StoryEditorOCM
ViralSA ZADRANKOM ISKRENO

Natali Dizdar pjeva sutra u Splitu, zaručila se za Francuza, živi na dvije adrese: pričamo o svemu, i o vjenčanju na otoku!

Piše Ivana Kapetanović
27. listopada 2022. - 20:26

Jedna od naših najboljih vokalistica Natali Dizdar nastupit će ovog petka u Splitu u Planu B, a na koncertuće biti i iznenađenja, kako nam je najavila. 

Natali je svestrana i zanimacija uvijek ima, uz uspješnu 20-godišnju glazbenu karijeru ima i nekoliko diploma, a zadnjih par godina radi i kao geštalt psihoterapeutkinja. Voli putovati, jedriti, završila je i za skipera jedrilice, uči francuski... Jer se zaručila za Francuza Williama Pergea s kojim je dugo u vezi.

Trenutno živi na dvije adrese, francuskoj u Marseilleu i hrvatskoj, a o vjenčanju još ne znaju detalje. Otkrila je da će se vjenčati na jednom malom hrvatskom otoku, a koncept samog vjenčanja neće biti klasičan.

Prije koncerta proćakulali smo s Natali o svemu... 

Nastupate u Splitu, kakve vas uspomene vežu za Split? Kakva su publika i atmosfera ovdje?

- Split i Zagreb su dva grada u kojima je zapravo lako raditi koncerte jer su dovoljno veliki da se može stvoriti jedna kontinuirana publika i voljela bih da je takvih koncerata još i više.

Naravno, kad se ide u Dalmaciju odmah se spajaju dani i vikendi, da se može što dulje ostati, tako da mi je koncert u Dalmaciji uvijek savršena kombinacija rada i opuštanja. Za Split me veže puno lijepih uspomena, što privatnih, a što poslovnih, tamo imam i obitelj i prijatelje, jedva čekamo petak.


Što će publika u Splitu moći čuti?

- Pa osim nekih dobro poznatih pjesama i hitova, ono što je još uvijek novo, singl "Zadnji dan ljeta", koji je bio pri samom vrhu top ljestvica od početka ljeta pa sve do prošlog tjedna, tako da ćemo to svakako svirati, po prvi put u Splitu. Osim toga, koncertni repertoar se uvijek malo mijenja, prilagođava, ovisno kako se osjećamo i što nam se u kojoj fazi svira.

Trenutno završavate dva EP-a, jednog u sklopu projekta BETI, drugi u solo aranžmanu? Što tu možemo očekivati? Imate projekt i s bendom Porto Morto…

- Ima svega, da…EP za BETI je gotov i kroz par dana će izaći posljednji najavni singl pod nazivom ‘Prolazi sve’, nakon čega će ljudi digitalno mogli poslušati i cijeli EP, a moguće je da bude dostupan i na vinylu u limitiranom izdanju. Moj samostalni EP još dovršavamo u studiju, a s dečkima iz Porto Morta, osim aktualnog singla ‘Zadnji dan ljeta’ su se u međuvremenu napravile još neke pjesme tako da je i to već počelo ličiti na album.

Super mi je raditi zasebne projekte i biti izložena svim tim različitim načinima stvaranja i osim što se zabavljam uvijek nešto novo i naučim.

Već 20 godina ste na sceni, što je bio onaj faktor x da ‘opstanete‘? Kako danas na to gledate?

- Mislim da kad je čovjek autentičan i dosljedan privlači oko sebe prave ljude i situacije u kojima onda ima priliku napredovati i rasti. Naravno da je bilo razdoblja u kojem je bilo teže i činilo se da se sve raspada (a ponekad i je), ali i to je dio procesa. U zadnjih par godina, otkako je pandemija, počela sam i radim kao psihoterapeut.

Tako da mi je najbolje ikad raditi glazbu, jer sam apsolutno neopterećena i opuštena po pitanju svega i radim samo ono u čemu zaista uživam.

Zaručnik William i vi ste se upoznali u Laosu, kakvi su dojmovi bili tada?

- Tada se nismo poznavali, tako da je sve bilo uzbudljivo i otvoreno, kao i cijelo to moje azijsko putovanje, jer je bilo jedno od prvih na kojem sam putovala sama.


Živjeli ste skupa u Londonu, sada živite na relaciji Francuska-Hrvatska, kako vam je bilo u Londonu, a kako vam je sada u Francuskoj?

- Imam osjećaj da sam malo ostala dužna sebi tog Londona tako da se volim vratiti, posjetiti prijatelje koji su tamo ostali živjeti nakon preseljenja, ali Francuska mi je puno bliža po nekom mentalitetu, estetici življenja i koliko god mi je sve već poznato zbog toliko godina provedenih tamo, i dalje otkrivam puno toga. U fazi sam aktivnog učenja jezika, pa mi je to sad najdraže od svega.

Kakav će biti koncept vjenčanja, pretpostavljam da neće biti klasično? Kakva će biti muzika, hrana, atmosfera?

- Ne znam još sve detalje, dosta polagano to s organizacijom ide. Ima vremena.

Što najviše volite kod Francuske, a što William najviše voli kod Hrvatske? Kakvi su Francuzi?

- Romantični, šarmantni, dinamični... Will voli naše otoke, a ja Pariz i Provansu.


Radite i kao geštalt psihoterapeutkinja. Što vas tu najviše veseli i motivira?

- Veseli me kad vidim da se netko osjeća bolje nakon naših susreta, kad osjetim da sam nekome pomogla. To je ujedno i motivacija, ali i moja potreba da razumijem svijet oko sebe i da iz toga gradim jedan dobar odnos sama sa sobom i ljudima koje imam u svom životu. Ukratko, neki osobni rast i razvijanje kapaciteta za povezivanje.

Što ljude najviše muči danas, na što vam se žale najviše? Što bi rekli kakvo je mentalno stanje ljudi?

- Teško mi je procijeniti opće mentalno stanje s obzirom da terapiju radim samo posljednjih par godina u kojima se dogodila i ta pandemija, pa nemam neki duži vremenski okvir u kojem bi mogla usporediti kako je to bilo prije. Osim toga radim sa strancima koji dolaze iz najrazličitijih dijelova svijeta, kultura, religija tako da trenutno najviše zapravo učim o tim razlikama i koliko one utječu na životni razvoj, sazrijevanje, mehanizme suočavanja.

Općenito je puno anksioznosti, burnouta, potisnute agresije. A onda, s druge strane, vjerojatno bi svatko od nas mogao zasebno raditi na svakoj od tih tema.

Imate razne diplome, pa između ostalog i za skipera jedrilice, nekoć ste radili kao skiperica, radite li i danas to ponekad, ili samo odete na jedrenje i guštate?

- To je zapravo uvijek bilo nešto između hobija i stvarnog posla. U zadnjih par godina većinom jedrim u privatnim aranžmanima ili s ljudima koje sam upoznala negdje na nekom putovanju, pa ih na taj način pozovem da dođu u Hrvatsku i vide neka od mojih najdražih mjesta.

Jako volite putovati, puno ste putovali, ima li neka anegdota s putovanja?

- Ove godine sam konačno otišla u Amazonu, što mi je bila dugogodišnja želja. Osim divlje i neukroćene prirode, čudnih biljaka, opasnih kukaca i životinja, najbolje mi je bilo to što smo bili pet dana bez signala. Ne sjećam se kad mi se to dogodilo otkako postoje mobiteli, tako da je bilo totalno putovanje u nepoznato.

Koji su daljnji planovi?

- Ove godine mi je ostao još Grand Canyon za posjetiti, a sljedeće idemo surfati na Havaje. Nije loše kad imaš prijatelje po cijelom svijetu, pa krene sezona vjenčanja na koja ‘moraš’ ići.

26. travanj 2024 07:00