od koncertnog prostora, to je klub s raznolikom scenom koja njeguje različite segmente kulturnog djelovanja. Sigurno ćete se sjetiti da sam na otvaranju Kuće umjetnosti Arsen kazao kako Azimut i Arsen čine dva važna ležaja kulturne osovine. Na jugozapadu imamo Azimut s klupskom scenom i izložbama, a s druge strane, Arsen koji njeguje filmsku produkciju”, kazao je gradonačelnik Šibenika, Željko Burić, u hvalu NKC Azimut.

A suradnja dviju kulturnih ustanova kakve su i KU Arsen i NKC Azimut nije nepoznanica. Dapače.”Dragim kolegicama i kolegama iz Azimuta od srca želim sretan 10. rođendan i još puno puno godina kreativnog djelovanja u mnogim smjerovima. Azimut je srastao sa Šibenikom i grad je danas teško zamisliv bez tog nezavisnog kulturnog centra koji je zasigurno i uzor mnogim drugima diljem Hrvatske. Kreativni i društveno angažirani Azimut bogatstvo je naše urbane sredine, a nas u Tvrđavi vesele brojne suradnje i međusobna podrška koju si pružamo od samih početaka”, priznala je Gorana Barišić – Bačelić, ravnateljica Javne ustanove Tvrđava kulture Šibenik koja upravlja Arsenom.

BRILJANTNO I NEPROCJENJIVO

Slavljenički program potrajat će kroz cijelu godinu kroz koncertni program „10 za 10” što je azimutovih deset koncerata za deset godina rada.

„Azimutovih deset” vrijeme je u kojem je nastalo pregršt divnih suradnji, programa, unutar kojih su se isfiltrirali pojedinci i skupine ljudi koji danas formiraju jedan od najaktivnijih kolektiva Krešimirovog grada – udruga Kolektiv4B, a čije djelovanje opravdava naziv – nezavisnog kulturnog centra.

„Zbog prirode posla kojim se bavim zadnje tri godine, i obveza koje imam tijekom ljetnih mjeseci, rijetko sam u tom periodu boravio u Šibeniku. Glavna mi je motivacija za dolazak u rodni grad bila posjet roditeljima i vjerojatno se uopće ne bih spuštao do njegovog centra da ne postoji Azimut. U pitanju je, kako to običavam reći, endemski primjer privatnog ulaganja u kulturu na razini čitave zemlje i genijalno koncipiran nezavisni kulturni centar kakav, koliko je meni poznato, ne postoji nigdje drugdje u Hrvatskoj. Briljantno i neprocjenjivo”, kazao je festivalski i koncertni promotor, Mate Škugor, kojemu hrvatska publika duguje festivale poput No Jazz Festivala, Terranea i SuperUha uz pregršt sjajnih koncerata.

Da Azimut radi dobar posao prepoznali su i vrednovali Ministarstvo kulture RH i Zaklada Kultura nova koji su podržali Azimutove programe poput Nevidljive scene treću godinu zaredom.

20. travanj 2024 00:33