StoryEditor
ViralSKANDAL

Nina Kraljić naprasno otkazala nastup: Dosta mi je pjevanja pro bono; Organizatori: Znali ste da nema honorara, otkaz u zadnji čas je neprofesionalan

Piše PSD
12. rujna 2021. - 18:35
Matija Djanjesic/Cropix

Nakon što je lani sve zadivila interpretacijom popevke "Pod drevom senja drvena hiža", Nina Kraljić ove subote trebala je ponovno gostovati na Festivalu kajkavskih popevki u Krapini. Iako je bilo najavljeno da će glazbenica izvesti skladbu "Trnoružica" Zorana Mišolongina, od nastupa, čini se, ipak neće biti ništa. Kako piše portal Zagorje.com, Nina je Društvu za kajkavsko kulturno stvaralaštvo poslala - košaricu!

- Žao mi je informirati vas da više neću moću biti sudionik Krapinskog festivala kao izvođač, što je dogovor s novim menadžmentom i realnom situacijom. Potpuno razumijem da je čast nastupati s orkestrom pod ravnanjem maestra Siniše Leopolda, međutim doista više nisam u mogućnosti prihvaćati nastupe koji su pro bono. Naime, imam vrlo tešku privatnu situaciju te sam prisiljena na selidbu iz vlastita stana zbog zgrade koja je i dalje oštećena potresom... Da sad ne nabrajam i ne zamaram, jer mi više nije u cilju odrađivati takve nastupe, bez obzira na veličinu samog nastupa.

Na Visu, gdje sam trenutno, otvorila mi se financijska prilika sa stranim izvođačima, koji su trenutno tamo, i naprosto moram napraviti ono što je za mene najbolje i od sad prihvaćati nastupe koji su u skladu s honorarom za pjevanje live u izvedbi s orkestrom.

Molim vas da mi ne zamjerite, jer već dvije godine odgađam ovu odluku upravo zbog ljepote dosadašnjih suradnji. Nadam se da ćemo u nekim drugim projektima, koji su na obostrano zadovoljstvo, i dalje raditi zajedno, s obzirom na to da je etno ono što sad isključivo radim, s čime nastupam i od čega živim, što je samo po sebi veliki izazov... Smatram da je kontraproduktivno nastupati u stresu i bez sklada sa svojim stajalištima i mogućnostima, što ne bi bilo dobro ni za pjesmu samu. Do zadnjeg trenutka bila je borba oko toga unutar tima i mene, jer ja nisam jedina koja brinem o mojem pjevanju, niti sam uvijek u ugodnoj poziciji - ovako se opravdala Nina Kraljić.

Kako piše portal Zagorje.com, pjevačica je još proljetos znala kakva je situacija, s obzirom na korona krizu, a napominju i kako je ponuđenu popevku, koju je trebala izvesti u Krapini, snimila i u studiju te se ista nalazi i na nosaču zvuka. K tome, u utorak je imala vlastiti krapinski koncert, vezan uz promociju pjesničke zbirke Marije Hlebec, i za taj je nastup primila korektan honorar Turističke zajednice Grada Krapine. Tad je, tvrde, mogla reći organizatoru da u subotu neće nastupiti, no nije.

Zagorje.com saznaje kako je Nina i prošle godine postavljala uvjete. Tako u odgovoru Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo nakon najnovije situacije piše:

- Poznato vam je kako na Festivalu kajkavskih popevki nema honorara vokalnim solistima. Unatoč tome, vi ste jedini izvođač koji je prošle godine primio naknadu za dolazak, jer ste nas to zamolili, objasnili situaciju, s obzirom na to da ste tad bili izvan države. Izašli smo vam u susret. Sad ste u Tjednu kajkavske kulture imali plaćeni nastup, na naš prijedlog Turističkoj zajednici Grada Krapine. Skladbu za ovogodišnju 'Krapinu' snimili ste još u lipnju, a još najmanje mjesec dana ranije potvrdili ste svoj nastup. Otvoreno ste mogli reći kako ne želite surađivati, kako kažete, 'pro bono'. Niste to rekli, već ste tražili da vam se nadoknade putni troškovi u iznosu od 500 kuna, na što smo ponovno pristali. Otkazivanje festivalskog nastupa u posljednjem trenutku smatramo neprimjerenim i neprofesionalnim - odgovorili su joj.

Što drugi kažu?

"U životu nikad nisam postupio poput Nine Kraljić, koja je u posljednji trenutak, dva dana uoči održavanja Festivala kajkavske popevke, organizatore mailom obavijestila da neće doći u Krapinu jer je odlučila da više nigdje neće besplatno nastupati.

Jer, ja sam čovjek koji ima svoj stav, koji ima svoju riječ. Ako sam nekome obećao da ću doći i pjevati, ako sam godinama prije znao da za taj nastup neću dobiti novac, onda svoj dolazak neću otkazati u posljednji trenutak i ostaviti organizatore na cjedilu.

Meni je postupak ove mlade pjevačice nezamisliv! Ovakav pristup svom pozivu bi se mogao definirati u par riječi: 'Hajmo obećati da ću tu pjevati, ali ako netko plati više, onda ćemo prekršiti to obećanje.' Tako se ne radi!", oštar je legendarni kantautor Hrvoje Hegedušić kojeg je, kao i ostale glazbenike što su proteklog vikenda nastupali u Krapini, zgranuo novi potez Nine Kraljić, piše Jutarnji.

Znala je i prije

Ona je, naime, otkazala festivalski nastup na kojem je trebala izvesti pjesmu Zorana Mišolongina 'Trnoružica', a kao obrazloženje je navela svoju financijsku situaciju zbog koje više nije u mogućnosti prihvaćati nastupe koji su pro bono.

"Imam vrlo tešku privatnu situaciju te sam prisiljena na selidbu iz vlastitog stana zbog zgrade koja je i dalje oštećena potresom. Da sada ne nabrajam i ne zamaram, jer mi više nije u cilju odrađivati takve nastupe, bez obzira na veličinu samog nastupa. Na Visu, gdje sam trenutno, otvorila mi se financijska prilika sa stranim izvođačima, koji su trenutno tamo, i naprosto moram napraviti ono što je za mene najbolje i od sada prihvaćati nastupe koji su u skladu s honorarom za pjevanje uživo u izvedbi s orkestrom", napisala je organizatorima Nina u svom pismu koje je prenio portal Zagorje.

Društvo za kajkavsko kulturno stvaralaštvo odgovorilo je Nini kako je i prije bila upoznata s činjenicom da za nastup na Festivalu kajkavskih popevki nema honorara.

"Skladbu za ovogodišnju 'Krapinu' snimili ste još u lipnju, a još najmanje mjesec dana ranije potvrdili ste svoj nastup. Otvoreno ste mogli reći da ne želite surađivati, kako kažete, 'pro bono'. Otkazivanje festivalskog nastupa u posljednjem trenutku smatramo neprimjerenim i neprofesionalnim", poručili su pjevačici organizatori, s kojima se slaže i Radojka Šverko, jedna od najvećih dama naše glazbene scene.

Ne u zadnji čas

"Svi se mi u životu prije ili kasnije možemo naći u teškoj materijalnoj situaciji. No, mislim da se odluke o nastupu ne bi smjele mijenjati u zadnji čas, naravno, ako u pitanju nije viša sila poput na primjer bolesti. Ovako, to daje jednu sliku o izvođaču koja se, mislim, ni njemu samom neće svidjeti", kaže Radojka Šverko.

"Zatvorio se jedan prozor, ali su se otvorila i jedna velika vrata. Umjesto Nine Kraljić pjesmu 'Trnoružica' u subotu je izvela sjajna Gabrijela Hrženjak. Cijela dvorana joj je pljeskala! Nina Kraljić svojim je ishitrenim potezom, čini mi se, omalovažila sve koji su ikad u Krapini nastupali, naravno, besplatno: od Krunoslava Cigoja, Radeka Brodarca, Ive Robića, Arsena Dedića... Nitko nikad na tom festivalu svoj dolazak nije uvjetovao honorarom, svima je bila čast i radost da tamo nastupe. Iskreno, nakon ovog, jako bi se začudio da festivalski organizatori Ninu Kraljić i dogodine pozovu da tamo nastupi", kaže maestro Siniša Leopold.

item - id = 1126788
related id = 0 -> 1126782
related id = 1 -> 1119219
12. rujan 2021 19:01