StoryEditorOCM
ViralVIŠE OD UTAKMICE

Naši reporteri danas su pratili dolazak navijača, od trajektne luke, preko Dugopolja i Klisa. Riječani poslali razdraganu poruku Mirti Šurjak...

Piše M. P.
26. svibnja 2022. - 21:00

Vozimo se kroz sjevernu luku. Uskoro će ovdje pristati 850 komada robe s deklaracijom 'rukovati s oprezom'. Upravo zato su tu, u punoj opremi, dvije specijano-interventne jedinice iz Mravinaca i jedna iz Zagreba, a Antonela Lolić, policijska glasnogovornica, razmješta nestašne novinare. 

Nakon par minuta, stiže Marko Polo, a prate ga dva broda pomorske policije. Iako su plovili punih 15 sati, svi su na palubi i skandiraju. Dobro su zagrijani, a kako i neće bit kad im je Jadrolinija omogućila promotivne cijene piva od 18 kuna; barem nam tako kažu. Zadnji put su išli morskom rutom i 2017., kad je bila napeta završnica prvenstva, tako da ovo postaje već mala petogodišnja tradicija.

image
Tom Dubravec/Cropix

Pristajući, zapalili su desetak dimnih bombi i bacili ih na dok. Maestral je obojeni dim nanio prema novinarskim ekipama, ali dečki iz Rijeke nisu propustili, čak ni kroz otežanu vidljivost, uočiti Mirtu Šurjak koja je upravo javljala u program nacionalne televizije.

- Mirtaaa! Mirtaaaaaa, volim teee, ljubavi! - urlala je razdragana Armada, kad im je s boka utekla jedna lipa kontra.

image
Tom Dubravec/Cropix

- Na Poljuduuu, na Poljuduuu, sa one strane Marjanaaa, navijamooo, navijamooo, navijamooo za Hajdukaaa - orilo je na megafon grupice od četiri-pet radnika koji su se popeli na hangar Žitnog Terminala. Požnjeli su more zvižduka.

Nakon što su pristigla četiri Prometova busa, Riječani su počeli napuštati brod. Do stadiona će u dvije ture, zatvorenim Putem Supavla, a valjda neće bit nervozni pa krenit razbijat. Boysi su ove sezone učinili 60.000 kuna štete na busevima koji su ih prevozili. Sve to, skupa s pojačanim osiguranjem, bude strašan trošak za državu. A šta ćeš... Krećemo put Dugopolja. 

Gore je, pak, već prava gužva i u vrelom zraku se osjeća ona pozitivna napetost. Ovdje će proći preostali navijači, od njih ukupno 3.000 koji se očekuju danas. Parkiraju osobna vozila na zemljanoj širini i, pod budnim očima policije, pune autobuse. Na cesti leži i 4.000 boca vode koje je, u dogovoru s MUP-om, Armadi omogućio Hrvatski nogometni savez. 

- Što je unutra? Sigurno otrov neki, jel tako? Šalim se, šalim se... Uh, što je vruće ovdje - smije se čovjek u dresu Rijeke i uzima par boca. 

image
Marin Prvan

Kroz policijsku 'pirju' prolazi i mnoštvo auta iz Dubrovnika, Makarske i Zadra nakićenih Torcidinim šalovima. Neki od njih smrknuto promatraju stajalište, drugi su izbacili srednji prst kroz prozor, a treći se samo deru: 'Gubo, gubo!'

Policija je zaustavila dva busa slovenskih tablica punih neprijavljenih riječkih navijača pa ih pregledavaju. Čini se da je sve u redu i dozvolit će im se priključak ostalima. Svaki čas treba stići i praćena kolona od 12 autobusa s Armadom, ali mi je ne čekamo nego krećemo za onom od sedam Prometovih buseva koji, uz pratnji helikoptera, migolje niz Klis. 

image
Marin Prvan

Napokon, pristigli smo na Poljud i parkirali pod južnu tribinu, gdje na ulazu prepoznajemo Riječane iz sjeverne luke. Ali, oni čekaju pred kapijama zapadne tribine i to nas je zbunilo.

- Finale kupa je pa je, kao, neutralni teren i simpatizerima Rijeke se treba osigurati 20 posto gledališta. Zato se njihov sektor danas proteže sve do svečane lože, kraj koje će, po potrebi, biti formirana i jedna mala tampon zona. Inače, ovo je prvi put da imamo takvu situaciju i sigurni smo da će sve proć u najboljem redu - objašnjava Marko Srdarević, rukovoditelj osiguranja ovog događaja. 

S njim i njegovim kolegama sjedimo u visećim kućicama na vrhu stadiona, u onim koje smo svi nekad htjeli posjetiti. Tu je sad policijski stožer, u kojem se na desetak monitora prati stanje sigurnost oko terena. Spominjemo da su tu nekad znali bit komentatori, a ekipa odgovara:

- Ma komentiramo i mi cilu utakmicu, ne brinite vi ništa...

Ostavili smo ih rade svoj posao. A i mi ćemo svoj - gledat Hajduka.

15. travanj 2024 21:13