StoryEditorOCM
ViralDOBRO JE ZNATI

Naljepnica HR za automobile još je uvijek potrebna za putovanja u neke države. Ako želite izbjeći probleme, posebnu pažnju treba obratiti na detalje

Piše PSD
17. lipnja 2022. - 13:44
'Europska' registarska pločica uz koju za zemlje EU-a ne treba naljepnica, koja među ostalim i nije onakva kakva je propisanaDanijel Soldo/Cropix

Praktično od priznanja Republike Hrvatske i promjene registracija vozače muči pitanje trebaju li pri putovanju u inozemstvo stavljati naljepnicu HR i gdje. To pitanje se dodatno intenziviralo pri ulasku RH u Europsku uniju te još više s najavljenim ulaskom u Schengen.

Budući da je Hrvatska uređena, europska država, to je propisala "zakonom o naljepnici", odnosno, najslužbenije kazano: Pravilnikom o registraciji i označavanju vozila. U njemu je naljepnica službeno nazvana "razlikovna oznaka Republike Hrvatske na vozilu u međunarodnom prometu".

U članku 20. st. 1. toga pravilnika ona je ovako opisana: "bijele je boje, elipsastog oblika čija je velika os duljine 175 mm, a mala os duljine 115 mm, na kojem su otisnuta slova HR crne boje, visine 80 mm, dok je širina trupa slova 10 mm". U st. 2. istog članka dodatno se pojašnjava: "Iznimno od odredbe stavka 1. ovoga članka, u prometu unutar Europske unije priznaje se i razlikovna oznaka Republike Hrvatske na registarskim pločicama", piše Tatjana Potkonjak za HAK reviju.

image

'Europska' naljepnica na prvi pogled odudara od propisa Pravilnika o registraciji i označavanju vozila i treba je zamijeniti propisanom

Danijel Soldo/Cropix

Zakonski zvuči sve logično, ali problem za pravne laike može biti njegova primjena u praksi i vezano je za to imate li nove EU registarske pločice ili ne.

Pod novim registarskim pločicama podrazumijevaju se one koje imaju s lijeve strane "europski logo" i nacionalnu oznaku za Hrvatsku – HR.

Za promet unutar EU-a s takvim registarskim pločicama naljepnica nije potrebna, dok je za put u Zemlje koje nisu u EU, poput Srbije i BiH, naljepnica potrebna. Onima sa starim registarskim pločicama naljepnica je obavezna, i za članice i nečlanice EU-a. I najvažnije, naljepnica, odnosno "razlikovna oznaka Republike Hrvatske na vozilu u međunarodnom prometu", mora biti istih dimenzija kako je gore propisano, piše HAK revija.

Prema tome, nacionalna naljepnica je zadržala svoju važnost u međunarodnom prometu i bilo bi je dobro imati. I to ne one koje se negdje reklamno dijele, u različitim bojama i s ukrasima ili s reklamnim logom, nego baš onakvu kakvu je propisao Pravilnik o registraciji i označavanju vozila. Jer i na graničnim prijelazima vrijedi ona stara: Tko ne plati naljepnicu, platit će kaznu.

02. svibanj 2024 15:26