StoryEditor
ViralNE MORA U FRIŽIDER

Obožavate lubenicu, ali nikad niste sigurni hoćete li je uspjeti dobro izabrati? Ovo su tri koraka uz koja nema greške da ćete dobiti najslasniju

Piše Tamara Franjić/živim.hr
22. srpnja 2021. - 08:25
Arhiva/Cropix

Lubenica sadrži čak 92 posto vode i malo kalorija te je naprosto obožavamo. Ovo su tri koraka koja nam mogu nam pomoći u biranju najslađeg primjerka.

1. POGLEDAJTE JOJ 'TRBUH'

Nekad su trgovci bili spremni izrezati “piramidicu” iz lubenice kako bi se kupac uvjerio u njenu slatkoću, ali to se danas više ne radi.

Najbolji indikator zrelosti stoga može biti žuto polje na dijelu kore lubenice, odnosno mjesto na kojem je lubenica ležala na tlu.

Ako je lubenica zrela, žuto polje bit će veće i kremaste boje, gotovo poput maslaca.

Što je “trbuh” veći, a njegova boja kremastija, to je sigurnije da je lubenica dulje sazrijevala. Ako je to polje maleno, a boja bjelkasta, lubenica možda i nije dovoljno zrela.


2. POKUCAJTE, ZVUK TREBA BITI DUBOK

Pokucate li po kori lubenice, dubok zvuk ukazivat će na njenu punu zrelost. Šuplji ili ravniji zvuk znak je da je lubenica prezrela, te da se počela kvariti.

image
Lubenice u dolini Neretve
Denis Jerković/Cropix


3. TREBA BITI TEŠKA

Najbolje lubenice imat će tamniju, prigušeniju boje kore i bit će teške za svoju veličinu. Sjajna kora znak je nezrelosti lubenice.

NEKOLIKO KORISNIH ČINJENICA 

1. Istina je da savršeno gasi žeđ i osvježava, sadrži čak 92 posto vode i malo kalorija, odličan je diuretik, pomaže izbacivanju toksina iz organizma. Ali, ne preporučuje se dijabetičarima, jer povisuje razinu glukoze u krvi.

2. Idealna je za one koji zaboravljaju piti dovoljno vode. Tako će barem djelomično nadoknaditi taj minus.

3. Lubenica najbolje zadržava okus na sobnoj temperaturi, a tako zadržava i najviše korisnih tvari. Ako ne možete odoljeti ohlađenoj lubenici, onda imajte na umu da razrezana lubenica (ili narezana) u hladnjaku smije stajati najdulje dva dana.

4. Zna se čuti da treba jesti i sjemenke. Koristi zapravo nema, a moglo bi biti štete (pogotovo onima koji imaju probavnih problema).

item - id = 1114404
related id = 0 -> 1119898
related id = 1 -> 1114483
25. studeni 2021 19:38