StoryEditorOCM
ViralPREDMET ŽELJE

Okrenulo se "pola Srbije i Hrvatske" da bi Konstrakta pjevala na Eurosongu u borosanama! Rođene su 1068., ovo je priča o tom čudu od obuće

Piše Marija Čović
6. svibnja 2022. - 20:03
Konstrakta je jedna od najzanimljivijih sudionica ovogodišnjeg Eurosonga i sve na njoj publici će biti zanimljivo

Kad idućeg četvrtka bude nastupala na drugoj polufinalnoj večeri ovogodišnjeg Eurosonga, a u subotu možda i u finalu, srpska predstavnica Konstrakta, pravog imena Ana Đurić, imat će i zanimljiv stajling.

Na pozornici u Torinu će se, naime, pojaviti u klasičnim bijelim borosanama, nekad kultnoj ženskoj radnoj obući koja je posljednjih godina doživjela preporod zahvaljujući novim kolekcijama.

Budući da se u maloprodajnoj mreži borosane mogu kupiti samo u Hrvatskoj, u dućanima Borova, a preko web-shopa još u Sloveniji, Austriji i Njemačkoj, Konstrakti nije bilo lako nabaviti željenu obuću koja će joj biti rezerva.

Srpska pjevačica već ima jedne bijele borosane, treba joj rezervni par ako bi se dogodio kakav problem...

Reklama pred milijunima

Prema informacijama koje su objavili regionalni mediji, u nabavljanju borosana pomogli su joj glumac Dejan Aćimović i redatelj Zrinko Ogresta, koji je iz Zagreba obuću odnio u Beograd, kad je koncem travnja tamo išao na premijeru svojeg filma “Plavi cvijet”.

– Poznato nam je da će Konstrakta u Torinu nositi bijele borosane. Sretni smo što će predstavnica na Eurosongu nositi obuću iz Borova na pozornici događaja koji će preko malih ekrana pratiti milijuni gledatelja.

To je dokaz kako borosana više nije samo radna obuća, nego i modni dodatak, posebno otkada je dobila novi dizajn platna u šarenim i veselim uzorcima – komentirali su iz Borova izlazak borosana na najveću europsku glazbenu pozornicu.

Do sada je izašlo nekoliko kolekcija borosana, koje imaju i mlađu sestru borominu, a obje se veselim i šarenim, ali i odmjerenijim jednobojnim varijantama dobro uklapaju u nove modne trendove. A hoće li im i koliko popularnost porasti nakon Konstraktina nastupa, tek ćemo vidjeti.

image

Klasične bijele Borosane u kakvima će Konstrakta nastupiti na Eurosongu 

BOROVO


Premda se mnogi toga ne sjećaju iz vlastitog djetinjstva ili mladosti, borosane su na tržištu još od 1968. godine, a otprilike godinu dana tu je obuću razvijao tim stručnjaka sa zagrebačkim ortopedom dr. Brankom Strinovićem na čelu.

U to vrijeme bila je to isključivo namjenska obuća kreirana za žene koje dugo stoje ili puno hodaju na svojim radnim mjestima, poput trgovkinja, medicinskih sestara, konobarica, čistačica... Napravljena je prema anatomskim svojstvima ženskog stopala, čime se postigla uspješna kontrola svih njegovih bitnih dijelova.

image
BOROVO


U prvim godinama proizvodnje, kad su postojale samo u bijeloj i modroj boji, dok su se crne pojavile 80-ih godina, dnevno se proizvodilo 1600 pari borosana. Sredinom 70-ih i početkom 80-ih proizvodnja je dosegnula vrhunac, tijekom jedne smjene, za osam radnih sati, proizvodilo se čak tisuću pari, što je godišnje prelazilo 500 tisuća pari.

Izlazak u Europu

Nakon uspješnog redizajna startasica, 2008. godine u Borovu su odlučili i borosanama dati novi dizajn platna pa su se, dotad poznate samo kao radna obuća, prometnule u zanimljiv, ali i vrlo udoban modni detalj, izrađen ručno od prirodnih materijala.

image
BOROVO


Veliku ulogu u njihovoj popularizaciji imala je svojom autorskom predstavom “Rad borosane na sebi” glumica Nina Violić, koja ih je nosila na gotovo svakom važnijem događaju.

Pola stoljeća nakon što su rođene na obali Dunava u Vukovaru, borosane na točkice ili pruge, s pticama, ježićima, one slavonske s motivom narodne nošnje, posebno dizajnirane za Vinkovačke jeseni, kao i one klasične jednobojne, postale su sastavnim dijelom ulične mode.

image
BOROVO


Posljednjih godina sve se više proizvode i “custom made” modeli prema posebnim narudžbama klijenata, a nakon dvogodišnje COVID pauze, na tržište stiže i nova kolekcija.

Bude li Konstraktina obuća zanimljivija od njezine pjesme, mogao bi to biti značajan izlazak borosana na šire europsko tržište.

image
BOROVO
16. travanj 2024 17:35